<
>

Marciniak fluit Champions League-finale ondanks ophef

Pro Shots

Scheidsrechter Szymon Marciniak mag toch de Champions League-finale fluiten, nadat hij zijn verontschuldigingen heeft aangeboden voor zijn deelname aan een evenement dat geassocieerd is met extreem rechts. Dat maakte de UEFA vrijdag bekend.

De 42-jarige Pool kwam onder vuur te liggen vanwege aantijgingen van een antiracismegroep uit Warschau. De vereniging 'Nooit Meer' had de scheidsrechter gevraagd zich te distantiëren van "rechts-extremistische activiteiten" naar aanleiding van zijn deelname aan een bijeenkomst van de controversiële politicus Slawomir Mentzen van de rechts-nationalistische, eurosceptische partij Konfederacja.

Na "een grondig onderzoek" van de UEFA ontving de bond een verklaring van Marciniak "waarin hij zijn oprechte excuses betuigt en opheldering geeft over zijn betrokkenheid bij het evenement". De UEFA is tevens in contact getreden met de antiracismegroep. Volgens de bond heeft de vereniging verzocht dat Marciniak aanbleef als scheidsrechter voor de finale, aangezien "het vervangen van hem de bevordering van antidiscriminatie zou ondermijnen".

Het wordt voor Marciniak zijn tweede belangrijke finale dit seizoen. Hij leidde ook de finale tussen Argentinië en Frankrijk tijdens het WK in Qatar in december.