<
>

Met Lozano heeft PSV er een dribbelaar én verdedigende arbeid erbij

ESPN

Het mag toch vrij opvallend genoemd worden dat PSV ‘stunt’ met de komst van Hirving Lozano. De selectie telde al zeven opties op de buitenposities, maar tóch trekt PSV met de Mexicaan een achtste aan. Lozano, die in zijn eerste periode enorm goed presteerde, heeft daar bij Napoli niet perse een vervolg aan weten te geven. Desondanks laten de data zien waarom het wel een zeer welkome versterking is.

Malik Tillman, Ismael Saibari, Isaac Babadi, Noa Lang, Johan Bakayoko, Anwar El Ghazi en Yorbe Vertessen, allemaal spelers die dit seizoen óf in het verleden als buitenspeler hebben gespeeld bij (Jong) PSV. Tóch krijgt Peter Bosz er met Hirving Lozano een achtste optie bij aan de zijkant. De Mexicaan, die bij Napoli overwegend aan de rechterkant speelde, moet gaan concurreren met de gewilde Bakayoko.

De 28-jarige vleugelspeler speelde twee jaar bij PSV en groeide snel uit tot publiekslieveling. Niet gek als je in alle twee de Eredivisieseizoenen zeventien goals maakt en acht assists geeft. Bij Napoli had de in Mexico City geboren dribbelaar het iets moeilijker. Zijn beste tijd kende hij met name in zijn tweede seizoen.

Kleine bijdrage aan kampioenseizoen Napoli

De 1 meter 75 lange rechtsbuiten maakte afgelopen jaar hét eerste kampioenschap in 33 jaar mee. Lozano's bijdrage aan die Scudetto was niet mega groot. Hoewel hij 32 van de 38 keer meedeed (20 basisplaatsen), maakte de vleugelaanvaller slechts één keer de wedstrijd vol. Met zijn betrokkenheid bij zes goals viel het toch wat dat betreft tegen, aangezien Napoli de meest scorende ploeg van de Serie A was (77 doelpunten).

De rechtspoot maakte in de Eredivisie naam als dribbelaar en doelpuntenmaker. In Italië was Lozano voornamelijk dreigend met zijn diepgang en snelheid bij snelle tegenaanvallen. Daarnaast was hij goed als het ging om tegenstanders passeren.

Wat betreft spelers in de Serie A met minimaal 1.500 speelminuten waren er zeven die méér dribbels inzette dan hij (per 90 minuten). Dat Lozano nog steeds makkelijk een mannetje kan passeren blijkt wel uit de data. Slechts zes spelers dribbelden gemiddeld vaker hun directe tegenstander voorbij per negentig minuten dan de 64-voudig international.

Bosz krijgt extra verdedigende arbeid

Waar men in Nederland afscheid nam van een makkelijk scorende vleugelflitser, doet men dat in Napoli van iemand die voornamelijk bij balbezit tegenstander van enorme waarde was. Punt een omdat hij bij een balverovering in de counter razendsnel weg was, maar ook omdat hij tot een van de verdedigend betere 'aanvallers' behoorde.

Het was niet direct zo dat hij heel erg veel ballen veroverde bij het druk zetten, maar qua felheid en ‘defensieve positionering’ scoorde de buitenspeler wel goed. Van alle aanvallers in de Italiaanse competitie kwamen alleen Domenico Berardi en Stephan El Shaarawy tot een hoger aantal intercepties per negentig minuten. Ook waren er slechts vier spelers in de Serie A (met min. 1.500 speelminuten) die méér tackles inzette per 90 minuten dan hij.

Hoewel Bakayoko ook enorm veel energie levert in het pressingsvoetbal van Bosz vormt Lozano daarin een geduchte concurrent. Op dit moment is er weinig reden om de jonge Belg te vervangen, omdat hij met vier assists uit zes wedstrijden goed is gestart. Mocht hij alsnog vertrekken dan hebben de Eindhovenaren alvast een goede, ervaren vervanger aangetrokken. De PSV-aanhang koestert warme gevoelens aan Lozano's eerste termijn. Hoewel hij zich misschien niet direct enorm ontwikkeld heeft in de Serie A, is hij ook zeker niet slechter geworden. En dus mag je weer veel verwachten van hem en is het als PSV-fan hopen dat hij weer dezelfde soort cijfers gaat halen.