<
>

Met Sturm Graz treft PSV een strak georganiseerde underdog

Pro Shots

Hoewel de tweede voorrondes van de Champions League nog gespeeld moeten worden, weet PSV al wie het treft in de derde kwalificatieronde van het miljardenbal. Over een paar weken treft het Sturm Graz.

Wat kan de ploeg van Peter Bosz verwachten van de Oostenrijkse opponent? Tijd voor een kleine analyse.

Achtergrond

In Oostenrijk strijden de ploegen jaarlijks om de eretitel van best of the rest. Want wie er op de ranglijst eerste wordt, staat al een poosje vast. Red Bull Salzburg is de afgelopen tien (!) seizoenen op rij kampioen geworden, en won veertien van de laatste zeventien Oostenrijkse landstitels. In het kielzog van Salzburg deed Sturm Graz de voorbije seizoenen wat het moest doen: net als in 2021/22 eindigde het vorig jaar als runner-up.

Niet alleen presteerde Sturm Graz naar behoren, ook voldeed het aan de andere hoofdtaak: winst boeken met doorverkopen. De drie grootste uitgaande transfers uit de clubhistorie deden de Oostenrijkers in de afgelopen twee jaar. Twee zomers geleden ging spits Kelvin Yeboah voor een toenmalig recordbedrag (6,5 miljoen euro) naar Genua. Zijn vervanger, de inmiddels welbekende Rasmus Hojlund, leverde een jaar later bijna een drievoud op (17,2 miljoen; Atalanta). En deze zomer boerde Sturm Graz wéér goed met de verkoop van een spits. Ditmaal was het oud-Spartaan Emanuel Emegha die liefst 13 miljoen opleverde met zijn overstap naar Strasbourg.

Speelwijze

Waar Sturm Graz op vrijwel iedere positie een individueel mindere speler heeft lopen dan PSV, heeft de ploeg wel de potentie om als underdog een lastige horde voor de Eindhovenaren te vormen. De Oostenrijkers zijn uitstekend georganiseerd in het drukzetten, en laten geregeld de spelopbouw van de tegenstander stuklopen door fel af te jagen.

Onder leiding van trainer Christian Ilzer doet Sturm Graz dat in een speelsysteem dat Nederlandse ploegen niet al te veel gewend zijn: een 4-4-2-ruit. Met twee fel jagende centrumspitsen dwingt het opponenten naar de zijkant, om ze daar vast te zetten.

In balbezit speelt Sturm Graz tamelijk direct. Lang pielen in balbezit doet het niet. Wanneer de bal diep en lang naar voren gespeeld kan worden, gebeurt dat. Hierbij is het snelheid van het spitsenkoppel een belangrijk wapen. Op beide voorste posities prefereert trainer Ilzer rappe, beweeglijke types.

Uitblinkers

De speler die het meest in het oog springt bij Sturm Graz, bezet de linkerkant van de 'ruit' op het middenveld. Linkshalf Alexander Prass (22) werd een paar jaar terug nog te licht bevonden in de jeugdopleiding van concurrent Salzburg, maar lijkt op korte termijn al klaar voor een transfer naar de grotere, Duitse Bundesliga. Prass is een enorme metervreter, die behalve zijn loopvermogen ook nog eens zijn dribbelactie als wapen kan inzetten.

Ook het groepje spitsen verdient vermeld te worden. Waar Emegha met zijn reuzenpassen en diepgang een miljoenentransfer naar Strasbourg verdiende, was het zijn behendige aanvalspartner Manprit Sakaria (15 goals, 12 assists) die vorig bij de meeste doelpunten betrokken was. Sturm Graz haalde ook al een relatief prijzige vervanger van Emegha binnen: Poolse jongeling Szymon Wlodarczyk (20) scoorde afgelopen weekend bij zijn bekerdebuut meteen drie doelpunten.

Onder de lat vindt PSV een bekend gezicht terug. Kjell Scherpen is de nieuwe doelman in Graz.