<
>

Waarom het veiligstellen van plaats twee van levensbelang is voor PSV en Ajax

ANP

De strijd om plaats twee in de Eredivisie nadert zijn climax. Het komt allemaal aan op speelronde 34, die voor zowel Ajax als PSV cruciaal is. Want of je tweede, derde of vierde wordt, maakt financieel nogal wat uit.

Inkomsten
De club die als tweede eindigt, stroomt door naar de derde voorronde van de Champions League. De nummer drie komt in aanmerking voor de play-offs van de veel minder lucratieve Europa League.

Kwalificatie voor het hoofdtoernooi van de Champions League is goed voor 15,6 miljoen euro, plus 2,8 miljoen euro per geboekte overwinning in de groepsfase. Een gelijkspel levert ook bijna een miljoen euro op.

Een groot contrast met de Europa League, waarbij kwalificatie slechts 3,6 miljoen euro oplevert, plus 630.000 euro per overwinning in de groepsfase. Ook een gelijkspel is goed voor 210.000 euro, dit is ongeveer een kwart van wat een gelijkspel in de groepsfase van de Champions League oplevert.

De vraag is uiteraard of de nummers twee en drie van de Eredivisie zich ook daadwerkelijk kwalificeren voor deze Europese toernooien, aangezien ze eerst nog de play-offs moeten doorkomen. Mocht de nummer twee stranden in de play-offs voor de Champions League, dan komt de club in de Europa League terecht. Dan krijgen ze nog wel een verliezerspremie van 5 miljoen euro.

Conference League
Sinds seizoen 2021/2022 bestaat er een nieuw Europees toernooi, namelijk de Conference League. Kwalificatie voor dit toernooi levert 2,94 miljoen euro op. Per gewonnen wedstrijd in de groepsfase komt hier 500.000 euro bij. Ook een gelijkspel is niet per definitie een slechte zaak; zelfs dan mag er 166.000 euro bijgeschreven worden.

Momenteel is het verschil tussen Ajax en PSV drie punten. Als PSV wint of gelijkspeelt tegen AZ, is het zeker van de tweede plek op de ranglijst. PSV heeft zijn lot dus in eigen hand. De enige manier waarop Ajax plek twee nog kan overnemen op de ranglijst, is als Ajax wint van FC Twente én PSV verliest van AZ. De Amsterdammers worden dan vanwege een beter doelsaldo tweede.

Verstoorde voorbereiding
Dat PSV een goede uitgangspositie heeft, is duidelijk. Maar door het vertrek van Ruud van Nistelrooij is de voorbereiding op het beslissende uitduel met AZ allesbehalve rustig verlopen. Bovendien is AZ er alles aan gelegen om te winnen, omdat de club nog derde kan worden. Daarbij is wel de hulp van Ajax nodig. Als de Amsterdammers uit bij FC Twente punten verspelen en AZ wint van PSV, wordt Ajax slechts vierde.

Stand van zaken op dit moment
1. Feyenoord -> Groepsfase Champions League
2. PSV -> Derde voorronde Champions League
3. Ajax -> Play-offs Europa League
4. AZ -> Derde voorronde Conference League
5. Winnaar van de play-offs -> Tweede voorronde Conference League