<
>

Branco van den Boomen keert terug bij Ajax

Ajax heeft de komst van Branco van den Boomen bekendgemaakt. De 27-jarige oud-jeugdspeler komt transfervrij over van Toulouse. De middenvelder tekent een contract tot medio 2027.

Verrassing
Van den Boomen was verrast dat Ajax bij hem aanklopte, vertelt hij trots op de clubkanalen van de Amsterdammers: "Maar het was een positieve verrassing. De grootste club van Nederland die langskomt, ik had het niet verwacht." Van den Boomen heeft veel geleerd bij de bekerwinnaar van Frankrijk: "Mijn goede kwaliteiten kwamen altijd al wel naar voren, maar aan mijn mindere kwaliteiten heb ik in Frankrijk heel veel gewerkt."

"Ik wil aanvallers in stelling brengen en zelf gevaarlijk zijn voor het doel of met standaardsituaties. Ik ben een speler die veel aan de bal moet zijn en ik denk dat dat bij Ajax goed kan", besluit de nieuwe middenvelder van Ajax. Ook directeur voetbalzaken Sven Mislintat is blij met zijn eerste aanwinst: "Hij was alleen maar bezig met een terugkeer naar Ajax. Het is mooi om te zien dat als een jongen uit de jeugdopleiding vertrekt, opstaat en de honger laat zien om hier terug te keren."

Succesjaren
Van den Boomen had een aflopend contract bij Toulouse, waarmee hij vorige maand de Franse beker won. Van den Boomen kende drie goede jaren bij de Franse club, waarmee hij vorig seizoen promoveerde naar de Ligue 1. In 119 wedstrijden voor Toulouse scoorde de middenvelder 23 goals, en gaf hij 45 assists.

Terugkeer naar Nederland
Van den Boomen werd in 2020 door de Zuid-Franse club opgepikt bij De Graafschap, daarvoor speelde hij in Nederland voor FC Eindhoven, Willem II en sc Heerenveen. De Brabander is een oude bekende bij Ajax, waar hij in de jeugdopleiding speelde en tot 15 wedstrijden kwam in Jong Ajax. Tot een debuut in de hoofdmacht kwam het niet, daar kan dus komend seizoen verandering in komen.

Goede aanwinst
Sportjournalist Henk Spaan denkt dat het aantrekken van Van den Boomen een goede zet is van de Amsterdammers. “Hij kost niks, dus het is een laag risico. Daarnaast denk ik dat hij past bij Ajax qua voetbal.” Toch ziet Spaan ook de zwakke punten van de middenvelder. “Hij heeft geen snelheid. Hij is niet zoals Álvarez die een sprint van 50 meter terug maakt om een bal te heroveren.”

Spaan begrijpt ondanks de zwakke punten waarom Ajax bij Van den Boomen is uitgekomen. “Hij heeft een goed gevoel voor ruimte en waar bewegende spelers naartoe gaan. Die bedient hij perfect. Ook heeft hij een geweldige vrije trap. Hij is een goede corner- en vrijetrappennnemer. Dus Tadic zou een stapje opzij moeten doen, als hij dat kan. Het lijkt mij een goede zaak dat hij is gehaald”, besluit Spaan.