<
>

ESPN Doc: 'Feyenoord, we houden van die club' nu te zien op ESPN Watch

Het is 23 mei 1993, de voorlaatste speeldag van de PTT Telecompetitie (lees: Eredivisie) is aangebroken. PSV staat met 46 punten bovenaan en heeft drie punten meer dan nummer twee Feyenoord. Het lijkt misschien een onmogelijke opgave voor Feyenoord, maar er heerst een gevoel van hoop en er is nog vertrouwen dat het kan gaan lukken. De druk op PSV is er en een week daarna gebeurt het dan ook echt. Er wordt door Feyenoord met 0-5 gewonnen van Groningen en PSV laat in de laatste twee wedstrijden vijf punten liggen waardoor het drie punten onder Feyenoord eindigt. Het team onder leiding van Willem van Hanegem wordt voor het eerst in tien jaar weer kampioen. In de ESPN Doc ‘Feyenoord, we houden van die club’, blikken oud-spelers John de Wolf, Ruud Heus, Hans Hagelstein, John Metgod en József Kiprich terug op dat bijzondere voetbalseizoen.

Nieuwe trainer
Eén van de voornaamste redenen voor het succes dat jaar is de aanstelling van de nieuwe trainer, Willem van Hanegem. Het clubicoon van Feyenoord volgde een ander clubicoon, Wim Jansen, op als trainer en dit had veel impact op het team. ‘’Hij is een icoon als je het over Feyenoord hebt. Als hij trainer wordt, dan wekt dat natuurlijk gelijk verwachtingen op’’, zegt John Metgod. ‘’Een fantastische voetballer en een fantastisch persoon. Wij stonden daar heel erg open voor om daarmee aan de slag te gaan’’, vertelt John de Wolf als hij terugblikt op die periode. ‘’Een unieke man met verschrikkelijk veel humor. Hij paste precies bij dat elftal. Hij was een trainer maar ook een vaderfiguur’’, aldus Ruud Heus.

Europees avontuur
Dat de band tussen de trainer en het team goed werkte, was al snel terug te zien in de resultaten. Er werd met grote cijfers gewonnen in de competitie, maar ook in de Europacup II kwamen ze in actie. In de kwarfinale namen ze het op tegen Spartak Moskou. In Rotterdam werd met 0-1 verloren en in Moskou eindigde het Europese avontuur door een 3-1 verlies. ‘’Aan de ene kant was het natuurlijk jammer dat we er zo snel uitlagen, maar aan de andere kant was het misschien wel goed omdat we ons dan konden focussen op de competitie’’, zegt John de Wolf.

Laatste speeldag
De focus op de competitie betaalde zich uit en Feyenoord won veel wedstrijden en ook nog eens met goed spel. Ze geloofden nog in het kampioenschap. Toen op de voorlaatste speeldag PSV verloor van Vitesse had Feyenoord het opeens in eigen handen. ‘’Dat was zo’n heerlijk gevoel alleen moest je het toen nog wel even waarmaken’’, zegt John de Wolf. En waarmaken dat doen ze op de laatste speeldag ook. De fans van Feyenoord waren in grote getalen naar Groningen gereisd om dit mee te maken. ‘’Ik kwam het veld op en ik zag alleen maar Feyenoord-supporters. Volgens mij hadden ze alle seizoenskaarten van Groningen opgekocht’’, vertelt Ruud Heus. ‘’Waar we ook speelden, we speelden altijd een thuiswedstrijd. Dat was een enorme motivatie voor ons’’, aldus József Kiprich.

Kampioensfeest
Feyenoord wint uiteindelijk met 0-5 en dit zorgt voor een groot feest in Groningen, maar vooral in Rotterdam. Voor het eerst in tien jaar werd de club weer kampioen van Nederland. Om het te vieren nam de hele selectie een nummer op in de studio genaamd ‘Feyenoord, we houden van die club’. ‘’Hieruit bleek dat we als selectie wel echt een hele hechte groep waren’’, zegt John de Wolf.

De ESPN Doc: ‘Feyenoord, we houden van die club’ is nu te zien op ESPN Watch.