<
>

Van Basten tegen FIFA-voorzitter Infantino na wangedrag spelers: "Word wakker, Gianni!"

ANP

Marco van Basten heeft zijn onvrede geuit naar de FIFA over het toenemende spelbederf tijdens wedstrijden. Van Basten schrijft dat in een open brief, die in het bezit is van het Algemeen Dagblad. Van Basten vraagt FIFA-voorzitter Gianni Infantino om actie te ondernemen tegen het wangedrag.

In de Europa League-finale tussen AS Roma en Sevilla stoorde Van Basten zich aan het gedrag van de twee teams. Ook trainer Jose Mourinho van AS Roma liet zich niet onbetuigd. Tijdens de wedstrijd liep hij ziedend van het veld af, wachtte hij arbiter Anthony Taylor op de parkeerplaats op en schold hem de huid vol. Op het vliegveld was de arbiter opnieuw de gebeten hond, hij en zijn familie werden bedreigd door fans van AS Roma. Vooral deze gebeurtenis was voor Van Basten de aanleiding voor het schrijven van zijn brief.

Oproep tot actie
Van Basten luidt nu de noodklok en zegt dat het een keer klaar moet zijn met de misdragingen van fans, maar ook met het wangedrag dat spelers en trainers op het veld vertonen. "Beste Gianni, wanneer onderneem je nou eens actie?”, opent hij zijn brief. "Het probleem is dat het voetbal momenteel wordt gedomineerd door agressieve acteurs die voetbalschoenen dragen. Ze liggen op de grond, kreunend alsof ze ernstig geblesseerd zijn. Maar tegelijkertijd laten ze geen gelegenheid onbenut om buitensporig te protesteren tegen elke beslissing van de scheidsrechter.”

Afnemende kijkcijfers
Zelf kon Van Basten de Europa League-finale niet meer aanzien en zapte in de rust naar een ander kanaal. Hij is bang dat veel mensen dezelfde behoefte gaan voelen. "Als een groot aantal kijkers van kanaal verandert, zal de sport voor een enorm probleem komen te staan. Het gedrag van spelers en stafleden heeft ook invloed op de supporters en een negatieve invloed op jeugd- en amateurspelers.” Van Basten vervolgt zijn brief met een sneer richting Infantino, omdat hij na alles wat is voorgevallen nog steeds niet heeft ingegrepen. "Hoe is het mogelijk dat de FIFA niet tussenbeide komt om het voetbal te beschermen tegen deze schadelijke praktijken? Serieus, wat doen jullie in vredesnaam in jullie ultramoderne faciliteiten in Zürich? Word wakker, Gianni!"

Suggesties Van Basten
Per direct wil Van Basten twee maatregelen invoeren, die naar zijn mening de hele voetbalwereld in positieve zin kunnen veranderen. Allereerst wil hij dat alleen de aanvoerder nog het recht heeft om in gesprek te gaan met de arbiter, tenzij anders aangegeven door de scheidsrechter. Indien deze regel niet wordt nageleefd, krijgt de speler direct geel, ook als dit een tweede gele kaart betekent. Daarnaast wil hij dat er zuivere speeltijd wordt ingevoerd, zodat er minder sprake is van spelbederf. De klok zou dan moeten worden stilgezet op het moment dat de bal buiten de lijnen valt.

Terwijl hij zijn brief ondertekent, benadrukt hij nogmaals dat zijn verzoeken niet onredelijk zijn. “Het zijn echt geen Kamervragen die ik stel, hoor. Maar het zijn wél vragen van een betrokken en bezorgde voetbalman. Of ze er wat mee gaan doen? Ik ben niet naïef, dus ik zie het wel", zegt Van Basten in het AD.