<
>

Verenigde Staten en Jamaica plaatsen zich voor halve finale

De clash van Noord-Amerika is na penalty’s een prooi voor de Verenigde Staten. Arsenal-doelman Matt Turner was de grote held van de Amerikanen, nadat hij de eerste Amerikaanse keeper werd in 21 jaar die meerdere pingels pakte in een strafschoppenserie. Voor Canada is het de derde keer in de laatste vier edities dat de kwartfinale het eindpodium is. Amerika speelt in de halve finale tegen Panama.

Het had voor de Canadezen allemaal zo anders kunnen zijn. Het was geen goede kwartfinale, maar wel een enerverende halve finale. De VS domineerde de eerste helft zonder gevaarlijk te worden. Belangrijkste wapenfeit vond plaats na vijf minuten, toen de grensrechter een bal van een Canadees vol in zijn gezicht kreeg geschoten en de wedstrijd daardoor zes minuten stil lag. De grensrechter kon het duel overigens niet hervatten. Na rust veranderde dat spelbeeld niet per se, behalve dan dat Canada twee keer goed voor de goal kwam. Iets wat voor rust nauwelijks lukte. Met nog twee minuten aan reguliere speeltijd kwam Amerika op voorsprong. Brandon Vázquez maakte in zijn zevende interland alweer zijn vierde doelpunt en leek dus de Stars and Stripes zeker naar de halve finale te sturen. Een geweldige vroege voorzet van DeJean Jones kwam op het hoofd van Vázquez terecht, die in zijn eigen stadion raak kopte.

Het duel leek gespeeld, ware het niet dat Canada in de derde minuut van de extra tijd een penalty kreeg. Miles Robinson kreeg de bal wat ongelukkig tegen de hand, en door de inmenging van de VAR werd er uiteindelijk een strafschop toegekend. Iets wat een koud kunstje was voor Steven Vitória: 1-1.

De verlenging was misschien wel het beste gedeelte van de wedstrijd. Het spel golfde op en neer en waarbij het met name Amerika was dat echt aanzette, was het Canada dat op voorsprong kwam. Jacob Schaffelburg zag na 109 minuten zijn kans schoon om zijn eerste treffer namens Canada te maken. De vleugelspeler met een behoorlijk matje beproefde zijn geluk vanaf de linkerflank en haalde via een Amerikaans been doeltreffend uit. Daarmee leek alles goed voor de Canadezen te vallen. Tot de 114e minuut, toen Scott Kennedy de bal tragisch in eigen goal werkte. De bal caramboleerde via zijn doelman tegen zijn been aan.

Bij Canada onder de lat: Dayne St. Clair, bij Amerika dus Turner. Doelpuntenmakers Vitória en Vázquez benutten allebei hun pingel niet, maar toen Liam Fraser namens Canada ook de derde penalty miste, zag het er slecht uit voor de Canadezen. Amerika zou niet meer missen en toen Sparta-speler Charles-Andreas Brym de beslissende vijfde penalty ook tegen de lat schoot, viel het doek voor Canada.

Jamaica eveneens door
Jamaica is erin geslaagd om voor de vierde keer in de laatste vijf edities de halve finale te halen van de Gold Cup. Door een doelpunt van Amari’i Bell slaagden The Reggae Boyz erin Guatemala met 1-0 te verslaan en hen daarmee hun eerste halve finale sinds 1996 te ontzeggen.

Bell, die afgelopen seizoen met Luton Town promoveerde naar de Premier League, werd na 51 minuten vrijgespeeld door door Demerai Gray van Everton. De linksachter scoort gemiddeld zo’n een keer de laatste seizoenen en gelukkig voor Jamaica was dat net op dit moment.

De verdediger is een van de vijf Premier League-spelers in de selectie van Heimir Hallgrímsson, de IJslander die sinds vorig seizoen aan het roer staat bij de eilanders. Guatemala kwam niet veel verder dan wat pogingen van oud-Utrecht-speler Rubio Rubin.

Nu wacht voor Jamaica de halve finale tegen Mexico. Twee keer eerder slaagde Jamaica erin de finale te halen, in 2015 en 2017. In 2017 versloeg de ploeg Mexico in de halve finale maar was de VS in de finale te sterk. In 2015 wonnen de eilandbewoners dan weer van de VS in de halve finale maar was Mexico in de finale de beste.