<
>

Terugblik in cijfers: Van Ewijk PSV-beul, Manhoef in speciaal Vitesse-rijtje, onfortuinlijke Uldrikis

ESPN

Speelronde 33 was goed voor dé beslissing onderin. FC Emmen is veroordeeld tot de o zo gevreesde play-offs om lijfsbehoud veilig te stellen. Verrassenderwijs ‘stuntte’ sc Heerenveen aan de hand van Milan van Ewijk en Antoine Colassin bij PSV, waardoor het in de allerlaatste speelronde nog héél spannend wordt wie tweede, derde en vierde wordt. Million Manhoef wordt onofficieel uitgeroepen tot man van het weekend, door zijn hattrick én assist. Roberts Uldrikis gaat de boeken in als schlemiel van speelronde 33.

Feyenoord deed nog maar eens waar ze dit seizoen ‘master’ in zijn gebleken: terugkomen van een achterstand. Na de openingsgoal van Richairo Zivkovic rechtte de kampioen de rug en bogen ze het om naar een 1-3 overwinning. Op voorhand leek FC Emmen nog een bananenschil, zeker omdat ze Ajax en PSV thuis weerhielden van drie punten. Arne Slot had nou juist de volle buit nodig om het clubrecord aan aantal punten in de Eredivisie te evenaren (85) en dat kan alleen als de resterende duels gewonnen zouden worden. Met de champagne nog in de benen, kwamen ze dus terug van een achterstand. Nog vóór rust bracht Oussama Idrissi de stand weer in evenwicht.

Daarna is Feyenoord niet meer in de problemen gekomen. In de tweede helft noteerde FC Emmen slechts twee doelpogingen, goed voor een Expected Goals-waarde van in totaal 0,07; in geen enkele andere helft in eigen huis dit Eredivisieseizoen haalden de Drenten zo’n lage xG-waarde. Danilo groeide uit tot de matchwinner. Met zijn dubbelklapper eindigt de Braziliaan dit seizoen in de dubbele cijfers qua goals. Opvallend: hij maakte al zijn tien treffers dit Eredivisieseizoen in uitduels. Alleen Anastasios Douvikas scoorde deze jaargang méér dan tien goals in uitduels in de Eredivisie (12).

Het is dan ook geen toeval dat de Griekse topscorer van de Eredivisie wederom buitenshuis tot scoren kwam. Ook de Johan Cruijff ArenA kan inmiddels afgestreept worden dit seizoen, waar hij voor FC Utrecht scoorde uit het enige schot van hun kant in de wedstrijd. Het is zeker niet de eerste keer dat Ajax moeite heeft om het doel schoon te houden, óók als ze maar heel weinig schoten tegen krijgen. In vier van de laatste zes wedstrijden waarin de Amsterdammers maximaal één schot op doel incasseerden hielden ze het doel niet schoon. Ajax moest veel meer moeite doen voor een doelpunt.

Aan de hand van Mohammed Kudus, die dit weekend de meeste (geslaagde) dribbels inzette, persoonlijke duels won én een cruciale rol speelde bij de 2-1 deden de hoofdstedelingen wat ze moesten doen. Het ging, in tegenstelling tot de tegenstander voor het doel wel een stukje moeizamer. 27 keer schoten zij richting het vijandelijke doel, waarvan negen daadwerkelijk tussen de palen belandden.

Het leidde tot een expected goal-waarde van 3,6. Hetzelfde gold voor PSV, dat in eigen huis de kans naliet om de tweede plek veilig te stellen. Ondanks de hoge xG-waarde van de Eindhovenaren kwamen ze niet verder dan een 3-3 gelijkspel. Toch hebben ze nog steeds alles in eigen handen hebben om volgend seizoen kwalificatie voor de Champions League af te dwingen. Xavi Simons was met zijn benutte strafschop de eerste PSV’er die in zeven thuisduels op rij scoorde in de Eredivisie sinds Jefferson Farfán in 2007 (9).

Bij de Friezen was er een hoofdrol weggelegd voor Milan van Ewijk en Antoine Colassin. De Nederlandse rechtsback was met een goal en assist zeer belangrijk. Het betekende alweer zijn zesde doelpunt van dit seizoen. Dat staat in schril contrast met zijn ‘assistrendement’ als rechtervleugelverdediger. Het was meer dan een jaar geleden dat hij aan de basis stond van een doelpunt. (1 mei 2022 tegen SC Cambuur). De Belg Colassin, die in zijn laatste twee duels drie keer scoorde, werd de derde Heerenveen-speler met twee goals in een uitduel met PSV in de Eredivisie. Alleen Paulo Henrique in 2009 (2) en Reza Ghoochannejhad in 2017 (3) gingen hem voor.

Waar de strijd om plek twee, drie en vier helemaal heropend is, zeker met AZ – PSV en FC Twente – Ajax in het verschiet, is het inmiddels bekend wie de nummer zestien wordt. Door het verlies van FC Emmen en de 3-0 winst van Excelsior tegen Fortuna Sittard hebben de Kralingers zich verzekerd van nog minstens één jaar Eredivisievoetbal. Ook was er – ondanks een 3-0 nederlaag bij Go Ahead Eagles – feest in het uitvak van FC Volendam dat komend seizoen op het allerhoogste niveau actief blijft. Zo zijn alle relevante plekken onderin verdeeld. Degradanten FC Groningen en SC Cambuur beleefden wederom een vervelend weekend.

De Groningers moeten de gifbeker helemaal leeg drinken dit seizoen. Op bezoek bij Vitesse verloor het met maar liefst 6-0. Phillip Cocu, die zijn 200e Eredivisieduel coachte, werd getrakteerd op zijn grootste thuisoverwinning als hoofdcoach in de Eredivisie. Daarvoor mag hij toch wel Million Manhoef enorm bedanken. De ‘briljant’ van de Arnhemmers werd met zijn 21 jaar en 138 dagen de op twee-na jongste Vitesse-speler met een hattrick in de Eredivisie, na Huub Loeffen in 1991 tegen FC Dordrecht (19 jaar en 236 dagen) en Thomas Buitink in 2019 tegen ADO Den Haag (18 jaar en 289 dagen).

Manhoef zag al zijn doelpogingen tegen het net aan vliegen. Alleen Virgil Misidjan (4) schoot vaker dit weekend dan hij (3, samen met Kudus, Karlsson en Colassin). Toch zijn er ook nog minstens drie rijtjes waar de Jong Oranje-international in uitblonk in speelronde 33. Door zijn assist bleef de Vitessenaar Vangelis Pavlidis (drie assists) voor als het gaat om doelpuntenbetrokkenheid. Daarnaast had hij de meeste balveroveringen in de final third én gecreëerde kansen uit open spel.

De Leeuwarders kwamen nog wel op voorsprong en maakten daarmee hun eerste doelpunt in de Eredivisie sinds 1 april, maar het mocht niet baten. Sparta bleek veel te sterk voor Cambuur. Schlemiel aan de kant van de geelblauwen was Roberts Uldrikis. De spits die dit seizoen uit 27 doelpogingen nog niet scoorde, miste tegen de Spangenaren een penalty. Ook lukte het hem niet om vanaf de hoek van de vijfmeterlijn het net te raken. Zijn poging spatte uiteen op de paal. Dit weekend noteerden alleen Manfred Ugalde (1.5), Xavi Simons (1.38) en Mohammed Kudus (1.23) een hogere xG-waarde dan de Let.

Inclusief de zes schoten tegen Sparta is hij nu degene die de meeste doelpogingen deed zonder te scoren. Veertig keer nam de onfortuinlijke spits het doel onder vuur, maar wist geen enkele keer de keeper te passeren. Melle Meulensteen en Ramiz Zerrouki, die tot voor dit weekend de meeste schoten losten zonder te scoren, waren wél trefzeker in speelronde 33. De bijnaam ‘Nuldrikis’ blijft voorlopig een tamelijk rake vondst.

Degradant Cambuur heeft zelfs de twijfelachtige eer om én de minst trefzekere schutter én de minst fortuinlijke creatieveling in één ploeg te hebben. Want van alle Eredivisiespelers zonder assist achter hun naam, laat Mitchell Paulissen de meeste passes noteren waaruit een doelpoging van een ploeggenoot volgt.