De Gold Cup is een uitgelezen kans voor Noord- en Midden-Amerikaanse talenten om zich in de internationale kijker te spelen. Doordat de in Europa uitkomende sterspelers veelal ontbreken, kunnen er andere uitblinkers opstaan.
Nu de Gold Cup de eindstrijd nadert – met VS-Panama en Jamaica-Mexico als halve finales (beide live te zien op ESPN in de nacht van woensdag op donderdag) – is het een goed moment om een paar van die minder bekende uitblinkers uit te lichten. Vier spelers staken er de voorbije week bovenuit.
Jesús Ferreira (VS / FC Dallas)
We beginnen met de topscorer van het toernooi. Want door zijn hattricks tegen zowel Saints Kitts en Nevis als Trinidad en Tobago lijkt Jesús Ferreira al vrij zeker te zijn dat hij de Gold Cup afrondt als topschutter.
Door de afwezigheid van Haji Wright (Antalyaspor) en Ricardo Pepi (PSV) is Ferreira nu fulltime eerste keuze in de Amerikaanse aanvalspunt. Dat de spits van FC Dallas dit vertrouwen nu uitbetaalt, zal een positief effect hebben op zijn marktwaarde in Europa. Na Pepi (voor 16,4 miljoen naar Augsburg), Bryan Reynolds (6,9 miljoen, AS Roma) en Chris Richards (5,3 miljoen, Bayern München) lijkt Ferreira de vierde zelfopgeleide speler in korte tijd te zullen zijn die van Dallas de overstap maakt naar een Europese topcompetitie.
Dat Ferreira opvalt door zijn doelpuntendrift op de Gold Cup, is opvallend. Hoewel hij in de MLS het afgelopen seizoen flink op schot is (28 goals in 53 duels), moet Ferreira het in de concurrentiestrijd om de spitsenrol bij Team USA juist vooral hebben van zijn meevoetballende kwaliteiten. De 22-jarige aanvaller is wendbaar, soepel aanspeelbaar en tamelijk explosief. Een mix van kwaliteiten die deze Gold Cup goed zichtbaar is.
Luis Chávez (Mexico / Pachuca)
Dat Ajax en Feyenoord eerder deze zomer in verband werden gebracht met Luis Chávez, is zeker geen belediging voor beide Nederlandse topclubs. Want ook op de Gold Cup laat de Mexicaanse linkspoot zien een serieus goede allrounder te zijn.
Waar de 27-jarige middenvelder bij Pachuca bekend staat als een van de beste balafpakkers in het Mexicaanse voetbal, laat hij bij de nationale ploeg zien dat hij ook uitstekend uit de voeten kan in een wat meer vooruitgeschoven rol. Met Edson Álvarez op zijn vaste stek ‘op 6’, krijgt Chávez bij Mexico met meer aanvallende vrijheid dan bij zijn club.
Als ‘box-to-box’-midmid is Chávez extreem productief op deze editie van de Gold Cup. Zo leidt hij alle spelers op het toernooi tot dusver in gecreëerde kansen (zie boven), doelpogingen (15) en Expected Assists (1,5). Als Chávez deze zomer nog van plan is de overstap naar Europa dan eindelijk te maken, zal hij over geïnteresseerde grote clubs weinig te klagen hebben.
Ali Ahmed (Canada / Vancouver Whitecaps)
Voor Canada zit de Gold Cup er inmiddels al op, na een verloren strafschopreeks tegen eeuwige rivaal Amerika. De absentie van supersterren Alphonso Davies (Bayern München) en Jonathan David (Lille) bleek te zwaar te wegen.
Toch wisten een paar jongere Canadezen – die op het WK nog ontbraken – zich in de kijker te spelen. De onbekendste van dit stel is Ali Ahmed. Waar hij bij Vancouver doorbrak als linksback, maakt hij op de Gold Cup indruk als dynamische midmid. Vooral zijn explosiviteit als dribbelaar valt hierbij op.
Dexter Lembikisa (Jamaica / Wolverhampton Wanderers)
We sluiten af met de tienerrevelatie van het toernooi. Want defensief is niet af te zien dat Jamaicaanse rechtsback Dexter Lembikisa pas 19 jaar oud is.
Lembikisa, geboren in een voorstadje van het Engelse Bristol, speelde pas 22 Premier League-minuten voor de Wolves, maar lijkt aan de vooravond van zijn grote doorbraak te zijn. Niet alleen valt zijn extreme atletische vermogen op, ook is Lembikisa veelzijdig inzetbaar. Door zijn tweebenigheid kan hij op beide backposities spelen, terwijl hij in Wolverhampton ook minuten maakte als ‘6’.