<
>

Nu wordt het spannend: Hele slechte voortekenen voor Almere City en NAC

ESPN

Bij de Keuken Kampioen play-offs ligt een finale tussen VVV-Venlo en FC Emmen in de lijn der verwachtingen als de geschiedenis zich herhaalt. Nog nooit won Almere City thuis van VVV, terwijl de Emmenaren slechts één van de laatste vijftien onderlinge ontmoetingen aan De Oude Meerdijk verloren met NAC Breda.

Almere City FC – VVV-Venlo (1-1 in het heenduel)

Na het gelijkspel van dinsdagavond tussen de nummer drie en zeven van de Keuken Kampioen Divisie ligt alles nog open. Na twee nederlagen van Almere City tegen VVV-Venlo was het de eerste keer dat ze niet met lege handen achterbleven. Op basis van resultaten uit het verleden een voorspelling doen, is zeer lastig. ‘Eens moet de eerste keer zijn’ zal hetgeen zijn waar de Almere City-fans zich aan vast zullen klampen.

Hoewel er niet perse een officiële overwinning nodig is om door te gaan – aangezien een gewonnen penaltyserie ook volstaat – is het zorgelijk dat het in de gehele clubgeschiedenis van ‘De Zwarte Schapen’ nog nooit is gelukt om van de Venlonaren te winnen. Eerder dit seizoen werd het 1-3 door doelpunten van Nick Venema, Kees de Boer en Martijn Berden.

De thuisploeg kwam nog wel op voorsprong, maar dat mocht uiteindelijk niet baten. Destijds werd eens te meer bewezen dat voor staan tegen de Limburgers geen garanties geeft op een goed resultaat. Dit seizoen speelde VVV vier keer gelijk nadat het achter stond en wist het zelfs acht keer nog te winnen. Met het pakken van 24 punten uit verloren positie kwamen, waren ze de absolute ‘Remontada-koning’ van het afgelopen reguliere seizoen. Daar zitten dus de vier ‘punten’ die ze in de kwartfinale van de play-offs pakten tegen Willem II (3-2 winst, 2-2 na verlenging) niet eens bij.

Buiten het feit dat de ploeg van Rick Kruys nooit opgeeft na een achterstand, is VVV ook bijzonder fit. Waar de Venlonaren lange tijd in de wedstrijd niet perse de meeste indruk achterlaten, kunnen ze aan het einde van de wedstrijd toch ineens toeslaan. Dit seizoen maakten ze negen goals ná de 85e minuut. Alleen Heracles (12), Roda JC (11), De Graafschap en Jong AZ (beide 10) scoorden vaker in de laatste vijf minuten plus blessuretijd. Opvallend is alleen dat het slechts één keer géén beslissend doelpunt was in de zin van de gelijkmaker óf winnende treffer. Geen ploeg besliste zoveel wedstrijden zó laat in de KKD. Ook hier geldt weer dat de ‘gelijkmaker’ tegen de Tilburgers in de vorige ronde er niet bij zit.

Kortom, VVV is een zeer gevaarlijke tegenstander die het Almere – ondanks mogelijke tegenslagen – zeer lastig kan maken. Dat blijkt wel uit het feit dat Almere dit seizoen al drie pogingen heeft gehad om ze te verslaan, maar het nog geen enkele keer lukte. Daar komt bij dat de club van Alex Pastoor in drie van de vier tweeluiken in de play-offs waarin het in het heenduel gelijkspeelde, werd uitgeschakeld. De enige uitzondering is de 2e ronde in 2018 (1-2 zege op Roda JC in de return). In combinatie met het feit dat VVV altijd de baas is in het Yanmar Stadion, lijkt het een loodzware opgave te worden voor de ambitieuze club.

Het terugduel uit de halve finale van de Keuken Kampioen play-offs tussen Almere City en VVV-Venlo is zaterdagmiddag 16:30 uur LIVE te zien op ESPN.

FC Emmen –NAC Breda (1-2 in het heenduel)

Woensdagavond was het voor het eerst de beurt aan FC Emmen. De nummer zestien van de Eredivisie creëerde door een goede eerste helft een prima uitgangssituatie voor zichzelf, ondanks dat het diep in de blessuretijd de aansluitingstreffer om de oren kreeg. Dat was bijna onvermijdelijk aangezien ze in de tweede helft flink onder druk kwamen te staan en maar liefst twaalf schoten te verwerken kregen.

Het was dus geen toeval dat het slotoffensief van de Bredanaars beloond werd. Het was óók geen toeval dat het doelpunt gemaakt werd door een invaller. Dat betekende alweer het negende doelpunt voor een NAC’er die de wedstrijd op de bank begon. Alleen Feyenoord en Heracles Almelo kenden een nóg succesvollere hand van wisselen.

Hoewel FC Emmen in het seizoen 2021/22 tweemaal van de Brabanders won, zullen de fans niet helemaal gerust zijn op de halve finale wedstrijd van de Keuken Kampioen play-offs. Het jaar van hun degradatie werden ze namelijk uitgeschakeld door dezelfde tegenstander. Toen werd het beslist door middel van één wedstrijd, waarna NAC aan het langste eind trok via een gewonnen strafschoppenserie.

Vanuit historisch perspectief is er weinig reden voor paniek. De Drentenaren verloren namelijk slechts één van de vijftien thuisduels met NAC in alle competities (6x winst, 8x gelijk). Alleen in maart 2000 wist De Parel van het Zuiden te winnen (0-2). Daar komt bij dat de uitgangssituatie van de huidige Eredivisionist zeer positief is. Van de voorgaande 23 Eredivisieploegen die de heenwedstrijd in de play-offs om promotie/degradatie wonnen, wisten er 21 het tweeluik te winnen. De laatste die de voorsprong uit het heenduel toch nog uit handen gaf, was De Graafschap (tegen Sparta, 2019).

Het terugduel uit de halve finale van de Keuken Kampioen play-offs tussen FC Emmen en NAC Breda is zaterdagmiddag 20:00 uur LIVE te zien op ESPN.

Wed €20 & Krijg €50 op HollandCasino.nl