<
>

Nigel de Jong op pad met Oranjevrouwen: "Schrijven hun eigen legacy"

Als directeur topvoetbal van de KNVB volgt Nigel de Jong de Oranjevrouwen op de voet tijdens dit WK. De 81-voudig international had in eerste instantie geen directe connectie met het vrouwenvoetbal. "Ik was eerst natuurlijk ook nog bezig met mijn eigen carrière," vertelt De Jong. De EK-winst van de Nederlandse vrouwen in 2017 wekte al wel de interesse van de voormalig middenvelder. "Dan ga je mee in dat proces en ga je ze volgen. Het was een mooi proces. Uiteindelijk in de functie die ik nu heb en nu ik zo dicht bij het vrouwenvoetbal zit, dan zie je het proces gewoon veel beter worden", aldus de directeur topvoetbal.

De Jong werkt samen met Andries Jonker, die onder de indruk was van zijn kennis. "Tot mijn grote verbazing was hij zeer goed op de hoogte van de verhoudingen in het Nederlandse vrouwenvoetbal en het internationale vrouwenvoetbal", legt de bondscoach uit. "Hij kende al de internationals bij naam en toenaam. Hij kende de kandidaat internationals en wist heel goed wat er aan de hand was. Dan is het ook als Amsterdammers onder elkaar van ken je die en ken je die. Vanaf het eerste moment klikt dat, dus ja, prima."

Kwartfinale Spanje - Nederland

De Oranjevrouwen nemen het vrijdag op tegen Spanje in de kwartfinale van het WK. Voor De Jong moet een affiche tegen Spanje, na het verliezen van de WK-finale in 2010 en de 5-1 revanche in 2014, als een déjà vu voelen. Toch is hij zelf niet zo bezig met dat sentiment. "Ik heb dat gevoel nog helemaal niet. Voor mezelf is het natuurlijk een gevoel van twee kanten, maar ik denk dat je dat los moet koppelen met het vrouwenelftal. Die zijn bezig met hun eigen legacy te schrijven en achter te laten", vertelt de directeur topvoetbal.

Wereldkampioen

Als het aan de Oranjevrouwen en het Nederlandse bestuur ligt, zijn ze nog lang niet klaar op het WK. "Onze ambitie is wereldkampioen worden", vertelt directeur vrouwenvoetbal Jan Dirk van der Zee. "Bij Andries zijn aanstelling hebben we een afspraak gemaakt. Wat is realistisch om met elkaar te behalen? We willen echt wel doelen hebben. Dat was op dat moment bij de beste acht van de wereld horen. Top negen heeft Andries gezegd en daar hebben we op het toernooi de beste acht van gemaakt. En daar staan we. In die zin hebben we onze doelstelling behaald, maar we zijn er nog lang niet."