<
>

Donyell Malen heeft kampioensdrama nog niet verwerkt: "Ik voel het nog steeds wel"

Donyell Malen was de afgelopen weken in bloedvorm bij Borussia Dortmund maar ondanks zijn geweldige tweede seizoenshelft kwam de Oranje-international met een kater aan in Zeist om zich te melden voor het Nederlands elftal. Malen verloor met Dortmund in een bizarre slotfase de titel aan concurrent Bayern München. De goede vorm van Malen werd niet beloond met het kampioenschap. "Als je als sporter zo dichtbij bent en je werkt zo hard naar iets en het glipt dan nog uit handen, dan doet dat pijn", vertelt Malen.

Dortmund behaalde dus net niet zijn negende landstitel. Met nog één wedstrijd te gaan stond de ploeg met twee punten voor op Bayern München. Een zege op Mainz zou voldoende zijn geweest, maar Dortmund kwam in eigen stadion, na een 2-0 achterstand, niet verder dan een 2-2 gelijkspel.

Bayern München moest op bezoek bij 1.FC Köln winnen om kampioen te worden. In de 89e minuut dompelde Jamal Musiala Dortmund in rouw, waardoor Bayern er toch weer met de titel vandoor ging. Iets wat Malen nog lastig vindt om te verwerken. "Het heeft wel een paar dagen door mijn hoofd gespookt. Ik voel het nog steeds wel."

Omslag

Een flinke domper voor Dortmund dus, maar aan het spel van Malen lag het niet. Hij scoorde in de laatste tien wedstrijden acht keer en gaf vijf assists. Zijn goede spel leverde hem in de maand april ook nog de prijs voor Speler van de Maand in de Bundesliga op. Dit terwijl hij begin dit jaar nog als invaller speelde of soms helemaal geen speelminuten kreeg. "In de tijd dat ik niet speelde bleef ik gewoon goed doorwerken en vanuit daar pakte ik mijn momenten."

De 24-jarige aanvaller kwam in maart weer in de basis, als rechtsbuiten. Op die positie had hij bij Dortmund nog niet vaak gespeeld. Dit bleek een goede keuze te zijn. "Ik heb daar al een aantal keer gespeeld bij het Nederlands elftal en in het begin bij PSV. Ik heb duidelijke afspraken gemaakt met de trainer en teamgenoten hoe we dat het beste kunnen invullen. Vanuit daar ging het wel echt lopen."

Positie bij Oranje

Waar hij bij Dortmund op de rechtsbuitenpositie indruk maakte, zal hij bij het Nederlands elftal door het ontbreken van Memphis Depay misschien wel nodig zijn in de spits. Malen denkt daar nog niet over na en focust zich niet op één positie. "Ik richt mij op de positie waar ik nodig ben. Als het rechts is, is het rechts en als het spits is, dan is het spits. Ik heb op alle drie de posities gespeeld en op alle drie ook goede wedstrijden gespeeld. Waar ik nodig ben daar ga ik gewoon voor."

Malen speelt met het Nederlands elftal tegen Kroatië in de halve finale van de Nations League op woensdag 14 juni in De Kuip. Spanje en Italië, die in de andere halve finale uitkomen, ontmoeten elkaar een dag later in Enschede. Op zondag 18 juni hoopt bondscoach Ronald Koeman met Oranje in de finale van de Nations League te staan. Als dat niet lukt wacht op dezelfde dag de strijd om de derde plaats.