<
>

De noodkreet om creativiteit voor Feyenoord wordt met de komst van 'nummer 10' Calvin Stengs gedempt

ESPN

Onder Arne Slot was Calvin Stengs bij AZ een cruciaal onderdeel van de gouden driemansvoorhoede. Een grote toekomst werd hem toegedicht, maar zijn avontuur bij OGC Nice liep uit op een deceptie. Onder de vleugels van Mark van Bommel liet Stengs zien het voetballen niet verleerd te zijn en – ondanks hevige interesse op een langer verblijf bij Royal Antwerp FC – kiest hij voor een hereniging met Slot. De data laten zien waarom Feyenoord blij mag zijn dat Stengs voor hen heeft gekozen.

In het seizoen 2019/20 stond AZ samen met Ajax bovenaan de ranglijst. Covid-19 zorgde voor een abrupt einde van de competitie en het droomseizoen van de ploeg van Arne Slot. Mede doordat ze zowel thuis als uit van de regerend landskampioen won, leken de Alkmaarders een serieuze gooi te kunnen doen naar de titel. AZ beschikte op dat moment over de beste verdediging van Nederland en gedeeld tweede beste aanval. Die voorhoede bestond uit drie Eredivisie-toppers namelijk Oussama Idrissi, Myron Boadu en Calvin Stengs.

Met name in het coronaseizoen stond er geen maat op de linksbenige rechtsbuiten. De combinatie van een aan de binnenkant spelende Stengs met een veelvuldig opkomende rechtsback zorgde constant voor heel veel gevaar. Zowel voor hem om te schieten als mee te geven op Jonas Svensson.

Het was daarom ook niet gek dat hij op vele vlakken tot het topsegment van de Eredivisie behoorde. Ook toenmalig bondscoach Ronald Koeman kon niet om hem heen en haalde de toen 20-jarige vleugelaanvaller bij het Nederlands elftal. Tegen Estland mocht hij als basisspeler zijn eerste minuten maken en als klap op de vuurpijl deed Stengs met twee assists een flinke duit in het zakje (5-0 overwinning).

In 2021/22 kwam er een einde aan twaalf jaar AZ. OGC Nice betaalde vijftien miljoen euro voor Stengs, maar zijn verblijf in Zuid-Frankrijk werd geen succes. In 32 optredens, waarvan net iets meer dan de helft in de basis, kwam Stengs tot slechts één goal en één assist. Mark van Bommel bood hem de helpende hand en dus vertrok hij naar België. Daar kende hij een na wat aanpassingstijd een topseizoen, aangezien ze zowel de beker als de landstitel wonnen. In de bekerfinale gaf hij zijn visitekaartje af, terwijl hij in de competitie weinig tijd nodig had om een prima indruk achter te laten.

Sterker nog, afgelopen seizoen vertoonde Stengs een hele hoop gelijkenissen met de jaren dat hij in het rood van AZ speelde. In de bovenstaande afbeelding is te zien dat het profiel van de 24-jarige Nederlander van vorig seizoen bijna gelijk was aan dat van de jaren bij AZ.

Hoewel hij in Alkmaarse dienst wat nadrukkelijker aanwezig was qua doelpunten, schoten en balcontacten in vijandelijke zestienmeter, scoorde hij op de verdedigende taken als creatieve data vrijwel identiek.

Het is dan ook geen toeval dat de Nederlander afgelopen seizoen in de Jupiler Pro League tot het topsegment behoorde qua gecreëerde kansen.

Omdat hij door een late transfer, schorsing en blessureleed lang niet alle wedstrijden meedeed (25/40, waarvan 21 in de basis), is een vergelijking per negentig minuten eerlijker. In België waren er slechts zeven spelers die vaker een ploeggenoot in stelling bracht om te schieten. Zonder standaard situaties was Stengs de op vier na beste speler.

In het kampioenselftal van Van Bommel was er – ondanks dat Stengs dus véél minder minuten maakten dan andere sterkhouders – een hele belangrijke rol weggelegd voor hem in het aanvalsspel. Ná het WK is hij min of meer door blessures van anderen ietwat centraler opgesteld en dat bleek een hele goede keuze. Mede door zijn lef, techniek en overzicht vormde hij het creatieve brein van het jonge driemansmiddenveld. Voor Antwerp FC was alleen Vincent Janssen, de grote man, bij meer schoten, gecreëerde kansen of passes in de aanvalsopbouw betrokken dan hij.

En ook in het meeverdedigende aspect was Stengs heel belangrijk. Bij zijn oude club was er niemand met zo veel balveroveringen in het aanvallende derde deel als de rechtsbuiten. Een belangrijk criterium als je mee wil in het spel wat Slot bij Feyenoord speelt. In de Jupiler Pro League bekleedde Stengs de gedeeld tweede plek als het gaat om het afpakken van de bal op dertig meter van het vijandelijke doel. Eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat er zeven spelers waren die samen de eerste plek opeisten.

Kortom, een jaartje vertrouwen tanken bij onze zuiderburen heeft Calvin Stengs zeker geen windeieren gelegd. De keuze tussen twee landskampioenen zal niet makkelijk zijn geweest, zeker omdat Antwerp hem graag wilde behouden en hij zich daar fijn voelde. Met zijn buitenlandse ervaring kan hij van toegevoegde waarde zijn voor Feyenoord. Zeker als de coach het voor elkaar krijgt om hem te laten spelen als in zijn hoogtijdagen. Iets wat hem met bijvoorbeeld oude bekende Idrissi ook (deels) lukte.

Feit is dat Slot er een creatieveling bij krijgt. Door het vertrek van Kökcü, Szymański en Idrissi – de drie Feyenoorders die de meeste gecreëerde kansen noteerden – was dat ook hard nodig. Daar komt bij dat ze met Stengs iemand hebben die zowel als aanvallende middenvelder als buitenspeler uit de voeten kan. Door een mislukte poging om de Pool te binden, zochten ze nog een ‘nummer 10’ en die lijken ze nu gevonden te hebben. Met zijn ervaring op de vleugel, wat vorig jaar lang een hoofdpijndossier was, heeft Feyenoord nu twee vliegen in een klap geslagen en de selectie voorzien van de broodnodige creativiteit.