<
>

Koeman zelfkritisch: "We hebben elkaar laten zitten"

Bondscoach Ronald Koeman had na afloop van de troostfinale van de Nations League geen goed woord over hoe zijn ploeg zich presenteerde in de eerste helft. Oranje keek na 45 minuten tegen een 0-2 achterstand aan. Volgens Koeman lag dat aan de bereidwilligheid van het elftal.

Koeman miste in de eerste helft de bereid om elkaar te helpen. "Op basis van de eerste helft, maak ik mij zorgen. Ik schaam me ook. Je denkt ondanks de nederlaag tegen Kroatië waren er veel aanknopingspunten en dan speel je zo’n eerste helft. Je hebt het niet over voetbal, maar wel mentaliteit. En dat reken ik mij aan", zei de bondscoach tegenover de NOS.

"Misschien ben ik niet duidelijk geweest", stelde een zelfkritische Koeman. "We hebben elkaar laten zitten. Het kan niet. Als je de goals ziet, dat heeft met bereidheid te maken", aldus Koeman, die weigerde een speler individueel de schuld te geven van de tegengoals. "We sluiten niet terug tot de rand van de zestien. Als je ziet hoe we terugschakelen, Wieffer was de enige. Dit is de basis van een elftal. Dit gaat niet over technische kwaliteiten, dit gaat over bereidheid. Dit neem ik mij zo verschrikkelijk kwalijk."

Hij nam geen blad voor de mond na de derde nederlaag van zijn tweede termijn als bondscoach. "De wijze waarop wij de eerste helft hebben gespeeld, daar mag je je voor schamen."

"Ik ben er niet blij om", doelde Koeman op het grote verschil in de eerste en tweede helft. "Omdat die eerste helft dramatisch was. Dit is een grote stap terug. Daar ga ik rustig over nadenken. Eigenlijk hebben wij een heel goed team, dat goed kan voetballen. Maar dan zijn de principes belangrijk. Als die niet goed zijn of minder, zijn we een heel stuk minder."

Koeman denkt niet dat hij in september terugschakelt naar een 3-5-2 systeem, waar Louis van Gaal erg succesvol mee was. "In principe is 3-5-2 geen optie. Dit ligt niet aan het systeem. We zullen best een keer met drie achterin spelen. Dit heeft niets met het systeem te maken. Het heeft te maken met dat ik niet de juiste keuzes heb gemaakt."

In ESPN Vandaag besprak Hans Kraay jr. het spel van Oranje tegen Italië.