<
>

Micky van de Ven laat zien dat er meerdere wegen naar de top leiden

Pro Shots

Tottenham Hotspur heeft de miljoenentransfer van Micky van de Ven afgerond. De Nederlandse verdediger komt over van VfL Wolfsburg voor een bedrag van rond de 40 miljoen euro. En dat is niet alleen voor Wolfsburg een grote zak met geld, ook FC Volendam - de oude club van Van de Ven - gaat flink profiteren van de transfer. De club uit het vissersdorp ontvangt namelijk 15 procent van de winst, wat neerkomt op 5,5 miljoen euro. Van de Keuken Kampioen Divisie naar de Premier League in ruim twee jaar. Van de Ven laat zien dat er meerdere wegen naar de top leiden.

Het is de 84ste minuut bij VfL Bochum-VfL Wolfsburg, op speeldag 29 van het voorbije Bundesliga-seizoen. De bezoekers staan met 1-5 voor. Toch is er eventjes teleurstelling bij Micky van de Ven. De Nederlander houdt kort de handen op het achterhoofd, uit ongeloof. Na een fors duel met de Bochum-rechtsbuiten krijgt Van de Ven geel. Die gele kaart betekent dat de linkspoot een week later, in de laatste speelronde van april (!), zijn eerste speelminuten moet missen van het seizoen.

Het tekent de stormachtige ontwikkeling van de in Wormer geboren verdediger. Niet alleen is hij in 2022/23 definitief doorgebroken bij VfL Wolfsburg, hij presteert dusdanig feilloos dat hij in een jaar tijd de meest onmisbare speler is geworden bij Die Wölve.

Dat Van de Ven in zo’n korte tijd de grote meneer in Duitsland is geworden, was vorig seizoen nog ondenkbaar. Voordat hij überhaupt een officiële minuut in het eerste van Wolfsburg had gespeeld, was Mark van Bommel – de trainer op wiens voorspraak hij was aangetrokken – al ontslagen. De Nederlandse trainer werd vervangen door Florian Kohfeldt. Die wilde het verdedigingstalent vooral rustig brengen: in 2021/22 kwam Van de Ven maar in 189 speelminuten in actie. Nog geen 6 procent van de mogelijke speeltijd.

Maar de komst van Niko Kovac heeft Van de Vens lot totaal veranderd. In de voorbereiding overtuigde hij de Kroatische trainer met zijn spel, waardoor hij vanaf de start van het Bundesliga-seizoen als onmisbare schakel werd behandeld bij de Duitse subtopper. Een jaar later lijkt Van de Ven al niet meer te behouden voor de Bundesliga. De Premier League lonkt. De top-6 zelfs, met Tottenham Hotspur.

Als we wat uitzoomen, en kijken wat een moderne centrumverdediger in de top nodig heeft, is het ook niet zo gek dat groeiwonder Van de Ven de grootste clubs achter hem aan heeft. Hij is linksbenig, reusachtig gebouwd, comfortabel aan de bal en ook nog eens enorm snel. Enorm. Sterker, afgelopen seizoen liet geen centrumverdediger in de Bundesliga een hogere topsnelheid meten dan de Nederlander. Een zeldzame prestatie, gezien Van de Vens grote lichaamsbouw.

Door zijn mix van lengte, kracht, snelheid en voetenwerk is Van de Ven moeilijk voorbij te komen in één-op-één-situaties. Zijn gebrek aan ervaring op een hoog niveau lijkt defensief totaal geen obstakel.

Dat blijkt ook uit de data. Qua slagingspercentage op zijn defensieve ingrepen eindigt hij in de top-5 onder de centrumverdedigers van de Bundesliga.

Maar grote, snelle verdedigers die niet zo één-twee-drie te passeren zijn, heb je er nog wel genoeg van. Wat Van de Ven bijzonder genoeg maakt voor de Europese topclubs, is zijn razendsnelle ontwikkeling aan de bal.

Want ook als opbouwer heeft hij grote stappen gezet in 2022/23. Door zijn gebrek aan wendbaarheid vanwege zijn grotere bouw óógt het bij Van de Ven allemaal wat sober in balbezit, maar de cijfers vertellen een ander verhaal. Zo blijkt de linkspoot op 22-jarige leeftijd al een van de beter indribbelende verdedigers op de Duitse velden. Tegenover de karakteristiek felle pressing van de Bundesliga bezit Van de Ven de benodigde techniek aan de bal om zelf onder de druk uit te komen.

Zonder ook maar een minuut in de Eredivisie te spelen, heeft Van de Ven zijn weg naar de Europese top gevonden. Een prestatie van formaat. En over formaat gesproken: na het onderwaarderen van Virgil van Dijk, Sven Botman, Danilho Doekhi en Van de Ven, mogen de clubs uit de vaderlandse top-3 zich toch wel afvragen of zij fysiek grote, ietwat sober opbouwende centrumverdediger niet systematisch onderschatten.