<
>

Dele Alli geeft schokkend interview over afkickkliniek en misbruik als kind

Pro Shots

Everton-middenvelder Dele Alli heeft in een emotioneel interview gezegd dat hij onlangs zes weken in een afkickkliniek in de Verenigde Staten heeft doorgebracht voor verslaving, mental health en traumabehandeling. In een uitgebreid interview met The Overlap, het YouTube-kanaal van Gary Neville, vertelde de Engelse middenvelder dat hij verslaafd was geraakt aan slaapmedicatie als een manier om met trauma's uit zijn kindertijd om te gaan - waaronder misbruik door een vriend van de familie.

Niet lang geleden was Alli als speler van Tottenham Hotspur misschien wel de beste Britse voetballer die er in de Premier League rondliep, maar zijn carrièrepad ging vanaf een bepaald punt alleen nog maar omlaag. De vraag die veel Engelse voetbalfans stelden was: wat is er toch aan de hand met Dele Alli? Het antwoord volgde in een interview met Neville.

"Toen ik terugkwam uit Turkije, kwam ik erachter dat ik geopereerd moest worden en dat ik er mentaal niet goed aan toe was", zegt Alli. "Het is moeilijk om erover te praten en ik vind het ook eng. Ik was er mentaal slecht aan toe en besloot om naar een moderne kliniek te gaan die gespecialiseerd is in verslavingen en mentale gezondheid. Het was het juiste moment voor me. Die beslissing kan niemand voor je nemen, je moet het zelf doen. Ik was afhankelijk van dingen die me schade toebrachten. Iedere ochtend werd ik wakker en won ik de strijd om met een glimlach op mijn gezicht naar de training te gaan. Van binnen verloor ik een strijd en het was tijd om te veranderen. Ik ben zes weken in de kliniek geweest. Everton heeft me op een geweldige manier gesteund en daar ben ik dankbaar voor. Dit was de moeilijkste beslissing in mijn leven, ik was bang, maar ik ben blij dat ik het heb gedaan. Afkicken is eng, dat weet ik, maar ik had niet kunnen bedenken hoe veel het me zou opleveren. Er is in mijn jeugd veel gebeurd wat ik toen niet begreep. Ik deed domme dingen waar ik mezelf de schuld van gaf. In de kliniek heb ik erover geleerd, nu begrijp ik het beter. De slechte gevoelens die ik had, heb ik losgelaten."

Alli beschrijft de trauma's die hij had opgelopen toen hij opgroeide in Milton Keynes. Dat hij op zesjarige leeftijd werd misbruikt door de vriend van zijn moeder, rookte toen hij zeven was en drugs verkocht toen hij acht was. Alles leek de verkeerde kant op te gaan totdat hij werd geadopteerd door een geweldig en ondersteunend gezin op elfjarige leeftijd. Alli ging voetballen, drukte alles weg, maar als profvoetballer kwam het omhoog. Slaapmedicatie hielp hem door zijn dagen heen. Hij hield zijn verslaving verborgen voor zijn familie en teamgenoten en het werd na een tijd zo heftig dat hij overwoog om op 24-jarige leeftijd met voetbalpensioen te gaan.

Het hele interview met Alli is te zien op YouTube.