<
>

AZ treft met SK Brann een ploeg die het moet hebben van underdogvoetbal

ProShots

Het Europese seizoen is in volle gang. Donderdagavond komen maar liefst drie Nederlandse clubs in actie. ESPN maakt bij elke Europese opponent een korte voorbeschouwing. Met in deze editie aandacht voor SK Brann. Dit is wat AZ kan verwachten van de Noorse tegenstander in de play-off om Conference League-deelname.

Aanloop

Waar de Noorse competitie vanwege de stevige wintermaanden per kalenderjaar verloopt, wordt de strijd om het Noorse bekertoernooi wél op de 'Europese' wijze afgewerkt. Terwijl de ploeg inmiddels weer een subtopper is in de Noorse Eliteserien, veroverde SK Brann het ticket voor de Conference League-voorronde eigenlijk als tweedeklasser. Toen Brann aan het uiteindelijk succesvolle bekeravontuur begon, kwam het namelijk nog uit op het tweede Noorse niveau.

Oude bekenden

De beste speler tijdens de bekerrun van Brann zal op het veld staan in de play-off, maar dan wel in een AZ-shirt. Met een transfersom van 2,5 miljoen euro is David Wolfe de een-na-duurste speler die Brann ooit verkocht. In Alkmaar maakt de jonge linksback tot dusver een prima indruk.

Ook de andere uitblinker van vorig jaar speelt inmiddels niet meer bij Brann. Midmid Mathias Rasmussen is door de Belgische stuntploeg Union Sint-Gillis aangetrokken.

Blikvangers

De échte liefhebber van buitenlandse topcompetities zal vermoedelijk één naam herkennen in de selectie van de Noren. Bård Finne, de enige Noorse A-international in de selectie, speelde tussen 2014 en 2016 bij 1. FC Köln. Waar de beweeglijke spits in Duitsland geen potten kon breken, is hij sinds zijn terugkeer bij Brann de grote man. Sinds 2021 speelde hij 81 wedstrijden voor de club waar hij ook de jeugdopleiding doorliep, hierin scoorde hij liefst 52 keer.

Speelwijze

Zelfs in de eigen competitie speelt SK Brann voornamelijk no-nonsense-voetbal, dat goed bij een underdog past. Vanuit een 4-3-3-formatie gokt de ploeg van Eirik Horneland veelal op direct spel: de lange bal van achteruit wordt niet geschuwd, en voorin is vooral de hoge voorzet richting tweede paal het grote wapen.

Zwakke plek

Dat de vroegere sterspeler van Brann nu vol voor zijn minuten in de basiself van AZ moet knokken, tekent de krachtsverhoudingen. Op individueel vlak zijn de Alkmaarders ruim de betere ploeg. De ploeg van Pascal Jansen gaat het tweeluik dan ook in als grote favoriet.