<
>

Einde tijdperk Van der Sar na hoge pieken en diepe dalen bij Ajax

Edwin van der Sar houdt het voor gezien als algemeen directeur van Ajax. Van der Sar maakte sinds eind 2012 deel uit van het directieteam van Ajax, maar ziet aan het eind van een rampzalig seizoen geen toekomst meer voor zichzelf bij de club.

Van der Sar werd elf jaar geleden als directeur marketing van Ajax aangesteld. De 130-voudig international had het jaar daarvoor zijn actieve carrière beëindigd en trad zodoende ook toe tot de directie van de club uit Amsterdam. In 2016 werd de voormalig doelman van onder meer Ajax en Manchester United aangesteld als algemeen directeur.

Als leider van Ajax maakte de club de afgelopen jaren op sportief en commercieel gebied een indrukwekkende groei door - met landstitels in 2019, 2021 en 2022, een Europa League-finale in 2017 en een plek in de halve finale van de Champions League in 2019.

Pijnlijke dossiers
Zijn periode in de directie kende dus grote successen, maar in de loop der jaren nam de kritiek ook toe. In juli 2017 verloor middenvelder Abdelhak Nouri tijdens een oefenwedstrijd in Oostenrijk zijn bewustzijn. Ajax liet, bij monde van Van der Sar, in eerste instantie weten dat Nouri last zou hebben van hartritmestoornissen. Enkele dagen later bleek uit onderzoeken dat Nouri ernstige en blijvende hersenschade had opgelopen als gevolg van te weinig zuurstoftoevoer tijdens zijn hartstilstand. De zaak-Nouri bleef jarenlang een pijnlijk dossier voor de club.

Vorig jaar stapte technisch directeur Marc Overmars, met wie Van der Sar jarenlang een gouden directieduo vormde, op wegens "het over een langere periode versturen van grensoverschrijdende berichten aan meerdere vrouwelijke collega's."

De directeur van Ajax benadrukte destijds dat hij nooit op de hoogte was van het gedrag van zijn directeur voetbalzaken. "Ik heb geen enkel signaal gehad over grensoverschrijdend gedrag van Marc." De eerste signalen kwamen volgens Van der Sar een kleine acht tot negen dagen voor het vertrek van Overmars. Hij merkte dan ook op dat er iets mis zat in zijn organisatie: "Blijkbaar is de organisatie niet goed ingesteld om dit soort geluiden te zien of op te merken en daar eerder mee te dealen."

Aanhoudende kritiek
Ajax slaagde er dit seizoen niet in het vertrek van veel sterkhouders op te vangen. De club trok ruim 100 miljoen euro uit voor nieuwe spelers, maar de meeste nieuwkomers bleken geen versterkingen. Technisch managers Gerry Hamstra en Klaas-Jan Huntelaar winkelden lang niet zo succesvol als Overmars op de transfermarkt.

Ook de keuze voor Alfred Schreuder bleek geen juiste. De opvolger van Erik ten Hag werd eind januari ontslagen. Van der Sar werd de afgelopen weken ook aangerekend dat interim-trainer John Heitinga nog geen duidelijkheid heeft gekregen over zijn toekomst. Intussen vertrokken hoofd jeugdopleiding Saïd Ouaali, techniektrainer Gerald Vanenburg en assistent-trainer Michael Reiziger.

Ajax-achtergrond
Dit seizoen eindigde Ajax als derde achter Feyenoord en PSV en bleef de prijzenkast leeg. In Europa vielen de resultaten ook tegen. Voor de 52-jarige Van der Sar ontbrak het vervolgens aan voldoende perspectief om door te gaan bij de club.

De nieuwe voorzitter Pier Eringa van de raad van commissarissen verwacht "spoedig na 1 augustus" de nieuwe samenstelling van de directie bekend te kunnen maken. "Onze ambitie daarbij is om iemand met een Ajax-achtergrond in de top toe te voegen", aldus Eringa in een reactie op de clubwebsite.