<
>

De carrière van Siem de Jong: Hoge pieken en diepe dalen

Vier Nederlandse landstitels, één KNVB Beker, één Johan Cruijff Schaal en één kampioenschap in Australië, maar toch kijkt Siem de Jong kritisch terug op zijn carrière. "Het gekke is dat het vanaf de piek best wel helemaal naar beneden is gelopen. Als de carrière andersom was gelopen dan was het bij wijze een zeven of een acht en nu een zes of zeven", vertelt de zesvoudig international die aan het einde van het afgelopen seizoen een punt achter zijn voetballoopbaan zette.

De 34-jarige De Jong kende hoge pieken en diepe dalen in zijn carrière. Hij liet op jonge leeftijd De Graafschap achter om in de jeugd van Ajax te gaan spelen. In Amsterdam beleefde de Jong de meest succesvolle periode uit zijn leven. Hij speelde 277 officiële wedstrijden in het eerste van de recordkampioen en scoorde daarin 88 keer en gaf daarbij ook nog 52 assists.

Derde ster
Zijn belangrijkste doelpunten maakte hij op 15 mei 2011 in de kampioenswedstrijd Ajax - FC Twente. Met twee goals leidde hij Ajax naar de dertigste landstitel in de clubgeschiedenis en dat betekende dus ook de derde ster. "Dat is absoluut het mooiste moment uit mijn carrière", blikt De Jong terug. "Het is ook voor veel mensen een speciaal moment, dus je wordt er ook heel vaak aan herinnerd. Dat maakt het ook extra speciaal. Dat mijn mooiste moment uit mijn carrière ook door anderen wordt ervaren als één van hun mooiste voetbalervaringen."

Tegenslagen
In zijn laatste seizoen bij Ajax, 2013/14, krijgt De Jong te maken met een aantal tegenslagen. Zo krijgt hij te maken met een klaplong, een bovenbeenblessure en hamstringklachten. De klaplong leverde de meeste problemen op. "Die operatie duurde uiteindelijk zeven of acht uur. Het was ook gewoon een eng moment. Bij een kruisbandblessure kun je uiteindelijk best snel wat kleine dingen doen. Ik lag de eerste periode gewoon op bed aan allemaal apparaten en pijnstilling. Je bent eigenlijk gewoon bijna ziek."

Binnen- en buitenland
In 2014 vertrok De Jong naar Engeland om voor Newcastle United te spelen. Het werd niet de overstap waarop hij had gehoopt. De Jong kende in Engeland een stuk minder succes en later zocht zijn manager contact met Ajax, maar zijn oude club had hem op dat moment niet nodig. Concurrent PSV zag het wel zitten en besloot hem te huren. Zo werd hij herenigd met zijn broer Luuk. "Ik denk niet dat veel mensen kunnen zeggen dat ze samen met hun broer in hetzelfde team Champions League hebben gespeeld."

Uiteindelijk gaat De Jong toch nog terug naar Ajax, maar daar kan hij onder Erik ten Hag niet op een basisplaats rekenen. Dan vertrekt de middenvelder naar Sydney FC waarmee hij het Australische kampioenschap wint. Vervolgens komt hij via FC Cincinnati en sc Heerenveen terug bij zijn jeugdliefde De Graafschap. Hij speelt nog één seizoen in Doetinchem en besluit dan zijn voetbalschoenen aan de wilgen te hangen. Zo kwam er een einde aan een gedenkwaardige carrière die voor altijd verbonden is aan de derde ster van Ajax.

Bekijk hieronder de lange versie van het interview met Siem de Jong.