<
>

Heitinga niet verder als hoofdtrainer Ajax

John Heitinga is volgend seizoen geen hoofdtrainer meer van Ajax, zo meldt Ajax in een persbericht. Zo komt er al na een paar maanden een einde aan het hoofdtrainersavontuur van Heitinga bij Ajax. Heitinga eindigde in een turbulent seizoen met Ajax op de derde plaats in de Eredivisie, waardoor er volgend seizoen geen Champions League-hymne klinkt in de Johan Cruijff Arena.

Directeur voetbalzaken Sven Mislintat gaat in op het besluit: “Vanmiddag heb ik het John meegedeeld. Op persoonlijk vlak was het een zware beslissing en niet makkelijk om het hem te vertellen. John is op een lastig moment ingestapt om de club te helpen en dat heeft hij met volle overtuiging gedaan. We zijn hem daar zeer erkentelijk voor. Het was een moeilijke periode, Ajax stond vijfde en is uiteindelijk op de derde plaats geëindigd. Hij heeft de afgelopen maanden veel geleerd en wij willen graag een rol spelen bij zijn verdere ontwikkeling en John aan de club verbonden houden. Maar ik heb de conclusie getrokken dat Ajax nu een meer ervaren trainer voor de groep moet hebben. Voor de fase waarin we zitten en om Ajax beter te laten presteren dan het afgelopen seizoen, is dat van groot belang.” Later deze middag geeft directeur voetbalzaken Sven Mislintat nog meer tekst en uitleg tegenover ESPN.

Goed begin
John Heitinga wordt na een reeks slechte resultaten van Alfred Schreuder aangesteld als interim-hoofdtrainer bij de club waarmee hij als speler twee keer landskampioen werd. Om Heitinga te helpen stelt de club Dwight Lodeweges aan als 'ervaren assistent'. Heitinga, kind van de club, heeft maar één doel bij zijn aanstelling: Champions League voetbal veiligstellen.Heitinga begint meteen goed. Hij debuteert met een overwinning op Excelsior. De trainer die van Jong Ajax werd overgeheveld weet nog niet voor hoe lang hij hoofdtrainer is van het eerste. "De club heeft mij gevraagd om te helpen. We zullen zien welke keuze er gemaakt wordt. Ik denk dat we uiteindelijk de meest verstandige keuze voor de club moeten maken", aldus de oud-speler van de club.

Vroeg klaar in Europa en kampioenschap weg
Heitinga trekt de goede lijn door met zes overwinningen op een rij. De eerste echte test komt in de uitwedstrijd in de Europa League tegen Union Berlin. En dan gaat het meteen fout, want Ajax gaat met 3-1 onderuit. De Amsterdammers zijn dus al vroeg klaar in Europa, maar in de competitie wordt de goede lijn doorgetrokken met overwinningen tegen Vitesse, N.E.C. en sc Heerenveen.

Vervolgens wacht er een cruciale wedstrijd tegen koploper Feyenoord. Ook bij die belangrijke test gaat het mis. In de slotfase verliest Ajax uiteindelijk met 2-3. Een pijnlijke nederlaag voor de ploeg van Heitinga en dus raakt het kampioenschap uit zicht.

Champions League in gevaar
Begin april gaat het weer mis. Ajax speelt mede door een afgekeurd doelpunt met 0-0 gelijk tegen Go Ahead. Crisis in de hoofdstad, maar er is ook goed nieuws, want er is eindelijk een directeur voetbalzaken aangesteld. De Duitser Sven Mislintat moet weer wat structuur en rust brengen bij de club. Bij zijn aanstelling laat hij weten veel vertrouwen te hebben in Heitinga. "Voor mij staat Heitinga op pole position", laat Mislintat weten bij zijn aanstelling. In de weken die volgen krijgt Heitinga telkens de vraag of er al duidelijkheid is over zijn toekomst. Maar iedere keer volgt hetzelfde antwoord tegen de pers: "Als ik iets weet, zijn jullie de eersten die het horen."

Ondanks dat Heitinga van Mislintat vertrouwen krijgt, betaalt dat zich niet per se in uit in goede resultaten. Ook het Champions League-ticket komt serieus in gevaar na een 3-0 nederlaag tegen PSV in Eindhoven. PSV deelt een week later een nieuwe dreun uit aan Heitinga en Ajax. De beker gaat na strafschoppen mee naar Eindhoven.

Rampseizoen
Het seizoen lijkt als een nachtkaars uit te gaan als Ajax er ook niet in slaagt om van AZ te winnen, waardoor plek twee steeds verder uit zicht raakt. Ondertussen is er nog steeds geen duidelijkheid over wie er volgend seizoen de trainer is in de Johan Cruijff Arena.

Het rampseizoen van Ajax is compleet als het op de laatste speeldag misgaat tegen Twente. De Amsterdammers moeten na jaren in de Champions League te hebben gespeeld, volgend seizoen de Europa League in. Lang was er geen duidelijkheid over de toekomst van het trainerschap bij Ajax, maar die duidelijkheid is er nu dus wel. Ajax gaat niet verder met Heitinga en zal binnen afzienbare tijd een nieuwe trainer presenteren.