<
>

Dit jaar gaat Twente-opponent Fenerbahçe 'all-in'

ProShots

Het Europese seizoen is in volle gang. Donderdagavond komen maar liefst drie Nederlandse clubs in actie. ESPN maakt bij elke Europese opponent een korte voorbeschouwing. Met in deze editie aandacht voor Fenerbahçe. Om de groepsfase van de Conference League te bereiken, moet FC Twente zich voorbij een van de beste ploegen in het toernooi knokken. Dit kunnen de Tukkers verwachten van hun Turkse tegenstander.

Aanloop

De hartstochtelijke fans van Fener hebben de laatste jaren hun geduld moeten testen. Want ondanks een keurig totaal van 80 punten, moest de ploeg uit Istanbul weer genoegen met een tweede plek in de Süper Lig van vorig seizoen, achter aartsrivaal Galatasaray. Het is alweer het negende seizoen op rij dat Fenerbahçe niet de landstitel weet te winnen.

In het blauw-gele gedeelte van de miljoenenstad is er dus alles aan gelegen om een tiende teleurstelling op rij te voorkomen. Deze zomer - mede ingegeven door de lucratieve verkoop van wonderkind Arda Güler (Real Madrid) en sterke verdediger Attila Szalai (Hoffenheim) - winkelde Fenerbahçe herhaaldelijk in het zeer sjieke segment. Zelfs voor Turkse begrippen heeft het een serieuze verzameling (voormalige) sterren ingekocht.

Oude bekenden

Door de enorme koopdrift is de selectie van Fenerbahçe een feest van herkenning. Vanuit Nederlands perspectief valt het zomerse aantrekken van Dusan Tadic en Sebastian Szymanski natuurlijk op. Beide backs, Ferdi Kadioglu en Jayden Oosterwolde, zijn voor de meeste kijkers ook zeer bekende gezichten.

Op doel treft Twente misschien een WK-held. Getalenteerde keeper Altay Bayindir lijkt op weg naar Manchester United, waar hij de stand-in moet worden van André Onana. Maar de Turkse goalie kent een sjieke vervanger: Dominik Livakovic komt over van Dinamo Zagreb, al is hij nog niet inzetbaar tegen Twente.

Achterin vormen nieuwkomers Rodrigo Becão (Udinese) en Alexander Djiku (Strasbourg) een internationaal bewezen, fysiek krachtig duo in het centrum. De Braziliaanse dynamo Fred is uit Manchester overgekomen, om als verbindingsspeler op het middenveld te dienen. En waar Tadic nu op links de dienst uitmaakt, heeft Fenerbahçe voor versterking op de rechterflank diep in de buidel moeten tasten om smaakmaker Cengiz Ünder (Marseille, 15 miljoen) terug naar Turkije te halen.

Blikvanger

Hoewel ex-Twente-ster Tadic ook zeer sterk gestart is aan zijn verblijf in Istanbul, is er een nieuwkomer die nog meer indruk maakt. Want bij Edin Dzeko lijkt 37-jarige leeftijd de sleet er nog altijd niet op te zetten. Na vier duels in het shirt van Fener loopt de Bosniër één-op-één als doelpuntenmaker, terwijl hij ook al twee goals voorbereidde.

Speelwijze

Het sterkste basiselftal van de recent teruggekeerde trainer Ismail Kartal kent op acht (!) plekken spelers die vorig seizoen nog niet voor Fenerbahçe uitkwamen. Tactisch is de Turkse oefenmeester daarom niet al te exotisch, in zijn aanpak. In balbezit verloopt het spel in zijn 4-3-3-formatie veelal via zijn vleugelspitsen - mede vanwege de sleutelrol die Kadioglu zich als omgeturnde back heeft toegeëigend. Bij het verdedigen is het compact dichthouden van de as van het veld de voornaamste collectieve taak.

Zwakke plek

Gelauwerde spelers als Dzeko, Tadic en Fred zijn de Champions League gewend. De vraag is, zeker gezien de grootse ambities die Fenerbahçe in de eigen competitie heeft, hoe serieus zij deelname aan de nietige Conference League nemen. Dat zal tegen FC Twente, toch een aanzienlijk sterkere tegenstander dan NK Maribor en Zimbru Chisinau uit de vorige rondes, moeten blijken.