<
>

Directie PSV: "Vertrek Van Nistelrooij voor ons complete verrassing"

Het kwam voor velen als donderslag bij heldere hemel: het vertrek van Ruud van Nistelrooij bij PSV. De 46-jarige oefenmeester stapte vandaag op nadat er verhalen naar buiten kwamen over kritiek van bepalende spelers op zijn functioneren. Algemeen directeur Marcel Brands en technisch directeur Earnest Stewart gaven tekst en uitleg over het plotselinge vertrek van Van Nistelrooij.

Brands nam daarbij als eerste het woord en gaf aan dat ook hij de exit van zijn trainer niet zag aankomen: "Wij zijn vanochtend ook verrast door de mededeling dat Van Nistelrooij per direct stopt als trainer van PSV. Afgelopen dagen zijn er een aantal gesprekken geweest met Ruud over interne problemen. Er zijn gesprekken geweest met de staf en met de spelers. We hebben dinsdagavond nog een gesprek gevoerd, waarin we tot de conclusie kwamen, om gezamenlijk de selectie toe te spreken. We hebben afgesproken dat de volledige focus op de wedstrijd van zondag tegen AZ moest liggen. Problemen die herkend en erkend waren, zouden we na het seizoen bespreken."

Ook Earnest Stewart zag het vertrek niet aankomen: "We zouden verdere gesprekken over het weekend heen tillen. Woensdagochtend kwam Van Nistelrooij echter bij mij langs en heeft hij me verrast met de boodschap dat hij per direct zou stoppen."

Fred Rutten vertrekt
Dat het vertrek ook voor de directie plotseling is, blijkt wel uit dat Brands en Stewart volop plannen aan het maken waren met Van Nistelrooij voor volgend seizoen. Een van de problemen voor volgend seizoen, is het vertrek van assistenten Ooijer en Rutten. Van Ooijer was al bekend dat hij zou vertrekken, Rutten was nog een twijfelgeval. Tot vandaag. ''Er waren zorgen over dat André Ooijer en Fred Rutten gingen stoppen aan het einde van dit seizoen", zegt Brands. "Dat hebben wij met Van Nistelrooij besproken en dat gesprek was al ruim voor de bekerfinale (30 april). Er kwamen toen ook wel wat signalen vanuit de spelersgroep. Dat waren wel dingen, waarvan wij dachten dat er oplossingen voor waren'', aldus Brands.

"Er was binnen de club niemand met één procent gedachte om niet verder te gaan met Ruud" Marcel Brands

Volgens algemeen directeur Brands gaf de directie Van Nistelrooij wel het volste vertrouwen. "Wij hebben alles geprobeerd om met Ruud verder te gaan. We hebben het de afgelopen weken alleen maar gehad over hoe de staf er volgend seizoen uit gaat zien, welke spelers we gaan aantrekken. Er was binnen de club niemand met één procent gedachte om niet verder te gaan met Ruud."