<
>

Emmen moet overleven in Keuken Kampioen Play-Offs: "Heb zeker revanchegevoelens"

Voor FC Emmen is het winnen van de Keuken Kampioen Play-Offs van absoluut levensbelang. Emmen is namelijk druk bezig met een flinke professionaliseringsslag. Zo wil de enige profclub uit Drenthe een nieuw stadion laten bouwen en is het bezig met een herstructurering van de directie. Dit alles om uiteindelijk een stabiele Eredivisie-club te worden. Hiervan is de club momenteel allerminst zeker. Om überhaupt in de Eredivisie te blijven moet de club dus Keuken Kampioen Play-Offs spelen. Iets wat voor veel spelers binnen de selectie niet de eerste keer is.

Mark Diemers heeft zowel promotie als degradatie meegemaakt met De Graafschap. In seizoen 2015/2016 verloor hij de finale tegen Go Ahead Eagles, in 2018/2019 wist hij juist te promoveren in de finale tegen Almere City. Nu moet de stylist op het middenveld weer aan de bak. In de play-offs wacht in de halve finale NAC. "De ambiance in Breda vind ik wel leuk. Morgen zal het wel losgaan, ze hebben volgens mij een hele mooie aanhang. Ze noemen het stadion de grootste kroeg uit Nederland volgens mij", vertelt Diemers lachend.

Ook Dick Lukkien houdt rekening met de sfeer in het Rat Verlegh Stadion. "Het stadion speelt echt een rol. Ik was daar vorige week dinsdag, bij NAC – MVV. Het stadion is fantastisch, het publiek is geweldig… Dat is absoluut een wapen, mits NAC de benzine krijgt die ze nodig hebben om in duels te komen. Wij moeten bewapend zijn en proberen om het stadion rustig te spelen."

Mickey van der Hart is minder onder de indruk van de ambiance in Breda. "We spelen het hele jaar al in Eredivisie-stadions, ik denk dat NAC qua atmosfeer een stadion heeft dat in de Eredivisie thuishoort. Daar hebben we het hele jaar al mee te maken, dus dat is voor mij geen reden om opeens met knikkende knietjes naar Breda af te reizen."

Oude bekende
Lorenzo Burnet weet hoe het is om play-offs te verliezen van NAC. Hij verloor in seizoen 2016/2017 met N.E.C. de finale tegen de ploeg uit Breda. Hij ziet de komende wedstrijd als een mooie kans wraak te nemen. "Ik heb zeker revanchegevoelens voor NAC. Ik wil nu gewoon die play-offs winnen", vertelt hij. "Toen ik de finale met N.E.C verloor, had dat zware impact. Het is niet positief, voor de club niet en voor mij als speler niet. Het staat niet mooi op mijn CV, dus dat wil ik dit keer voorkomen."

Onfortuinlijke statistieken
In de afgelopen tien jaar deden in totaal 16 ploegen uit de Eredivisie mee in de nacompetitie. Maar drie keer wist een ploeg die uitkwam in de Eredivisie, ook in de Eredivisie te blijven. Geen goede voortekens dus voor FC Emmen. Al denkt Diemers niet dat deze statistiek in hun nadeel hoeft te werken. "Het is heel lastig te zeggen. Als je naar kwaliteit kijkt hoef je daar denk ik geen discussie over te voeren", vertelt Diemers. “Het gaat vaak om een bepaalde mindset in je hoofd. Vaak zijn ploegen die via de Keuken Kampioen Divisie in de nacompetitie blij dat ze deze fase hebben gehaald, dus die gaan positief de play-offs in. Wij hadden misschien wel verwacht er rechtstreeks in te blijven, dat is ons uiteindelijk niet gelukt. Nu moet het dus via nacompetitie."

NAC - FC Emmen is woensdag vanaf 18:45 uur te zien op ESPN 1.