<
>

Giménez ontsnapt aan rood tegen stuntend Qatar

Qatar heeft de kwartfinale van de Gold Cup bereikt door verrassend met 1-0 te winnen van Mexico, dat zich eerder al plaatste voor de laatste acht. Het doelpunt van Hazem Shehata was genoeg voor een stunt. Feyenoord-spits Santiago Giménez mocht starten en ontsnapte aan een rode kaart.

Giménez kwam in wat duw- en trekwerk terecht met zijn directe tegenstander waarna hij met zijn arm in de draai een slaande beweging maakte. De VAR riep de scheidsrechter naar de kant maar die hield het slechts bij geel. Daarmee ontsnapte de spits aan een schorsing voor de knock-out fase. Bij Mexico speelde ook Ajax-middenvelder Edson Álvarez in de basis.

Het was een overwinning voor Qatar tegen de verhoudingen in, want Mexico had 76 procent balbezit en ondernam 25 doelpogingen. Qatar schoot slechts één keer en dat was dus gelijk raak. Het land had slechts 1 punt overgehouden aan de eerste twee duels met Honduras en Haïti en moest daarom winnen om een kans te maken om door te gaan. Dan nog was het afhankelijk van het andere in duel in groep B: daar won Honduras van Haiti en dat was gunstig voor Qatar. Ondanks de nederlaag is Mexico wel groepswinnaar.

Groep A: VS en Jamaica naar kwartfinales
In groep A heeft de VS zich geplaatst voor de laatste acht door eenvoudig met 6-0 af te rekenen met Trinidad en Tobago. Met een hattrick in de eerste helft zette Jesus Ferreira de comfortabele ruststand op het bord. In de tweede helft wisten ook Cowell, Busio en Vazquez nog te scoren. Bij de groepswinnaar stond AZ-speler Djordje Mihailovic in de basis.

De nummer 2 in de groep is Jamaica geworden. Ook zij wonnen makkelijk: 5-0 tegen het kleimduimpje van de Gold Cup: Saint Kitts en Nevis. De tegenstanders van de ploegen uit groep A en B worden de komende nachten bekend.