<
>

Real Madrid stapt naar rechter wegens racistische opmerkingen naar Vinícius Júnior

Real Madrid heeft een formele klacht ingediend vanwege racistische opmerkingen naar Vinícius Junior tijdens hun 1-0 nederlaag tegen Valencia. Het incident vond plaats tijdens de LaLiga-wedstrijd in Mestalla en leidde ertoe dat de wedstrijd tijdelijk werd stilgelegd, nadat de Braziliaanse international een fan in het publiek achter het doel van Valencia had geïdentificeerd als degene die hem racistisch had bejegend.

Verklaring Real Madrid
Real Madrid veroordeelt in een verklaring wat er zondag is gebeurd met Vinícius: "Deze gebeurtenissen vormen een directe aanval op het co-existentiemodel van onze sociale en democratische rechtsstaat. Real Madrid beschouwt deze aanvallen ook als een haatmisdrijf en heeft daarom de relevante klacht ingediend bij het parket van de staat, specifiek bij het parket voor haatmisdrijven en discriminatie, zodat de feiten kunnen worden onderzocht en verantwoordelijkheden kunnen worden vastgesteld."

Valencia neemt maatregelen
Valencia heeft bevestigd dat de politie een fan heeft geïdentificeerd die Vinícius racistisch heeft bejegend. De club heeft verklaard dat fans die betrokken zijn geïdentificeerd zullen worden en een levenslang stadionverbod zullen krijgen. De club neemt een krachtig standpunt in tegen racisme en heeft in het verleden soortgelijke maatregelen genomen.

Reacties na wedstrijd
Carlo Ancelotti reageerde in een interview na de wedstrijd op het incident. "Wat er gebeurd is, is al vele malen vaker gebeurd. Dit is onaanvaardbaar. De Spaanse competitie heeft een probleem en het is niet Vinícius. Vinícius is het slachtoffer. Het probleem is zeer ernstig." Op Twitter meldde Vinícius dat "racisme normaal is in LaLiga" en hij beweerde dat "in Brazilië, Spanje bekend staat als een land van racisten" na een reeks incidenten waarbij hij racistisch bejegend werd door fans.

Javier Tebas, president van LaLiga, reageerde via Twitter op de berichten van Real Madrid. ‘’Noch Spanje, noch LaLiga is racistisch. Het is oneerlijk om dit te zeggen. We hebben negen gevallen van racistische beledigingen gemeld dit seizoen. We identificeren altijd de daders en brengen de klachten naar de relevante instanties die de macht hebben om ze te bestraffen. Hoe weinig het er ook zijn, onze inspanningen zijn meedogenloos. We kunnen niet toestaan dat de reputatie van een competitie wordt aangetast. Hij staat symbool voor eenheid tussen gemeenschappen, waar meer dan tweehonderd zwarte spelers van 42 clubs elke week met respect en liefde door de fans worden ontvangen. Gevallen van racisme komen uiterst zelden voor en wij zijn vastbesloten deze volledig uit te bannen.’’