<
>

Speelronde 33: bizarre wendingen, een blunderende scheidsrechter en beslissingen onderin

ESPN

De kampioen en de twee rechtstreekse degradanten mochten voor aanvang van speelronde 33 dan al bekend zijn, de voorlaatste speeldag was allerminst voor de kat z’n viool. De strijd om plek 2 nam bizarre wendingen, welke club het vierde ticket voor de Europese play-offs pakt is nog altijd onbekend, maar duidelijk werd wel dat FC Emmen zich kan opmaken voor de Keuken Kampioen Play-Offs.

Felbegeerde Champions League-ticket
PSV dacht vandaag de klus in eigen huis te klaren als het gaat over het veiligstellen van plek 2. Bij een overwinning op sc Heerenveen was die taak volbracht, ware het niet dat het anders liep in Eindhoven. De Friezen kwamen met 1-3 voor, maar verspeelden de voorsprong in de slotfase alsnog. Toch konden PSV-fans ondanks de comeback allesbehalve tevreden zijn met een puntendeling. Ook Ruud van Nistelrooij was niet tevreden: “Het was een teleurstellende middag. Individuele fouten hebben de wedstrijd gedraaid. Ik neem mijn ploeg niks kwalijk, fouten maken hoort erbij. Niemand heeft gezegd dat de strijd om plek 2 makkelijk zou worden.”

Ajax heeft door de uitglijder van PSV nog altijd kans op het ticket dat recht geeft op de voorrondes van het miljardenbal. Desondanks moeten ze in Amsterdam ook rekening houden met de nachtmerrie van directeur Edwin van der Sar, de Conference League. In de Johan Cruijff Arena maakte Ajax tegen FC Utrecht geen fout (3-1), maar kan het tumultueuze Amsterdamse seizoen nog op heel verschillende manieren eindigen. Door de winst van AZ bij N.E.C. (0-3) kunnen de Alkmaarders de derde plek nog overnemen van Ajax.

Van der Sar uitgefloten rondom afscheid Stekelenburg
Voorafgaand aan de wedstrijd tussen Ajax en FC Utrecht werd afscheid genomen van doelman Maarten Stekelenburg. Na 311 wedstrijden in de hoofdmacht van Ajax zei hij de supporters vaarwel. Van der Sar bedankte de doelman voor zijn bewezen diensten, maar werd ondertussen zelf hard uitgefloten door de Ajax-fans. In Dit Was Het Weekend spreekt Kenneth Perez zich hierover uit: “Ik begrijp dat er heel veel onvrede is richting Van der Sar na dit jaar. Toch vind ik dat supporters meer respect moeten opbrengen richting Stekelenburg. Het uitfluiten van de directeur doet wat af voor het afscheid van de doelman. Zijn moment wordt een beetje een anti Van der Sar-moment.”

FC Emmen hoopte aan De Oude Meerdijk te profiteren van al het feestgedruis van kampioen Feyenoord. Ondanks een voorsprong lukte dat niet. Mede door het te vroeg fluiten bij een veelbelovende aanval door scheidsrechter Pol van Boekel. Perez over dit incident: “Even serieus: haal die fluit van je mond af zodat je wat meer bedenktijd krijgt. Ik hoop dat hij Richairo Živković opbelt om zijn excuses aan te bieden.”

Het walhalla genaamd Premier League
Feyenoord won, maar na afloop ging het vooral over het wel of niet aanblijven van trainer Arne Slot. Hij zou in de belangstelling staan van Tottenham Hotspur net als directeur van de Rotterdammers Dennis te Kloese. Hij gaf in Goedemorgen Eredivisie aan een aanbieding naast zich neergelegd te hebben. Merkwaardig volgens Perez: “Ik begrijp echt wel dat mensen zwichten voor Engelse clubs. De Premier League is het walhalla. Dat moet toch heerlijk zijn in Londen, clubs smijten met geld, kopen wat je maar wil: alles kan, dat is toch het voetbalwalhalla?”, aldus Perez in Dit Was Het Weekend.

Door het verlies van het elftal van Dick Lukkien werd het een onvergetelijke middag voor Excelsior en FC Volendam. Marinus Dijkhuizen heeft de club uit Kralingen in de Eredivisie gehouden en ook Wim Jonk is het – ondanks een desastreuze klassering tijdens de winterstop – gelukt om het vissersdorp nog een jaar Eredivisievoetbal te bieden. Perez: “Ontzettend knap. Na veertien wedstrijden had Jonk zes punten gepakt met Volendam. Dat is bizar.” Kees Luijckx in Dit Was Het Weekend: “Bij de laatste oefenwedstrijd van de winsterstop is FC Volendam begonnen met voetballen zoals ze nu doen. Soms hangt het ook met toeval aan elkaar. Ongelofelijk hoe ze het daar hebben omgedraaid.”

Zondag 28 mei om 14:30 uur zie je in de schakelshow LIVE op ESPN 1 alle beslissingen vallen.