<
>

Oranje uitgeschakeld op WK na nederlaag tegen Spanje in de verlenging

ANP

Nederland is vrijdag uitgeschakeld op het WK door een 2-1 nederlaag tegen Spanje. Dankzij een treffer van Stefanie van der Gragt in blessuretijd werd er verlengd in Wellington, maar Oranje verloor daarin door een goal van Salma Paralluelo.

Oranje begon met de half-Spaanse Damaris Egurrola in de basis, als vervanger van de geschorste Daniëlle van de Donk. Een speciale wedstrijd voor de middenvelder, die in de jeugd van Spanje speelde. Spanje begon zonder sterspeelster Alexia Putellas in de basis.

Spanje gevaarlijk uit de startblokken
Spanje was al snel gevaarlijk in Wellington met een grote kans voor Jenni Hermoso in de openingsfase, nadat Damaris Egurrola de bal had verloren op het middenveld. Na ruim een kwartier was Spanje heel dicht bij de 1-0. Redondo kopte fraai op doel. Na een knappe redding van Daphne van Domselaar, schoot de Spaanse aanvaller de bal in de rebound op de paal.

De eerste echte dreiging van Nederland liet een klein half uur op zich wachten. Esmee Brugts gaf een voorzet op Lieke Martens, die er net niet bij kon. Echt veel had Nederland niet in te brengen tegen het Spaanse elftal. Tegen het einde van de eerste helft maakten de Spanjaarden zelfs een goal, maar die werd afgekeurd wegens buitenspel.

Oranje onveranderd uit de kleedkamer
Bondscoach Andries Jonker wisselde niet tijdens de rust en ook Spanje begon met dezelfde elf aan de tweede helft. Qua spelbeeld veranderde er ook weinig. Twaalf seconden na de hervatting schoot Hermoso al op het doel van Van Domselaar. Die bal ging naast.

Na een uur greep Jonker toch in door middenvelder Jill Roord voor verdediger Lynn Wilms te wisselen. Kort daarna kreeg Nederland een strafschop toegekend, die vervolgens weer werd ingetrokken na ingrijpen van de VAR. Beerensteyn kreeg een duw, maar de VAR beoordeelde die als een schouderduw.

Hoofdrol voor Van der Gragt
In de tachtigste minuut mocht Spanje wel een penalty nemen, na een opzichtige handsbal van Stefanie van der Gragt op de rand van de zestien. Mariona Caldentey schoot de bal overtuigend via de paal binnen, 1-0.

Daarna zette Oranje aan. Katja Snoeijs kwam in de ploeg voor Sherida Spitse en Stefanie van der Gragt werd naar voren gestuurd. En dat werkte. Van der Gragt, de veroorzaker van de penalty, scoorde vanaf randje buitenspel de gelijkmaker op aangeven van Victoria Pelova.

Beerensteyn ongelukkig
De gelijkmaker van Van der Gragt betekende een verlenging. Spanje ging de verlenging in zonder absolute uitblinker Aitana Bonmatí, Jorge Vilda wisselde de sterspeler. Wel kwam Ballon d’Or-winnares Alexia Putellas in de honderdste minuut binnen de lijnen.

In de tweede helft van de verlenging kreeg Beerensteyn een grote kans, maar de Juventus-aanvaller schoot naast. Kort daarna kreeg de aanvaller nog een kans, na een ingooi van Nouwen, maar Beerensteyn miste wederom. Seconden later scoorde Salma Paralluelo aan de andere kant van het veld de 2-1.

Halve finale op gunstige tijd
Spanje neemt het in de halve finale op tegen de winnaar van het duel tussen Japan en Zweden. Die wedstrijd staat vrijdagmiddag op het programma. De halve finale wordt op dinsdag 15 augustus om tien uur ‘s ochtends Nederlandse tijd gespeeld.

Spanje zal die wedstrijd zonder Oihane Hernández moeten spelen, zij is geschorst. De verdediger kreeg een gele kaart na een overtreding op Jackie Groenen.