<
>

Grote financiële belangen in Europese play-offs voor Nederlandse clubs

ESPN

In Nederland weet alleen Feyenoord al waar het aan toe is in Europa: de groepsfase van de Champions League. PSV, Ajax, AZ en FC Twente strijden alle vier nog om hun plek in de Champions League, Europa League of Conference League. Voor allemaal staat er erg veel op het spel in de Europese play-offs: de komende twee duels kunnen een enorme invloed hebben op financieel gebied, maar ook op eventuele transfers en de status van een club. Daarbij zijn er natuurlijk ook in deze ronde weer punten te verdienen voor de coëfficiëntenranglijst.

Rangers opnieuw laatste obstakel naar het grote geld voor PSV

PSV wil zich koste wat het kost dit jaar wél plaatsen voor de Champions League. Vorig seizoen ging het mis in de play-offs tegen het Schotse Rangers FC. Laat dat nou uitgerekend ook dit keer weer de tegenstander zijn. PSV bracht zichzelf dinsdagavond onnodig in de problemen tegen Rangers FC, maar wist de schade te beperken: het eerste duel in de play-offs van de Champions League eindigde in 2-2. Net als vorig jaar. De ploeg van Peter Bosz kan het volgende week in eigen huis alsnog afmaken.

Het doorkomen van de derde voorronde van de Champions League leverde PSV al een mooi bedrag op. Zo konden de Eindhovenaren al vijf miljoen euro bijschrijven door het gewonnen tweeluik tegen Sturm Graz. Tijdens de play-offs staat er veel meer op het spel.

De winnaar van de play-offs tussen PSV en Rangers mag namelijk ruim vijftien miljoen euro bijschrijven. Zoveel levert het plaatsen voor de Champions League nou eenmaal op. De inkomsten kunnen nog veel hoger oplopen in het miljardenbal, waarin zo'n twee miljard euro wordt verdeeld. Voor een een overwinning in de groepsfase krijgt een club 2,8 miljoen euro en bij een gelijkspel is dat net iets minder dan een miljoen: 930.000 euro.

Verder in het toernooi wordt het helemaal interessant. Bij het bereiken van de achtste finale krijgt een team een kleine tien miljoen euro en dit loopt iedere ronde steeds wat op. De uiteindelijke kampioen neemt naast de 'cup met de grote oren' ook nog eens een mooi zakcentje van twintig miljoen euro mee naar huis.

Was dat het dan? Nee. Clubs verdienen ook nog aan de coëfficiëntenranglijst van de afgelopen tien jaar. In de prijzenpot zit ruim zeshonderd miljoen euro en dat wordt verdeeld over de 32 deelnemende clubs. PSV staat op die ranking voorlopig op de 36e plaats en landkampioen Feyenoord op de 39e plek. Als eenmaal bekend is welke clubs er allemaal de groepsfase ingaan, zal het duidelijk worden op welke plaats de Nederlandse clubs eindigen in de coëfficiënten prijzenpot.

Naast al deze zaken zijn er natuurlijk ook nog TV-gelden waar clubs inkomsten uit genereren. Des te minder clubs uit een land in de Champions League, des te meer geld er naar die club gaat. Mocht PSV zich niet plaatsen, dan ontvangt Feyenoord alle Nederlandse TV-gelden. Als PSV zich wel plaatst, krijgen de Eindhovenaren net wat minder dan de Rotterdammers. Dat heeft te maken met het feit dat Feyenoord de kampioen is.

Ajax naar Europa League of voor het eerst actief in Conference League

Het mislopen van de Champions League is een flinke hap uit de begroting van Ajax. Dat wordt al duidelijk als er naar de totale prijzenpot van de Champions League en de Europa League wordt gekeken. Waar er in de Champions League zo'n twee miljard euro wordt verdeeld, is dat in de Europa League zo'n 465 miljoen euro.

In de groepsfase levert een overwinning dan ook 'maar' 630 duizend euro op en een gelijkspel 210 duizend. Groepswinst levert nog ruim een miljoen euro op. Daarna loopt het bedrag net als in de Champions League op, maar in veel mindere maten. Zo krijgt de Europa League-winnaar ruim elf miljoen euro minder dan de winnaar van de Champions League.

Dat zijn de bedragen uit de Europa League, maar het is nog helemaal niet zeker of Ajax aankomend seizoen de Europa League ingaat. Alhoewel, Ajax lijkt al na één wedstrijd vrijwel zeker van deelname aan de groepsfase van de Europa League. Mede dankzij een hattrick van Mohammed Kudus wonnen de Amsterdammers de heenwedstrijd in de play-offs tegen Ludogorets met 1-4.

Volgend seizoen nog een keer de Champions League mislopen is eigenlijk geen optie voor Ajax. Naast dat het grote geld dan wordt misgelopen, is het ook steeds minder aantrekkelijk voor nieuwe spelers om naar Amsterdam te komen als ze er niet op het hoogste Europese niveau kunnen spelen. Dit zou zich dan kunnen vertalen in de toekomstige transferperiodes.

Meerdere ijzers in de Conference League?

Het derde Europese toernooi is uiteraard de Conference League. Waar Ajax hoopt dit toernooi te ontlopen, willen AZ en FC Twente zich maar al te graag plaatsen voor de derde editie. AZ schopte het vorig seizoen tot de halve finale van de Conference League en beleefde zo een mooi Europees avontuur. Ondanks een kleinere prijzenpot kan het voor de subtop uit de Eredivisie wel een interessant toernooi zijn. Spelers kunnen zich laten zien, en zoals AZ bewees in 2022/23, kan het mooie wedstrijden opleveren. De laatste horde richting een nieuwe Conference League-seizoen is voor AZ SK Brann. In het thuisduel wist een matig spelend AZ op het nippertje een pijnlijke nederlaag te voorkomen (1-1). De Alkmaarders moeten volgende week in Noorwegen winnen om kwalificatie voor de groepsfase van de Conference League veilig te stellen.

Voor Twente is het spelen van een Europese groepsfase al een hele tijd geleden. In het seizoen 2012/13 op precies te zijn. Het bereiken van de Conference League zou daarom al een prachtige prestatie zijn. De Tukkers hebben het niet getroffen, want ze komen in de play-offs het Fenerbahçe van onder anderen oud-Twente-speler Dusan Tadic tegen. Vorig jaar kende Twente ook al geen geluk met de loting, want toen was het Italiaanse Fiorentina de tegenstander in de play-offs en die ploeg bleek dan ook te sterk. En ook nu lijkt de kans zeer klein dat het gaat lukken. De avond die voor FC Twente zo mooi en overtuigend begon bij Fenerbahçe, eindigde in een enorme deceptie. Met 5-1 eraf en een kansloze uitgangspositie voor de return volgende week in Enschede.

Het winnen van de Conference League levert een team vijf miljoen euro op. Met de inkomsten door het toernooi heen kan dit toch ook nog oplopen tot een bedrag van zo'n twintig miljoen euro dankzij overwinningen en het bereiken van volgende rondes. Ook in het derde Europese toernooi is er dus nog een mooi bedrag te verdienen voor AZ en FC Twente.