<
>

Seuntjens over boezemvriend Vaessen: "Etienne moet een stap maken, zo simpel is het"

ESPN NL

Mats Seuntjens en Etienne Vaessen hebben een bijzonder half jaar achter de rug. De boezemvrienden speelden voor het eerst samen bij een club in het betaald voetbal, wat een droom bleek die ze samen tot leven zagen komen. De zes maanden bij RKC heeft hen goed gedaan. Beiden staan voor een stap omhoog in de Eredivisie, waarover ze vertellen in de podcast Fresia & Milan Parkeren de Bus.

De twee kennen elkaar sinds dat ze als jonge jongens ronddartelen bij de Bredase amateurvereniging BSV Boeimeer. Bijzonder is dat van hun generatie uiteindelijk vier spelers van de amateurclub het schoppen tot voetballer op profniveau: Nemanja Gudelj, Ralf Seuntjens en de twee vrienden. “Ik ben beter gaan spelen door Mats”, zegt Vaessen. “Mats is een speler die niet bij RKC thuishoort. Maar het was echt leuk dit half jaar. Dat zal me altijd bijblijven.”

Seuntjens is iets meer dan drie jaar ouder dan de doelman, die als speler van Boeimeer nog een linkervleugelverdediger was. Maar als sluitpost heeft hij stappen gemaakt, vindt Seuntjens. Dat Vaessen op de lijst staat bij clubs als Feyenoord en PSV staat, is voor hem geen verrassing. En dat moet ook, vindt Seuntjens. “Etienne moet gewoon echt een stap gaan maken.”

“Nu is het geweldig. Etienne Vaessen: goed.”, ziet Seuntjens dat de algemene opinie over zijn maat in Nederland is. “Maar als hij straks een paar keer onder een bal doorgaat dan komt hij zijn huis niet meer uit. Als Feyenoord hem nu echt wil als tweede keeper omdat het met Timon Wellenreuther niet lukte. En Vitesse wil hem ook. Financieel en contractduur ligt het allemaal een beetje gelijk. Dan zou ik voor Feyenoord kiezen. Honderd procent. Tweede keeper bij Feyenoord, Champions League ga je spelen. Die Champions League-avonden in De Kuip als je die kan meemaken dat is fantastisch. Hij zegt ook: ‘Ik moet spelen. Ik moet spelen.’ Maar dat geef ik net aan. Nu gaat het allemaal leuk en aardig. Totdat het straks een beetje kut gaat en dan ben je de lul.”

“Ik ben nog jong”, vindt Vaessen. “Ik word 28 jaar deze zomer. Ik zou het liefste wel willen spelen. Maar als een club niet echt concreet wordt waar ik eerste keeper kan worden. En als ik ergens tweede keeper kan worden dan zou dat ook een mooie stap zijn. Bijvoorbeeld Feyenoord of PSV. Dan maak je toch alles mee.”

Seuntjens lijkt een duidelijke voorkeur te hebben voor zijn doelman. “Al keep je een wedstrijd in de Champions League in De Kuip. Dat is voor mij veel meer waard dan een heel seizoen bij Vitesse, denk ik. En je speelt gewoon bij een topclub. Bij Bijlow. Als hij nu niet weggaat dan moet hij volgend jaar weggaan toch? Als hij zich profileert als tweede keeper op de training. Hij laat Feyenoord zien: hij is nog jong, want hij is 28 jaar. We hoeven geen nieuwe keeper te halen, want we hebben Etienne nu.”

Vaessen zelf wil nog niet zo ver op de zaken vooruitlopen. “Ik heb nou vakantie dus ik ga gewoon even lekker liggen. We zien wel wat er gebeurt. Ik heb nog een jaar een contract. Maar ik zou wel graag, wat Mats ook zegt, een stap willen zetten.” Maar de creatieveling is duidelijk: “Je moet een stap maken. Zo simpel is het.”

Seuntjens speelde bij AZ en wordt nu nadrukkelijk in verband gebracht met FC Utrecht. Toch zeggen veel spelers die met hem hebben gespeeld dat hij de top drie zou aankunnen. Daar kijkt hij zelf ook zo naar. “Die arrogantie heb ik dan wel”, zegt Seuntjens. “Ik heb dan wel het gevoel: dat kan ik ook. Absoluut. Maar het is ook wat ik aangaf. Ik heb geen betaaldvoetbalopleiding gehad vroeger. Dat zal me waarschijnlijk mijn carrière achterna zijn gelopen. Als ik bijvoorbeeld een of twee jaar eerder naar AZ was gegaan was het al anders geweest. Ik denk dan dat heeft er mee te maken dat ik geen opleiding gehad en te laat bij NAC ben gekomen. Mijn eerste twee seizoenen heb ik in de voorbereiding een blessure opgelopen waardoor ik niet lekker aan het seizoen begon. Dat zijn al die kleine dingen die meespelen.”

De 31-jarige Bredanaar ziet dat de media wat dat betreft een speler kan maken of breken. Zeker met een stap richting de top drie. “Ik denk dat het heel belangrijk is hoe je door de mediawereld wordt gezien en hoe je daar wordt weggezet. Er hoeven maar drie of vier jongens bij ESPN of Voetbal Inside te zeggen dat iemand een geweldige speler is en dat gaat het balletje snel rollen, vind ik.” Vaessen ziet het wel goed komen: “Daarom, die top drie moet ook gewoon komen.”

Seuntjens wijst naar de transfer van Branco van den Boomen naar Ajax. “Uiteindelijk moet de timing ook goed zijn. Ik zie Branco van den Boomen terug naar Ajax gaan. Lasse Schöne ging van N.E.C. naar Ajax. Daar moet je ook een beetje geluk bij hebben in welke periode zo’n topclub zit. Bijvoorbeeld Joey Veerman. Een geweldige speler, maar daar hing ook altijd omheen hoe hij is. Dat hij vaak teruggaat naar Volendam en dat hij van een biertje houdt. Uiteindelijk speelt dat wel een rol hoe mensen hem gaan zien. Dan kijken ze sneller naar de positieve kant dan naar de negatieve dingen die een speler ook heeft. Ik denk dat het belangrijk is dat het glas halfvol is bij de mensen die naar het voetbal kijken en erover praten.”

Eerder werd er geschreven dat Seuntjens een mondeling akkoord zou hebben met FC Utrecht. Zo ver lijkt het nog niet te zijn, want de aanvaller pareert alle vragen van Fresia en Milan zonder iets te bevestigen. Toch kan er binnenkort witte rook worden verwacht, al hoeft dat niet per se over Utrecht te gaan. “Ik ga morgen naar Marbella met het team. Dus het wordt een paar daagjes uitgesteld.”

Verder vertellen de twee vrienden over hun bijzondere vriendschap, hoe Vaessen als beveiliger neer werd gestoken, Steven Berghuis, SC Cambuur-RKC, de tijd dat Vaessen tweede keeper was achter Lamprou, hoe Seuntjens in Turkije probeerde te mountainbiken en het gaat over de paardenrace van Milan.

De nieuwe aflevering van Fresia & Milan Parkeren de Bus is vanaf 13:00 uur te beluisteren in je favoriete podcastapp als Spotify of iTunes. De uitzending met Vaessen en Seuntjens is vanaf 20:15 uur te zien op ESPN 2.