Het is weer do-or-die-tijd voor PSV. De relatie tussen de Eindhovenaren en de kwalificatieronde van de Champions League is niet al te best. Slechts twee van de zes keer deze eeuw kwamen ze door de voorrondes van het miljardenbal heen. Na het 2-2 gelijkspel op Ibrox zijn de kaarten nog lang niet geschud, maar krijgen ze wederom de favorietenrol toebedeeld. Dan moeten ze wel hebben geleerd van drie lessen die PSV kreeg in het heenduel.
'Balbezit is niet belangrijk'
Wat vooraf al werd voorspeld, werd werkelijkheid. PSV, dat met Peter Bosz een trainer heeft die zelf het initiatief wil nemen, was ook bij Rangers FC de bovenliggende ploeg. In balbezit in ieder geval. Michael Beale – de trainer van de Schotten – vond dat ook helemaal niet erg. PSV had zo’n 69,3 procent balbezit. In het hedendaagse voetbal staat alleen veel de bal hebben niet garant aan het winnen van de wedstrijd.
PSV had moeite met het creëren van écht grote kansen. De mogelijkheden lagen er wel, maar doordat de laatste pass vaak onnauwkeurig was, ging de mogelijkheid op een doelpunt regelmatig verloren. De Brabanders kwamen wel tot een hoog aantal doelpogingen, maar in werkelijkheid waren dat geen heel grote kansen, zo analyseerde de PSV-trainer in de persconferentie voorafgaand aan het terugduel.
Joey Veerman had het na afloop al over ‘dat het bijna een repeterend verhaal lijkt te worden’. “We komen een mannetje tekort in de zestien”, zei hij in gesprek met RTL. Daarmee legde de middenvelder de vinger op de zere plek. Vaak was het zo dat er te weinig bezetting was in het zestienmetergebied van Rangers. Toen PSV zich na een uur spelen wél met een extra speler in het strafschopgebied van de Schotten meldde, was het meteen raak.
Veerman wordt continu geschaduwd
Wat Beale slim deed, was het neutraliseren van de ‘beste voetballer’ van PSV. Als Veerman in beeld was, zag je continu iemand met een blauw shirt hem schaduwen. Oud-Fortuna Sittard-speler Todd Cantwell werd aangewezen om de in Purmerend geboren spelverdeler het voetballen onmogelijk te maken. Veerman zocht steeds naar ruimte waar hij vrijgespeeld kon worden en teamgenoten in stelling te brengen, maar werd vaak op de hielen gezeten.
Zijn aantal balcontacten lagen dus ook een stuk lager dan normaal. Toch was hij op Ibrox de middenvelder met de meeste voorwaartse passes, lange passes en passes eindigend in de final third. Qua nauwkeurigheid liet het alleen te wensen over. Slechts elf van de negentien passes richting het aanvallende derde kwam aan, terwijl ook zijn algehele passnauwkeurigheid 77 procent was, wat voor Veermans begrippen vrij laag is.
Desalniettemin kwam het meeste gevaar van de enkelvoudig Oranje-international. In totaal creëerde hij zeven kansen (vijf uit open spel), minstens twee meer dan elke andere speler op het veld.
Champions League-realisme moet erin sluipen
Hoewel Bosz dus zijn eigen spelprincipes altijd terug wil zien, zal er toch een stukje ‘realisme’ in de ploeg moeten sluipen. Vorig jaar ging het in het Philips Stadion desastreus mis doordat doelman Walter Benítez André Ramalho inspeelde, die flink onder druk werd gezet met het beslissende tegendoelpunt tot gevolg.
Een vrijwel identieke situatie deed zich in het afgelopen heenduel voor. Ditmaal geen Ramalho, maar Ibrahim Sangaré, die ook met zijn blik richting eigen doel op randje zestienmeter ineens een Rangers-speler in zijn nek voelde. Wederom bestraft met een tegengoal. De Schotse topploeg loert op dit soort fouten. Bij fases zette het vroeg druk en jaagden ze stevig door op de laatste linie van PSV. Ook in de omschakeling is het opletten geblazen.
Een geblokt schot van Guus Til belandde op ongeveer 2/3 van het veld. Daar maakte Veerman een inschattingsfout, waardoor hij het duel verloor van Cantwell. Olivier Boscagli stapte in, maar kon niet bij de bal en door een té laat ingezette buitenspelval van Ramalho kwam Rangers via twee passes weer op voorsprong. Een andere tegenaanval deed PSV nog bijna de das om, waar het niet dat Sam Lammers - en in de rebound Danilo - er niet van profiteerden.
Om niet net zoals vorig jaar te stranden in het zicht van de haven, mogen dat soort cruciale fouten niet meer voorkomen. “We gaan fouten maken”, voorspelde Bosz op weg naar de return. “We moeten alleen zorgen dat we er niet te veel maken en vooral geen beslissende fouten maken. Dus geen fouten voor de eigen goal." Daarmee lijkt ook de PSV-trainer in te spelen op ‘realisme’ en geen onnodige risico’s, die plaatsing voor de Champions League in gevaar kunnen brengen.