<
>

Panama verrast VS met strafschoppen en treft Mexico in finale Gold Cup

De finalisten van de Gold Cup zijn bekend: Panama neemt het op tegen recordkampioen Mexico. In de halve finales was Panama na strafschoppen te sterk voor titelverdediger Amerika en Mexico won overtuigend van Jamaica.

Voor Panama is het de eerste finale sinds 2013, terwijl Mexico op gaat voor de negende eindzege in de Gold Cup.

Panama verrast titelverdediger Verenigde Staten
In de halve finale was Panama duidelijk de underdog tegen de VS, dat de titel van 2021 wilde prolongeren. Het Amerikaanse team, dat op de Gold Cup zonder de grote sterren speelde, startte ook goed met een bal op de paal van Cade Cowell, maar daarna namen de Panamezen het over. Ze scoorden zelfs in de 28ste minuut. Echter werd het doelpunt van Édgar Bárcenas afgekeurd wegens buitenspel. In de blessuretijd leek Panama alsnog een 0-1 overwinning uit het vuur te slepen, maar ook het doelpunt van Ismael Diaz werd afgekeurd, waardoor het verlengen werd.

Het was Panama dat het eerst toesloeg in de verlenging. Invaller Ivan Anderson maakte in de 99ste minuut de 0-1 door de uitkomende doelman Matt Turner te omspelen en rustig binnen te schuiven. De Verenigde Staten kwamen de goal nog wel te boven. Wie anders dan Jesus Fereirra deed het voor Amerika. De topscorer van de Gold Cup zette zijn land in de 105de minuut weer op gelijke hoogte met een prima volley.

Zo waren de landen veroordeeld tot een strafschoppenserie en in die reeks miste uitgerekend Ferreira de eerste penalty voor de Verenigde Staten. AZ-middenvelder Djordje Mihailovic maakte zijn strafschop daarna wel, maar het was uiteindelijk Panama dat de serie met 5-4 won en zich daarmee verrassend voor het eerst in tien jaar weer eens finalist mag noemen in de Gold Cup.

Mexico wint ruim van Jamaica
Op papier zou de wedstrijd tussen Jamaica en Mexico dichter bij elkaar moeten liggen, maar niets was minder waar. Het Jamaicaanse elftal speelde met vijf Premier League-spelers in de basis; Michail Antonio (West Ham United), Demarai Gray (Everton), Leon Bailey (Aston Villa), Bobby De Cordova-Reid (Fulham) en Amari’i Bell (Luton Town), maar was desondanks niet opgewassen tegen recordkampioen Mexico. Het werd 3-0 voor Mexico dankzij doelpunten van Henry Martín, Luis Chávez en Roberto Alvarado.

Van de drie Eredivisie-spelers in de Mexicaanse selectie had alleen Ajax-back Jorge Sánchez een basisplaats. Ajax-middenvelder Edson Álvarez was niet fit genoeg om een hele wedstrijd te spelen en viel na 72 minuten in. Feyenoord-spits Santiago Giménez moest het ook met een invalbeurt doen, ondanks het feit dat verschillende Mexicaanse media hem voorafgaand aan de halve finale een basisplaats toeschreven. Hij mocht een halfuur meedoen van bondscoach Jaime Lozano.

Mexico is met deze nieuwe finaleplaats voor de derde keer op rij aanwezig in de eindstrijd van de Gold Cup. In 2019 won het land het toernooi voor het laatst. Dat was de achtste Gold Cup-titel voor Mexico en dat is een record dat binnenkort negen kan worden.