<
>

Cruciale week lonkt in coëfficiëntenstrijd

In de strijd om de coëfficiënten beleefde Nederland geen droomavond. Terwijl Ajax vrijwel zeker is van de groepsfase in de Europa League na de grote zege bij Ludogorets (1-4), is FC Twente zo goed als uitgeschakeld in de Conference League na de keiharde tik die Fenerbahçe uitdeelde (5-1). AZ moet in datzelfde toernooi volgende week in het Noorse Bergen vol aan de bak om SK Brann uit te schakelen, na de 1-1 in Alkmaar.

Nederland staat voorlopig op de vijfde plaats op de coëfficiëntenranglijst, en is met Frankrijk verwikkeld in een strijd om de plaats die in het seizoen 2025/2026 rechtgeeft op drie directe tickets voor de Champions League. PSV kan woensdag voor Nederland uitstekende zaken doen door de Champions League te bereiken ten koste van Rangers FC, na de 2-2 in Glasgow, en een bonus van vier punten binnen te slepen.

De Nederlandse clubs zijn na donderdagavond dus allerminst zeker van de groepsfase in de Conference League, terwijl coëfficiëntenconcurrent Frankrijk juist de hoop heeft op een extra deelnemer aan de groepsfase. Lille rekende in eigen huis af met Rijeka, dankzij een laat doelpunt van de zeventienjarige Leny Yoro (2-1).

In de Europese voorrondes moesten de Fransen wel een tegenvaller verwerken, met de uitschakeling van Olympique Marseille in de derde voorronde van de Champions League. Maar de volksclub uit de havenstad belandt wel in de groepsfase van de Europa League en is dus zeker van minimaal zes Europese duels.

Frankrijk ligt dus op koers en heeft mogelijk zes deelnemers in de Europese toernooien. De score van de Franse clubs zal in dat geval door zes worden gedeeld. Naast de duels van Lille en Olympique Marseille zal Nederland dit seizoen de prestaties van Paris Saint-Germain, Lens, Stade Rennais en Toulouse met meer dan gemiddelde interesse volgen.

Portugal

De strijd met Frankrijk is dus volop gaande. De opmars afgelopen seizoen ging ten koste van Portugal, maar het is vanuit Nederlands oogpunt goed om de prestaties van de nummer zeven op de ranglijst in de gaten te houden. Vier clubs uit dat land zijn momenteel nog actief in Europa. Sporting mag zich laten zien in de Europa League, terwijl Benfica en FC Porto willen verrassen in de Champions League. Bovendien lonkt ook voor Braga het miljardenbal, na de 2-1 thuiszege in de play-offs op Panathinaikos. Braga, met oud-PSV’er Bruma in de gelederen, kan komende week dus bonuspunten pakken voor Portugal.

Ook de voormalige ploeg van Bruma staat voor een cruciale week. PSV kan woensdagavond na vijf jaar dus een ticket veiligstellen voor de groepsfase van de Champions League én ook een bonus binnenhalen. Een mogelijk cruciale clash. Niet alleen voor PSV, maar ook voor de coëfficiëntenstrijd.