<
>

Bulgaarse alleenheerser Ludogorets moet tegen Ajax van stijl wisselen

ProShots

Het Europese seizoen is in volle gang. Donderdagavond komen maar liefst drie Nederlandse clubs in actie. ESPN maakt bij elke Europese opponent een korte voorbeschouwing. Met in deze editie aandacht voor Ludogorets. Dit is wat je moet weten over de aanstaand tegenstander van Ajax in de playoff om Europa League-deelname.

Aanloop

Dat Ludogorets wederom Bulgarije vertegenwoordigt in een Europees toernooi, mag geen verrassing meer heten. In eigen land is de ploeg heer en meester, sinds farmaceutisch ondernemer Kiril Domuschiev de club opkocht. Sinds Ludogorets op het hoogste Bulgaarse niveau speelt, heeft het elke landstitel gewonnen. De afgelopen twaalf seizoenen eindigde het speeltje van Domuschiev telkens bovenaan de ranglijst. Terwijl de club afkomstig is uit een bescheiden bergstadje, Razgrad, met nog geen 50 duizend inwoners, heeft het door de puissant rijke eigenaar een enorme financiële voorsprong op de andere voetbalclubs uit Bulgarije.

Oude bekenden

Ludogorets heeft opvallend veel Nederlanders onder contract gehad. In het verleden kwamen Kai van Hese, Mitchell Burgzorg, Jeroen Lumu, Jody Lukoki, Virgil Misidjan en Elvis Manu al voor de Bulgaarse alleenheerser uit.

Momenteel telt de selectie één Nederlander, maar het is de vraag of we die in de return nog in actie zien. Keeper Sergio Padt is momenteel nog geblesseerd, namelijk. Met Aslak Witry, die in 2021/22 één seizoen bij AZ speelde, telt de verwachte basiself tegen Ajax wel nog één andere ex-Eredivisionist.

Blikvangers

Hoewel hij al een poos in verband wordt gebracht met een transfer naar Rusland, heeft Ludogorets vooralsnog de grote ster binnenboord gehouden. Rechtsbuiten Kiril Despodov is de grootste één-op-één-dreiging in de ploeg, en een van de weinige Bulgaren in het basiselftal. Vanwege zijn geweldige trap is Ludogorets ook goed in het benutten van spelhervattingen.

Op de andere flank heeft Ludogorets de andere uitblinker staan. Bernard Tekpetey stond jarenlang te boek als groot jeugdtalent bij Schalke 04, maar kon na vier verhuurperiodes nooit zijn kans afwdingen in Gelsenkirchen. De Ghanese rechtspoot is de meest explosieve speler bij Ludogorets.

Speelwijze

Ludogorets speelt in een 4-3-3-formatie, met wijde startposities voor de twee sterke buitenspelers. Dit duo weet het vooral te bereiken via lange ballen op de centrumspits, of snel opbouwen via de backs.

Zwakke plek

Voor Ludogorets blijft het spelen in Europees verband een lastige transitie vereisen. In eigen land heeft het continu de bal, en technische superieure spelers. Dit terwijl de Bulgaarse formatie in Europese hoofdtoernooien juist in de underdogrol moet kruipen, en moet gokken op de counter. Deze overgang levert nog wel eens defensieve problemen op.

Ook is Ludogorets dit seizoen tot dusver niet best gebleken in het verdedigen van spelhervattingen. Het Sloveense NK Olimpija wist de Bulgaren verrassend uit te schakelen in de Champions League-voorronde, door twee dekkingsfouten bij een vrije trap en een corner.