<
>

Cerny uitgeroepen tot Eredivisie-speler van de maand mei

Václav Černý mag zich officieel Eredivisie-speler van de maand mei noemen. De Tsjechische buitenspeler die al twee maanden top presteert, was in de afgelopen maand goed voor maar liefst drie goals en drie assists. Zo wordt hij op de valreep beloond voor een topseizoen, waarbij de rechtsbuiten ‘eindelijk’ zijn potentieel waarmaakte, een heel seizoen fit bleef én zijn doelpuntenbetrokkenheid uit zijn ‘beste seizoen’ tot dusverre verdubbelde.

Václav Černý werd als 15-jarig jochie dat te boek stond als toptalent naar Nederland gehaald. Mede door twee kruisbandblessures werd de Tsjech flink teruggeworpen. Namens Ajax kwam de negenvoudig international tot 16 Eredivisieduels, waarin hij één goal maakte en vier assists gaf. FC Utrecht nam hem in de zomer van 2019/20 (coronajaar) over, maar dat werd geen succesvol seizoen. FC Twente zag wel heil in zijn tijdelijke komst en besloot hem voor een seizoen te huren. Het noodlot sloeg – uitgerekend tegen Ajax – toe. Hij liep zijn tweede kruisbandblessure op, maar desondanks besloten de Tukkers de aanvaller over te nemen voor ongeveer een miljoen euro.

Dat heeft Černý - die in zijn debuutjaar goed op weg was met zes goals én assists in 16 Eredivisieduels - ongelofelijk veel gedaan. Na twee halve seizoenen revalideren brak dan nu ‘zijn’ jaar aan. Aan het einde van de rit heeft hij vrijwel alles kunnen spelen en daarmee het tomeloze vertrouwen van Ron Jans én de club in hem terug weten te betalen. Met de betrokkenheid bij maar liefst 24 goals verdubbelde hij zijn persoonlijke record en was hij verreweg de belangrijkste man (Ricky van Wolfswinkel volgt met 16 goals). Van alle Eredivisiespelers waren alleen Dušan Tadić (29) en Xavi Simons (27) bij méér goals betrokken.

Mede door een flinke eindsprint – misschien wel gevoed door het lichten van de optie in zijn contract, waardoor hij nog twee seizoenen vastligt – is Černý zo hoog geëindigd op de MVP-ranglijst. Vanaf maart laat het 25-jarige ‘toptalent’ zien wat hij in zijn mars heeft. In de Eredivisie speelde hij sindsdien tien wedstrijden, waarin hij zes doelpunten maakte en acht assists gaf. Sterker nog, op drie wedstrijden na was hij elke wedstrijd op het scoreformulier te vinden. Die ongekende bloedvorm heeft hij doorgetrokken in de eerste wedstrijd van de play-offs om Europees voetbal en het heeft er toe geleid dat zijn naam hoog pronkt in een bijzonder lijstje.

Alleen Mohamed Salah was van alle spelers in de tien beste Europese competities bij méér goals betrokken in de laatste twee maanden dan Černý, die gedeeld tweede staat met bijvoorbeeld het Nederlandse ‘fenomeen’ in Schotland, Kevin van Veen. Wereldtoppers Kylian Mbappé, Erling Haaland en Harry Kane (allemaal 13 goals) zijn natuurlijk op een hoger niveau met méér weerstand actief, maar zijn sinds 1 maart bij minder doelpunten betrokken geweest dan Černý.

Zo staat zijn naam ook in een select gezelschap van zestien spelers die zowel de dubbele cijfers hebben behaald qua goals als assists. De gewilde rechtervleugelaanvaller staat daar op de tiende plek achter bijvoorbeeld Messi, Salah, Gakpo, Tadić, Griezmann en Saka.

Dan toch nog even alleen naar de maand mei, waarvoor de Twente-aanvaller dus wordt beloond. Het zal inmiddels niemand meer verbazen dat hij in de Eredivisie de beste speler was. De wedstrijden in eigen huis tegen N.E.C. en Ajax sprongen er uit. De assist met de buitenkant van zijn voet vormde het absolute hoogtepunt, net als zijn afstandsknal tegen Ajax. Die twee goals zorgden er mede voor dat er afgelopen maand geen enkele speler bij meer goals – drie als eindstation én als aangever – betrokken was dan Černý. Alleen Million Manhoef behaalde precies dezelfde cijfers en is logischerwijs dan ook Johan Cruijff Talent van de maand mei geworden.

Met veertien schoten en achttien gecreëerde kansen was er in de laatste Eredivisie speelmaand niemand die bij meer doelgevaar betrokken was dan hij. Acht van zijn veertien doelpogingen gingen op doel, wat ook het hoogste aantal is van alle spelers in de Eredivisie. Als buitenspeler was hij regelmatig in de vijandelijke zestienmeter te vinden, waardoor hij constant gevaarlijk was. Alleen Tadic (37) en Santiago Giménez (36) kwamen in mei 2023 tot meer balcontacten in vijandelijk strafschopgebied dan Černý.

Daar kwamen ook nog twee KPN Man of the Match-uitverkiezingen bij. Kortom, het is meer dan terecht dat Černý beloond wordt voor een uitstekende maand. Het zal voelen als een kroon op zijn geweldige seizoen, waarin hij eindelijk over een heel seizoen kon laten zien waarom hij als toptalent bekend stond. Het is nog maar de vraag of Černý volgend seizoen wéér in de Grolsch Veste te bewonderen is. De clubtopscorer én assistkoning van FC Twente kan rekenen op interesse van andere clubs en er zou al geïnformeerd zijn naar zijn diensten.