<
>

Met 'specialist' Van den Boomen haalt Ajax een speler uit het topsegment van de Ligue 1

In Frankrijk staat het bol van de wereldtoppers, met de selectie van Paris Saint-Germain als absolute hofleverancier. Desondanks speelde één van de betere spelers van de Ligue 1 dit seizoen niet bij één van de topclubs. Branco van den Boomen kent een topseizoen bij Toulouse en dat wordt beloond met een transfer naar Ajax. De data laat zien waarom hij zo’n welkome versterking is.

Branco van den Boomen vertrok drie jaar geleden vanuit de luwte van de Keuken Kampioen Divisie naar het op één na hoogste niveau van Frankrijk. Toulouse betaalde destijds een paar ton aan De Graafschap, waar de Veldhovenaar een prima seizoen draaide met negen goals en tien assists. In de Ligue 2 groeide de 27-jarige spelmaker uit tot een van de allerbeste spelers van de competitie. In zijn debuutseizoen wist hij zijn stempel al aardig te drukken, maar het jaar erop groeide Van den Boomen uit tot de beste speler van de Ligue 2 en speler van het seizoen.

Met zijn betrokkenheid bij 33 goals (12 doelpunten en maar liefst 21 assists) was de middenvelder dé belangrijkste speler in het kampioensjaar. Met de promotie naar de Ligue 1 was de Nederlandse voetballiefhebber benieuwd of hij het ook in de vijfde grootste competitie van Europa kon waarmaken.

Dat is zeker gelukt. Daar waar hij zo bekend mee is geworden – het geven van assists – lukte ook bij een ploeg, die op het eerste oog heel hard zou moeten strijden om niet direct weer te degraderen. Mede door de Nederlandse ‘enclave’ met Stijn Spierings, Zakaria Aboukhlal, Thijs Dallinga én dus Van den Boomen slaagden ze er in om minimaal twaalf punten méér te pakken dan de laatste vier directe degradanten. In Frankrijk willen ze terug naar achttien clubs in de Ligue 1.

Het aandeel van de Brabander is duidelijk. Met acht assists vindt hij zichzelf terug op een zevende plek op het assistklassement één wedstrijd voor het einde van het seizoen. Ook was de oud-speler van FC Eindhoven, Willem II, sc Heerenveen en De Graafschap goed voor een assist in de met 1-5 gewonnen bekerfinale tegen Nantes. Sinds die bekerfinale is zijn doelpuntenproductie overigens wel gestopt. In de Ligue 1 noteerde hij slechts één assist in zijn laatste 12 duels.

Assists zijn makkelijker met het oog waar te nemen en komen vaak terug in allerlei lijstjes. De voorassists – een vaak net zo belangrijke pass als de eindpass – wordt nooit vernoemd. De data leert dat alléén Lionel Messi vaker een voorassist gaf dit seizoen dan de Nederlander. Ook als je kijkt naar zijn betrokkenheid bij aanvallen, is de centrale middenvelder bepalend. Er zijn slechts vier spelers die vaker de voorlaatste pass gaven voordat een teamgenoot het vijandelijke doel onder vuur nam dan Van den Boomen.

Naast zijn zeven assists en acht voorassists in de competitie maakte de transfervrije zomeraanwinst vijf goals. Al zijn goals kwamen uit een standaard situatie: vier penalty’s en één directe vrije trap (tegen PSG). Of de Ajax-directie daarmee het advies van ESPN-analist Kenneth Perez heeft opgevolgd, is onduidelijk, maar hij zei in Voetbalpraat dat de Amsterdammers een echte specialist voor dode spelmomenten nodig heeft. Die hebben ze met Van den Boomen duidelijk binnengehaald.

Hoewel Dušan Tadić de meeste aangekomen voorzetten uit een corner noteert en procentueel (aangekomen delen door aantal corners richting strafschopgebied) de op twee na beste cornernemer is van de Eredivisie, kan Ajax wel een specialist erbij gebruiken. De Serviër is samen met Steven Berghuis verantwoordelijk voor de corners en vrije trappen, terwijl juist Mohammed Kudus de enige is die uit een directe vrije trap scoorde. Met van den Boomen komt er een echte specialist bij. In Frankrijk is er namelijk niemand die zo veel kansen creëerde uit een dood spelmoment.

Dat hij het ook uit open spel kan, blijkt wel uit de cijfers. 39 keer stelde de jeugdinternational een ploeggenoot in staat om een schot te lossen. Tel die op bij de 47 gecreërde kansen uit een stilstaande situatie en dan heb je er 86. Slechts vier spelers kwamen tot een hoger aantal: Rémy Cabella (98), Benjamin Bourigeaud (96), Lionel Messi (89) en Franck Honorat (89).

Een ander wapen van de Brabander is het geven van voorzetten. Mede uit standaard situaties, maar ook uit open spel. Wederom heeft Ajax met Tadić hierin al de ‘beste speler van de Eredivisie’, maar het scheelt dat het nu niet allemaal van hem moet komen. Daarbij komt dat er veel te doen is over de toekomst van de aanvoerder in het elftal. Velen vinden dat het tijd is voor een plekje op de bank. Met van den Boomen hebben ze dus óf een opvolger qua gecreëerde kansen (uit standaard situaties) en voorzetten óf een aanvulling op de selectie, die afgelopen jaar niet bol stond van creativiteit en deels afhankelijk bleek van de ‘dreiging’ van Tadić.

Van den Boomen speelt zaterdagavond zijn laatste wedstrijd voor Toulouse in en tegen Monaco. Daarna keert de Nederlander dus terug op het oude nest, waar hij 'eindelijk' zijn debuut kan gaan maken voor de hoofdmacht,