<
>

Bergdølmo: "Ajax haalt met Mannsverk de beste speler van de Noorse competitie"

Soccrates Images

Met het vertrek van Edson Álvarez naar West Ham United ontbrak het Ajax aan een échte balveroveraar. Drie weken later is de zoektocht naar een vervanger ten einde. Met Sivert Mannsverk heeft Sven Mislintat een opvolger gevonden. De succesvolste Noor die ooit bij Ajax gespeeld heeft, André Bergdølmo stelt zelfs dat de ze de beste speler van de Noorse competitie hebben gestrikt.

De hardcore Football Manager 2023-speler van een middelgrote club óf groter heeft de naam van Sivert Heggheim Mannsverk ongetwijfeld al eens voorbij zien komen in de scoutingsrapporten. Het computerspel dat bekend staat om de goede scouting schat hem in als een zeer veelbelovend talent. En zo oordeelde directeur voetbalzaken, Sven Mislintat ook vanuit de reële bestuurskamer.

Mannsverk is een 21-jarige Noors jeugdinternational, die in de afgelopen drie seizoenen al tot 87 officiële duels kwam voor Molde FK. Het is een defensieve middenvelder die goed is vanwege zijn degelijkheid in de opbouw, maar voornamelijk bekend staat om zijn kwaliteiten bij balbezit van de tegenstander.

Verbindende speler

André Bergdølmo, een van de drie Noren die ooit het shirt van Ajax droeg, is lyrisch over de nieuwe aanwinst: “Echt een heel goede voetballer. Ajax haalt met Mannsverk de beste speler van de Noorse competitie. Hij is 21 jaar, maar de beste speler van het team. Dan is het een goed moment voor een transfer naar een ander elftal, waar je betere spelers om je heen hebt. Daar gaat Mannsverk alleen maar van leren. Dit is gewoon een normale, goede stap voor hem.”

Als verdedigende middenvelder maakt Mannsverk vaak een driekhoekje met de beide centrale verdedigers. Vanuit die positie verplaatst de vijfvoudig Noors-jeugdinternational de bal vaak naar de backs een andere optie dicht bij hem. Het is geen speler die makkelijk even wegdraait bij zijn directe tegenstander of via een actie vol flair inzet.

Desalniettemin was Mannsverk in Noorwegen heel belangrijk in de aanvalsopbouw van Molde. Sinds het begin van dit kalenderjaar waren er slechts drie defensieve en/of centrale middenvelders vaker onderdeel van een opbouw van achteruit dan hij. Bij Ajax, waarbij de opbouw een zeer belangrijk onderdeel is van de aanvalsopbouw, zal hij dus dezelfde cijfers moeten halen.

Hoewel de oplossing van de tweebenige controleur vaak achteruit of opzij was, bleek hij ook nog vaak genoeg zijn blik vooruit te werpen. In de afgelopen twee seizoenen in de Eliteserien noteerde alleen Sakarias Opsahl van Tromsø vaker een succesvolle pass in de final third (728 om 668 passes).

Hoewel het niet een speler is met dezelfde technische bagage als een aantal van zijn voorgangers, weet Mannsverk wel vaak een mannetje te passeren via een dribbel. Sinds het begin van de Eliteserien 2022 was er niemand met minimaal 25 dribbels die tot zo’n hoog slagingspercentage kwam.

Bergdølmo is flink onder de indruk van zijn landgenoot en is benieuwd hoe hij het op een treedje hoger gaat doen. “Mannsverk heeft echt alles. Hij is een bijna complete voetballer. Hij is goed met de bal, een box-to-box-speler en kan zowel met links als rechts goed uit de voeten. Hij moet nu ook echt de stap maken en met betere voetballers spelen. Hij heeft de laatste jaren bij Molde heel grote, serieuze stappen gemaakt, dus het is mega interessant om te zien hoe hij zich nu bij Ajax staande gaat houden.”

Stofzuiger op het middenveld

Mannsverk zal moeten concurreren met Benjamin Tahirovic, die vooralsnog de rol van Álvarez over had genomen. Waar de Bosniër op 20-jarige leeftijd tot 44 officiële duels kwam, heeft Mannsverk bijna twee keer zo veel ervaring op het hoogste niveau. Dit seizoen was hij ook een belangrijke schakel in de voorrondes van de Champions League, waarin hij met zijn vorige werkgever twee rondes overleefde en nipt tegen het sterrenensemble onderuit ging.

In de Eliteserien groeide hij uit tot verdedigend een van de beste spelers van de competitie. Mannsverk heerste namelijk in veel van de meest belangrijke verdedigende statistieken. In zijn rol voor de defensie bewaakt hij de restverdediging continu, iets wat vorig jaar nogal te wensen overliet bij Ajax. Zijn verdedigend ingestelde mindset is er eentje die past bij het realisme dat Maurice Steijn soms van zijn ploeg eist.

“Ik ben er zeker van dat Mannsverk na Ajax ook weer een grotere stap kan maken. Bij Fredrik Aursnes had ik ook hetzelfde: hij maakte de juiste stappen en speelt nu iedere wedstrijd bij Benfica”, zo zegt de Noorse oud-Ajacied, die dus de lat gelijk torenhoog legt. In het geval Aursnes, die een vrijwel identieke stap maakte naar de top van Nederland heeft het goed uitgepakt.