<
>

Vier statistische redenen waarom Feyenoord-target Ueda een recordbedrag moet kosten

Pro Shots

Ayase Ueda (24) heeft getekend bij Feyenoord. Nu met Danilo Pereira, de back-up van Santiago Giménez, naar Rangers vertrekt en de Mexicaanse goalgetter ook op de interesse van grote clubs kan rekenen, hebben de Rotterdammers een nieuwe spits nodig. Dat het oog was gevallen op de Japanse spits van Cercle Brugge valt te begrijpen. In zijn eerste jaar op Europese bodem maakte Ueda een uitstekende indruk.

Maar Ueda heeft flink veel geld gekost. Cercle Brugge ontvangt een transfersom van tien miljoen euro. Daarmee is Ueda in één klap de duurste aankoop in de clubhistorie van Feyenoord. Aan de hand van data wordt duidelijk waarom de Belgische club de hoofdprijs voor zijn spits verlangt.

Killer

In zijn eerste seizoen in de Belgische competitie is Ueda meteen op schot. Waar hij in de Japanse J-League al bijna één-op-twee liep, met 38 goals in 86 competitieduels, weet Ueda bij Cercle zelfs dat moyenne te verbeteren. In 40 competitiewedstrijden is hij goed voor 22 doelpunten. Daarmee eindigt hij als tweede op de Belgische topscorerslijst, achter Gent-bomber Hugo Cuypers.

Vooral na de winterstop oogt Ueda ontketend: in zijn laatste 19 duels in het groenzwart van Cercle scoort hij liefst 15 keer. Bij de treffers van Ueda valt op dat hij twee specifieke kwaliteiten keer op keer aanwendt om gevaarlijk te worden. Allereerst schiet de Japanner opvallend makkelijk uit de draai: Ueda heeft weinig ruimte nodig om zijn aanvallende acties met een doelpoging af te ronden. Daarnaast is Ueda behoorlijk snel voor een centrumspits: zeker tegen grotere centrumverdedigers vormt hij met zijn sprints voor veel diepgang.

Fox in the box

Als we kijken wáár op het veld Ueda vooral tot scoren komt, zien we dat hij een vrij klassieke goaltjesdief is. Vooral het zestienmetergebied vormt het werkgebied van de Japanner.

Dat Ueda in jaar één bij Cercle niet alleen tot een hoog doelpuntentotaal komt, maar ook tot een kwalitatief sterk kansentotaal (Expected Goals), doet vermoeden dat hij ook in de toekomst productief zal blijven als schutter. Uit historisch data-onderzoek blijkt namelijk dat het krijgen van kansen een herhaalbaardere kwaliteit is dan het afmaken van kansen. In dat opzicht oogt Ueda meer als een intrigerende speler dan een ééndagsvlieg.

Kopsterk

Ueda is zeker niet de grootste. Waar het qua lengte (volgens Transfermarkt is hij 1 meter 82, maar hij oogt aanzienlijk kleiner) nog meevalt, is hij behoorlijk tenger van bouw. Toch is Ueda een opvallend actieve kopper. Hoewel zijn winstpercentage (47,5 procent) in de lucht niet geweldig is, gaat geen speler in de Belgische competitie in 2022/23 meer luchtduels aan dan Ueda. Deels is dat een gevolg van de extreem directe speelstijl van zijn club Cercle, dat vrijwel continu voor de lange bal naar voren kiest. Maar ook illustreert het dat de Japanner behoorlijk gretig is als kopper.

Gretige presser

Wil je als aanvaller slagen in de speelstijl van Arne Slot, dan moet je met volle overtuiging kunnen meedoen bij het drukzetten. Vanuit dit oogpunt is het logisch dat Feyenoord bij Ueda is uitgekomen. Slechts drie centrumspitsen in België veroveren afgelopen seizoen meer ballen in de laatste 30 meter van het veld. Dit terwijl Cercle Brugge weliswaar druk zet, maar niet zo continu hoeft te razen als Feyenoord. Ueda is simpelweg bereid telkens weer de vuile meters te maken bij het afjagen, en dat op hoge intensiteit. Een eigenschap die Slot kan bekoren.

Twijfelpunten zijn er overigens ook zeker te noemen bij Ueda. Zo is het qua meevoetballen bij de Japanner nog allemaal erg beperkt en is hij ook qua balvastheid nog niet in de buurt van het niveau van bijvoorbeeld Giménez. Maar dat er veel geld wordt betaald voor Ueda, is wel te begrijpen op basis van zijn uitstekende cijfers in België.