<
>

Rutten over vertrek Van Nistelrooij: "Het sloeg in als een bom"

PSV heeft uiterst onrustige dagen achter de rug. Woensdagochtend barstte de bom in Eindhoven, door het plotselinge vertrek van trainer Ruud van Nistelrooij. Fred Rutten staat zondag voor de spelersgroep tijdens de heel belangrijke uitwedstrijd tegen AZ. Rutten, tot woensdagochtend de assistent van Van Nistelrooij en nu interim-trainer, blikte vrijdag vooruit op 'de wedstrijd van veertig miljoen' in Alkmaar. Een ticket voor de derde voorronde van de Champions League staat dit weekend namelijk op het spel.

"Voor mij is er één ding, en dat is de club. Dat is PSV en dat is zondag de wedstrijd tegen AZ. Dat is het allerbelangrijkste", benadrukte Rutten, nog voordat de vragen werden gesteld tijdens het persmoment.

De afgelopen dagen is veel gezegd en geschreven over de samenwerking tussen Van Nistelrooij en Rutten. De interim-trainer beschrijft de samenwerking met Van Nistelrooij als 'goed', maar wil er verder niet diep op ingaan. "Ik heb hem niet gesproken, wel via app. Ik heb ook in die situatie gezeten. Ik weet absoluut hoe het de eerste keer is, hoe je je dan voelt als mens", aldus Rutten. "En ik weet ook dat je weinig behoefte hebt iedereen te woord te staan, als het zo vers in je geheugen ligt. Als je empathie hebt, moet je ook voelen dat je het even moet laten rusten."

Rutten heeft niet getwijfeld om het seizoen af te sluiten als hoofdtrainer. "Ik had dit niet gewild, maar ik ben wel professional en we moeten ons vak uitoefenen. Iemand moet dit gaan doen."

Bom

De boodschap van Van Nistelrooij woensdag kwam als een totale verrassing voor Rutten. "Als een bom", is de interim-trainer duidelijk. "Ik heb het totaal niet aan zien komen. Als ik dat had gevoeld, was ik naar hem toegegaan en dan had ik hem geprobeerd te overtuigen om het niet te doen." Van Nistelrooij voerde dinsdag al een gesprek met technisch directeur Earnest Stewart, maar Rutten wist niet dat het gesprek zou plaatsvinden.

Een aantal spelers van PSV zou niet te spreken zijn geweest over de aanpak van Van Nistelrooij, die geen draagvlak meer voelde bij de club. Rutten merkt desondanks geen tweespalt binnen de selectie. "Ik heb dat nu in ieder geval niet ontdekt", zegt de interim-coach.