<
>

Waarom Tijjani Reijnders niet mag ontbreken in de Oranje-selectie

Pro Shots

In de voorselectie van Ronald Koeman voor de UEFA Nations League Finals zit zeker één opvallende naam: Tijjani Reijnders. Na een ijzersterk seizoen wordt de AZ’er beloond met een plekje in de voorlopige selectie. De data laten zien waarom.

Het kon bijna niet meer anders. Al het hele seizoen wordt de naam van Tijjani Reijnders in verband gebracht met het Nederlands elftal. Elke interlandperiode wordt dezelfde vraag gesteld: wie is nou de beste speler naast Frenkie de Jong op het middenveld? In het recente verleden hebben daar Ryan Gravenberch, Davy Klaassen, Jerdy Schouten, Teun Koopmeiners, Kenneth Taylor, Marten de Roon, Georginio Wijnaldum en Mats Wieffer gespeeld, maar de ideale partner lijkt nog steeds niet gevonden.

In Goedemorgen Eredivisie lichtte bondscoach Koeman al toe wat zijn gedachtes zijn over die positie naast De Jong, die onder Koemans eerste bewind vaak door De Roon werd ingevuld: “Anders dan het was in mijn vorige periode zijn er nu ook andere spelers die de rol van Marten over kunnen nemen. Wieffer, Koopmeiners, je zou Joey Veerman kunnen noemen. Dus er is wel meer concurrentie, ook op zijn positie. Maar het groeide zo goed omdat Marten een speler is die tactisch heel goed is. Die ook ondergeschikt is en met de rol die Frenkie had, was dat een geweldig koppel. En dat is nog steeds een heel goed koppel.”

Nu kiest de oud-coach van de volledige top-4 ervoor om een debutant bij de voorselectie te halen, die al het hele seizoen laat zien goed uit de verf te kunnen als controleur. Naast Jordy Clasie, die een wat meer controlerende rol heeft, krijgt Reijnders de mogelijkheid om heel veel meters te maken en zich overal op het veld te laten gelden. Op het eerste oog niet de kerntaak van de gedroomd compagnon. Naast De Jong, die afgelopen interlandperiode bleek onmisbaar te zijn door juist zijn afwezigheid, moet de eerste focus voornamelijk naar het verdedigende aspect. Een slot op de deur, die het fort en de restverdediging bewaakt. In de verdedigende data blinkt Reijnders voornamelijk uit in het maken van intercepties. In de Eredivisie is er geen middenvelder met méér intercepties dan hij.

Ook in het pressen scoort de 24-jarige Zwollenaar uitstekend. Alleen Orkun Kökcü (30 keer), Xavi Simons (29) – die ook vaak als aanvaller heeft gespeeld en dus hoger op het veld stond – en Carel Eiting (26) herwonnen vaker balbezit in de final third dan de AZ-middenvelder (25).

‘Een tweede Frenkie de Jong’

Vaak wordt de invulling van de rol naast dé spelbepaler van Oranje dus geassocieerd met iemand die voornamelijk de verdedigende taken goed kan uitvoeren. Koeman is gecharmeerd van De Roon - zeker in topwedstrijden - , terwijl inmiddels ook Wieffer indruk heeft gemaakt op de bondscoach. Desondanks valt het niet uit te sluiten dat er bij tijd en wijlen gekozen wordt voor een speler die wat meer in de buurt komt van het profiel van De Jong. Reijnders is zo’n type speler. Iemand die veel meters aflegt, een goede dribbel heeft en de aanvallers in stelling kan brengen, waar het nou juist zo aan schortte zonder De Jong.

Van alle middenvelders in de Eredivisie hebben alleen Kökcü (57), Simons (56) en Veerman (55) meer kansen gecreëerd uit open spel dan Reijnders (47). Van die 47 keer dat hij een ploeggenoot in stelling bracht om een schot te lossen, kwamen er 21 uit een dribbel van minimaal vijf meter (carry). Daarmee behoort de AZ’er tot de top van de Eredivisie, want slechts twee spelers deden dat vaker. Dat de centrale middenvelder graag met de bal aan de voet loopt is een understatement. Alleen Edson Alvarez en Jurriën Timber overbrugden dit seizoen een grotere afstand met de bal aan de voet dan hij.

Mede dankzij zijn dribbels, vormt hij de schakel tussen de verdediging en de aanval. In de passketen geldt Reijnders vaak als beginpunt van veel doelpogingen. 33 keer stond hij aan de basis van een aanval eindigend in een schot. Hiermee staat hij in de top-10 (gedeeld 7e) in de Eredivisie van het totaalklassement. Kijkende naar alleen de middenvelders staat Reijnders dus gedeeld vijfde.

Al met al is de aanvallende inbreng van de middenvelder, die vernoemd is naar oud-Roda JC, VVV en Ajax-speler Babangida, zeer groot. In de Eredivisie gaf alleen Kökcü nóg vaker een pass die een ploeggenoot in stelling bracht om een kans te creëren dan Reijnders (59 om 46). De Feyenoord-middenvelder, waarvan iedereen het eens is dat hij langzamerhand de Nederlandse competitie ontgroeid is, is ook de enige speler die vaker bij een aanval betrokken is eindigend in een schot als eindstation, aangever of onderdeel van de passketen.

Het geeft maar eens te meer aan hoe terecht het is dat Reijnders zich binnenkort misschien wel in Zeist mag melden. Hij is dus niet direct een ‘slot op de deur’ zoals die vaak wordt bedacht naast Frenkie, maar misschien iemand die een goede tweede optie is als De Jong geen ruimte krijgt om de opbouw te verzorgen. Want ondanks zijn goal tegen West Ham, die hem Europees wat meer op de kaart heeft gezet, is het minder algemeen bekend dat hij vrijwel over dezelfde kwaliteiten beschikt.

Maandag 29 mei beslist Koeman of Reijnders ook bij de 23 spelers zit die zich kunnen opmaken voor de Final Four van de Nations League. Het Nederlands elftal speelt woensdag 14 juni om 20.45 uur in De Kuip voor een plekje in de finale van de Nations League tegen Kroatië.