<
>

Twente reageert op rellen: "Inktzwarte avond"

Pro Shots

In een open brief heeft Paul van der Kraan, algemeen directeur van FC Twente, gereageerd op de rellen die uitbraken na de wedstrijd tussen Twente en Hammarby. Na het laatste fluitsignaal gingen supporters van de beide clubs op de vuist op de hoofdtribune. In zijn brief schrijft Van der Kraan over een inktzwarte avond en laat hij weten dat het nog maar de vraag is of Twente supporters mee naar Zweden gaat nemen.

De volledige brief van Van der Kraan is als volgt.

"Wanneer je na zo’n mooi seizoen het nieuwe voetbaljaar mag openen met een Europees duel in De Grolsch Veste, dan verwacht je dat je het na afloop alleen maar over het sportieve verhaal hebt, dat gebeurde niet. Het duel met Hammarby IF werd een inktzwarte avond. De ongeregeldheden die gisteravond in ons stadion plaatsvonden overschaduwden de wedstrijd volledig. Deze zijn FC Twente onwaardig en horen in geen enkel stadion thuis. Ongeregeldheden als deze zorgen voor woede en schaamte. Namens FC Twente is een excuus op zijn plaats richting alle supporters en sponsoren", schrijft Van der Kraan.

"Zo kort na de avond is het nog te vroeg om conclusies te trekken. We gaan dit grondig onderzoeken. Duidelijk is dat het tijdens de avond niet is gegaan zoals we gewend zijn."

"De minuut stilte ter nagedachtenis aan Theo Pahlplatz en Dais ter Beek werd volledig genegeerd door de Hammarby-supporters en was respectloos naar met name de nabestaanden. Iedereen heeft gezien dat het helemaal fout ging op de hoofdtribune. De UEFA verplicht elke thuisclub tweehonderd hoofdtribunekaarten beschikbaar te stellen aan sponsoren en relaties van de bezoekende club. We vragen ons af of deze kaarten daar terecht zijn gekomen. Tijdens de wedstrijd zijn de Zweden continu op hun gedrag aangesproken door ons veiligheidspersoneel. Zelfs het bestuur van Hammarby is richting hen in actie gekomen, dit alles zonder resultaat. Deze provocaties mogen echter nooit een reden zijn dit vak aan te vallen."

"Uiteraard zetten wij alles-op-alles om de daders te identificeren, zij kunnen rekenen op een stevig stadionverbod. Vandaag hebben we alle supporters en sponsoren die voornemens zijn om donderdag naar Zweden af te reizen een e-mail gestuurd. In deze e-mail hebben we aangegeven dat we vandaag in contact zijn getreden met de autoriteiten om te bespreken welk reisadvies zij onze supporters kunnen geven. De veiligheid van FC Twente-supporters in Stockholm moet wel gegarandeerd kunnen worden."