<
>

Van Bommel kampioen na krankzinnig slot in België

Pro Shots

Een ontknoping om van te likkebaarden stond er op het programma in België, waar drie clubs zich konden kronen tot de beste van de Jupiler Pro League. Vanaf de negentigste minuut stonden drie ploegen virtueel op de eerste plaats en uiteindelijk was Royal Antwerp FC de gelukkigste. Voor Mark van Bommel is het een titel om nooit meer te vergeten. In 1957 gebeurde het voor het laatst dat de titel naar Antwerp ging.

Vooraf was alles duidelijk: Royal Antwerp FC had de beste papieren en zou bij winst altijd kampioen van België worden. Dat was vorige week ook al het geval, maar dat lukte in de eigen Bosuil niet. Nu winnen, dat moet dan wel in en tegen concurrent om de titel KRC Genk. Daarnaast speelde Royale Union Saint-Gilloise in eigen huis tegen Club Brugge. Als Antwerp punten zou verspelen dan hebben zij de beste papieren op de titel, aangezien de ploeg van Bart Nieuwkoop en Oussama El Azzouzi een punt voorsprong had op Genk bij het ingaan van de laatste speelronde.

Matig eerste helft
De eerste helft viel bij beide wedstrijden tegen. Menig slagveld zou met enige vorm van jaloezie naar Genk-Antwerp hebben gekeken. Vrijwel elk minuut van de eerste helft werd Nathan Verboomen gedwongen zijn fluit te laten horen vanwege een overtreding. Dat hij geen enkele keer een gele prent gaf aan een speler van beide ploegen mag nagenoeg een wonder heten. Wachten op de eerste goal duurde tot de 45ste minuut. Joseph Paintsil stuurde Bilal El Khannouss de diepte in en de spelmaker van Genk behield het overzicht. De middenvelder vond Toluwalase Emmanuel Arokodare, die moederziel alleen in de zestien van Antwerp stond: 1-0, Genk virtueel kampioen.

Waar er in de eerste helft van Union-Club Brugge niets te genieten viel, was het meteen na rust wél raak. Simon Adingra ging een mooie een-twee aan met Victor Boniface en kwam zo oog-in-oog met Club Brugge-doelman Simon Mignolet. De Ivoriaan faalde niet en bracht de ploeg uit Brussel met de 1-0 zo virtueel aan de leiding in de Jupiler Pro League.

Binnen het uur leken de kansen van Genk verspeeld toen Antwerp op gelijke hoogte kwam. Jelle Bataille troefde Gerardo Arteaga op de rand van het strafschopgebied af, waardoor Gyrano Kerk de kans kreeg de bal in de korte hoek binnen te frommelen: 1-1, Union nog altijd virtueel kampioen.

Krankzinnige tweede helft
Maar hoe anders kan de wereld er vijftien minuten later uitzien. Een voorzet richting de tweede paal leek op niets uit te lopen, totdat oud-N.E.C.-speler Mike Trésor Ndayishimiye zijn hoofd tegen de bal zette. Zijn kopbal belandde voor de voeten van Bryan Heynen, die niet aarzelde en snoeihard de bal tegen de touwen schoot: 2-1. Union nog altijd virtueel kampioen, Genk moest hopen op een goal van Brugge en Antwerp ploeterde enorm in de modder van de Cegeka Arena.

Maar met nog 40 seconden in de klok van de reguliere speeltijd veranderde alles weer. Een voorzet van Noa Lang werd door Jack Hendry terug het spel in gebracht. Shion Homma had pas een minuut in het eerste voor Club Brugge gespeeld, maar de 22-jarige Japanner stond nu precies op de goede plek om de 1-1 in te schieten. Genk virtueel kampioen, Antwerp had aan een doelpunt genoeg voor de titel.

Voor Union werd het vervolgens nog veel erger. Een offensief van 9 man slaagde er niet in om een doelpunt te forceren, waardoor Club Brugge er in de counter uit kwam met 5 spelers. Noa Lang was vervolgens degene die de bal in het nagenoeg lege goal kon schieten: 1-2. Cisse Sandra zorgde in zo'n zelfde situatie ook nog voor de 1-3. Genk ging de extra tijd in als virtueel kampioen, Antwerp had aan een doelpunt genoeg voor de titel.

Alderweireld goud waard
Het had alles voor een zenuwslopende ontknoping in zich. En die kwam er ook. Een kampioensdoelpunt zoals je er alleen van kan dromen kwam van de voeten van Toby Alderweireld. De 127-voudig international pegelde van afstand snoeihard binnen nadat Bataille de bal panklaar voor hem neerlegde: 2-2. Drie minuten eerder stond Antwerp nog derde, nu had The Great Old de titel binnen. Krankzinnig. Voetbal op z'n mooist.

Reactie Van Bommel
"Dit is uitzonderlijk", zei de voormalig international van Oranje bij Ziggo Sport. "Ik geloof dat dat pas zeven keer is voorgekomen in de geschiedenis van het Belgische voetbal. Het overkomt mij in mijn debuutjaar, dat is geweldig", zei de Nederlander over de dubbel. "Je wordt afgerekend op prijzen, zegt men. Maar het heeft ook te maken met spelers. Hoe gaan de spelers met je om, hoe wordt er gewerkt? Een trainer is net zo goed als zijn spelers. Ik heb een goede groep."

"Ik besef het nog niet denk ik. Ik heb er geen woorden voor. Dit is fantastisch. Echt geweldig", aldus Janssen tegen Sporza, die enkel lovende woorden had voor Alderweireld. "Stijf in de kruising. We weten dat hij het kan. Maar wat een moment voor hem. Hij komt terug naar zijn stad en wint meteen de dubbel in zijn eerste seizoen. We komen eraan. We gaan er een feestje van maken, vandaag en morgen. We gaan helemaal naar de kloten."