<
>

Bicentini ontslagen door Curaçao: "Dat vind ik absoluut niet kunnen"

Remko Bicentini is ontslagen als bondscoach van Curaçao. De Nederlands-Curaçaos voormalig profvoetballer werd in september vorig jaar aangesteld om Curaçao naar het WK van 2026 te leiden, maar het bestuur van de Curaçaose voetbalbond ziet geen basis om nog langer met hem door te gaan. Voor Bicentini komt het besluit zeer onverwachts. "Het is keihard", zegt Bicentini. "Vooral omdat ik hiervoor terug ben gekomen en een vierjarig contract heb getekend."

Bicentini ondertekende vorig jaar die overeenkomst voor vier jaar. Het grote doel dat moest worden bewerkstelligd was plaatsing voor het WK in 2026 dat gehouden wordt in de Verenigde Staten, Canada en Mexico. De resultaten die Bincentini haalde waren nog niet om over naar huis te schrijven. Daarentegen trof Curaçao ook sterke tegenstanders met Canada (0-2) in de Nations League en Argentinië (7-0) in een vriendschappelijk duel.

Missen hoofdtoernooi Gold Cup gaf de doorslag

De grootste domper volgde in juni tegen Saint Kitts en Nevis voor kwalificatie van het hoofdtoernooi van de Gold Cup. Curaçao trad tegen de laagvlieger aan met ondere anderen Bradley Kuwas, Vurnon Anita, Cuco Martina en Jürgen Locadia. In de reguliere speeltijd werd het 1-1 tegen de nummer 139 van de wereld, waarna Saint Kitts en Nevis de strafschoppen beter nam en Curaçao vervroegd op vakantie kon. “De teleurstelling van toen is nog steeds aanwezig bij mij. Die wedstrijd zouden we normaal gesproken moeten kunnen winnen”, erkent Bicentini.

In de weken nadat duel zou er een evaluatie volgen, maar het bleef lang stil vanuit het bestuur. Totdat er zaterdag telefoontje kwam vanaf Curaçao. Daarin werd Bicentini gevraagd of hij zondag (gisteren,red.) tijd had voor een gesprek. In dat gesprek werd hem medegedeeld dat de samenwerking per direct stopt.

“In de voetballerij weet je dat er altijd dingen kunnen gebeuren. Je spreek niet voor niets een doelstelling voor de komende vier jaar af. Je bent net aan de gang. Dit is heel teleurstellend voor iedereen”, aldus de oud-speler van onder meer N.E.C. “Jammer dat het zo loopt. Ik had dit niet verwacht.” En zo stond Bicentini slechts zes interlands aan het roer bij Curaçao in zijn tweede termijn als bondscoach. "Als dit het meetpunt is om weer te gaan wisselen van trainer, dan vind ik dat absoluut niet kunnen."

Wederom pijnlijk afscheid

Bicentini was eerder van 2016 tot 2020 bondscoach van Los Azules, nadat hij vier jaar lang de functie van assistent had bekleed. Uiteindelijk werd hij ontslagen, maar was hij daar in eerste instantie zelf niet van op de hoogte. Guus Hiddink stond zelfs al klaar om Bicentinis taken over te nemen. Uiteindelijk liep het zelfs uit tot een kort geding tussen de coach en de bond. Bicentini hoopt dit maal dat het niet zover hoeft te komen. "Ik hoop het niet, maar er ligt natuurlijk wel een contract tot 2026. Zij maken die keuze nu en dat moet opgelost worden. Mijn keuze is geweest om dit helemaal vol te maken en dit tot een goed einde te maken, maar als ze dit als meetpunt nemen, dan moet je ook op de blaren zitten", aldus de ontslagen bondscoach.

Toekomstplannen Bicentini

Voor Bicentini is het nu nog de tijd om alles op een rijtje te zetten voordat hij weer in een nieuw avontuur stapt. "Eerst ga ik dit verwerken en daarna ga ik weer verder. Je moet ook verder. Dit voel ik wel. Dit is hard. Dit komt aan, maar misschien komt er wel weer iets moois op mijn pad."