<
>

Speelronde 34: Rutten wijst PSV de weg, Berghuis haalt uit & Kökçü wil stap maken

De laatste speelronde van het seizoen 2022-23 stond vooral in het teken van de strijd om plek 2 en 3. PSV kwam als winnaar uit deze strijd, maar er gebeurde op- en rond de velden nog veel meer. Zo legde FC Utrecht-spits Anastasios Douvikas, samen met PSV'er Xavi Simons, beslag op de topscorerstitel, sloot Steven Berghuis het seizoen af met een klap en blikten Orkun Kökçü en Sydney van Hooijdonk vooruit op de nabije toekomst.

PSV kan zich opmaken voor zomer met voorrondes Champions League
Fred Rutten heeft zijn taak als interim-trainer van PSV volbracht door de tweede plek veilig te stellen na een lastig duel op bezoek bij AZ. Rutten was zeer te spreken over de manier waarop zijn ploeg voor de dag kwam: “Het is heel knap hoe we in zo’n kort tijdsbestek de koppen één kant op hebben gekregen. Het is heel belangrijk voor de club.”

Ook ging Rutten in op het plotselinge vertrek van Ruud van Nistelrooij en op zijn eigen besluit om PSV te verlaten: “Ik heb ongeveer een maand geleden aangegeven dat ik niet door zou gaan. Het heeft nooit gebotst. Ik heb nog nooit ervaren dat je allebei precies hetzelfde denkt, want ieder mens verschilt.” Rutten vervolgt: “Een tijdje geleden heb ik bij Ruud aangegeven dat ik in deze rol niet door wilde. Op een gegeven moment ontstaan er haarscheurtjes en zijn er te vaak discussiepuntjes.”

Natuurlijk moet het pareltje van PSV Xavi Simons ook worden benoemd. Opnieuw was de middenvelder onmisbaar voor de Eindhovenaren. Karim El Ahmadi in Dit Was Het Weekend: “Hij was gewoon heer en meester dit seizoen bij PSV. Simons maakte tegen AZ weer het verschil. Als team vond ik PSV dit seizoen niet heel goed, maar Simons maakt echt het verschil.”

Dramatisch seizoen Ajax eindigt met een klap
Ajax verloor kansloos met 3-1 bij FC Twente, maar doordat AZ ook de mist in ging valt de schade enigszins mee. De Amsterdammers kunnen zich opmaken voor Europa League-voetbal, te beginnen met één voorronde. Als de club die doorkomt blijft de nachtmerrie van Ajax-directeur Edwin van der Sar voorlopig uit: voetballen in de Conference League.

Na afloop van de wedstrijd gingen op social media beelden rond waarop Berghuis naar een toeschouwer uithaalde. Berghuis heeft spijt van zijn actie: “Ik had dit niet moeten doen. Na elke uitwedstrijd krijgen wij bij de bus heel veel verwensingen naar ons hoofd geslingerd, terwijl wij tijd maken om handtekeningen uit delen aan fans die daar om vragen. Ik ben inmiddels wel wat gewend maar mensen denken maar alles te kunnen roepen. Mijn reactie lost niks op, dat snap ik ook. Het is niet goed, ik heb een voorbeeldfunctie als speler van Ajax.” Kenneth Perez over het incident: “Geweld is nooit de oplossing. Een publiekelijk persoon moet er tegenwoordig bijna vanuit gaan dat mensen lelijke dingen tegen je zeggen. Daar moet je al van te voren rekening mee houden.”

Ook werd in Dit Was Het Weekend – niet voor het eerst – het spel van spits Brian Brobbey besproken. Kenneth Perez ziet veel potentie, maar nog teveel minpunten: “Het is een fascinerende speler om naar te kijken. Hij heeft zoveel plusjes, maar ook zoveel minnen. Een langzame speler kan je niet snel maken, maar de minpunten van Brobbey lijken mij trainbaar. Het is dus te hopen dat hij straks de rust vlak voor het afwerken wel kan bewaren.”

Kökçü en Van Hooijdonk blikken vooruit
Kampioen Feyenoord verloor verrassend van Vitesse (0-1), maar daarover maalde niemand echt in Rotterdam-Zuid. Malen doen ze wel over een mogelijk vertrek van aanvoerder Kökçü. Hij vertelde na het duel aan Hans Kraay jr. dat hij een overstap wel ziet zitten: “Als de juiste club komt, wil ik deze zomer de stap wel maken. Ik heb een goede relatie met de trainer, maar ik denk als de juiste club komt ik toch wel wil vertrekken.”

sc Heerenveen heeft de strijd om het laatste play-off-ticket gewonnen. In eigen huis werd Go Ahead Eagles met 2-0 verslagen en dus mag het elftal van Kees van Wonderen zich opmaken voor het toetje van het seizoen. Dat zullen de laatste kunstjes voor spits Van Hooijdonk worden in het Friese shirt: “Ik weet eigenlijk wel zeker dat dit mijn laatste competitiewedstrijd was voor Heerenveen. Ik ben dankbaar dat ik het hier voor het eerst in de Eredivisie heb kunnen laten zien. Als je het mij nu vraagt heb ik nog geen idee waar ik volgend seizoen speel. Ik hoop op een mooie club en sta voor alles open. Eerst nog even knallen met Heerenveen.”

Douvikas & Simons topscorers met 19 treffers
FC Utrecht was al zeker van deelname aan de play-offs, maar er was na de 3-2 winst tegen FC Emmen meer te vieren in de Domstad. De Griekse spits Douvikas deelt samen met Xavi Simons de topscorerstitel. Nooit eerder in de clubhistorie leverde FC Utrecht een topscorer in de Eredivisie af.