<
>

Koeman over Oranje, keeperskwestie, kampioenschap Feyenoord en Arne Slot

Bondscoach Ronald Koeman was te gast bij Goedemorgen Eredivisie. Fresia Cousiño Arias, Sjoerd Mossou - journalist van het Algemeen Dagblad - en Hans Kraay jr. nemen met de oud-trainer van onder meer Feyenoord, Ajax, PSV en AZ de actualiteit door. Zo gaat het over het aanstaande kampioenschap van Feyenoord, de kwestie van de keepers van Oranje, de degradatie van FC Groningen en Virgil van Dijk.

Koeman zegt ja op de stelling of Memphis Depay topscorer aller tijden kan worden van Oranje, waarvoor hij nog zeven goals nodig heeft. De 4-0 nederlaag tegen Frankrijk en de 3-0 winst op Gibraltar kwamen de bondscoach op de nodige kritiek te staan. "Terecht zou ik willen toevoegen aan de kritiek. Het is mij toen ook tegengevallen. Maar er waren een aantal redenen dat het wat minder was. Het was een week met afzeggingen door blessures. Vijf spelers ziek. Het was heel erg onrustig en moeilijk ook met de jongens die erbij kwamen. Na zeven minuten met 2-0 achter tegen Frankrijk. Dat was tegenvallend. Tegen Frankrijk kun je verliezen, daar niet van. Maar de wedstrijd tegen Gibraltar was ver onder de maat van wat ik wil en zoals we moeten spelen."

Dichtspijkeren tegen Frankrijk was geen optie voor Koeman, zoals spelen met vijf verdedigers achterop. "Dat wil niet zeggen dat als je 4-3-3 speelt het direct aanvallender is dan met vijf man achterin. Met vijf man bouw je met drie man op en als je dan ook balverlies lijdt dan sta je ook open. Dat was natuurlijk het probleem in het begin tegen Frankrijk. Dat we op drie momenten balverlies lijden waardoor de eerste goal valt. Dat gebeurt ongeacht een systeem. Ik vind dat je ergens mee start - ondanks dat je afwezigen hebt - dan was dat voor mij geen aanleiding om dingen te veranderen. Ik geloof daarin, ik geloof daar nog steeds in. En dat zullen we dan ook moeten bewijzen in de periode die nog moet gaan komen."

Oranje haalde al eerder de eindfase van de Nations League, iets wat de komende interlandperiode moet zorgen voor een nieuwe prijs. "Als je naar de as kijkt en je kijkt naar het koppel Georginio Wijnaldum en Memphis Depay. Met name in scorend vermogen was dat gigantisch. En ik denk nog steeds dat dat kan. Maar we hebben wel te maken met Memphis die dit seizoen een keer een volledige wedstrijd heeft gespeeld. En dat was tegen Frankrijk. Gini was geblesseerd en is pas net weer terug. Dus het is wel anders. Voor mij is de komende periode de Nations League met de halve finale tegen Kroatië en hopelijk de finale. Dat is voor mij wel een meetmoment van hoe we daarna verdergaan."

Keepers
Door naar de keepers, want dat is sinds Louis van Gaal opnieuw als bondscoach fungeerde een van de nationale discussiepunten geworden. Te beginnen met Justin Bijlow. "Heel goed. Jammer dat hij geblesseerd raakte. Maar hij is weer terug en wat ik begrijp en wat ik zie is hij super fit en hij doet het goed", zegt Koeman, die nog geen antwoord geeft of hij de eerste keeper is. "Dat lijkt me logisch dat ik dat eerst intern bespreek voordat ik het hier ga zeggen. Op het moment dat ik bondscoach werd, hadden we Andries Noppert die een heel goed WK had gespeeld. Hadden we Bijlow, dat waren natuurlijk wel de keepers waarvan ik dacht als dat goed en fit blijft dan gaan we daaruit een keuze maken. Alleen toen was Noppert er niet en Bijlow er niet en maakten we de keuze voor Jasper Cillessen. Maar we gaan de keuze maken van de keeper die het beste in vorm is."

Koeman geeft aan dat Cillessen op de voorselectie staat. "Daar maken we ons wel zorgen om. Ik praat er natuurlijk ook met Patrick Lodewijks over. Patrick is ook twee keer bij N.E.C. geweest bij de training en heeft ook met Jasper gesproken. Maar dat dit een keertje gebeurt, dat zal iedere keeper een keertje overkomen. Maar ik schrok meer van de tegengoal tegen sc Heerenveen. Dan zie je toch, en ik zag gisteren ook weer een aantal beelden, dat is toch een stukje onzekerheid en vertrouwen dat hij als keeper op dit moment mist. Ik kan me niet voorstellen dat dit een fout is die een keeper een keer maakt. Volgens mij heeft dit toch met zijn hele situatie te maken van de laatste wedstrijden, want normaal is het een zeer goede keeper. Dan accepteer je ook foutjes van iedereen. Maar het zijn er wel een aantal op een korte periode. Om hem definitief te zeggen dat hij niet in beeld is dat vind ik ook niet terecht. Als trainer moet je ook rekening houden met keuzes die je met hem hebt gemaakt om hem te laten keepen. Dan moet je ook niet te snel na een aantal fouten zeggen dat hij uit beeld is. Het is nog steeds als je Jasper neerzet en hij is in vorm dan is het een potentiële keeper voor Oranje." Op de vraag of Sparta-keeper Nick Olij ook bij de selectie zit, gaat Koeman niet in.

Luuk de Jong en Vincent Janssen
Een van de spelers die heeft aangegeven niet meer uit te willen komen voor het Nederlands elftal is PSV-aanvoerder Luuk de Jong. De bondscoach zag dat niet meteen aankomen. "Ik was verrast voor het bedanken. Ik ken Luuk erg goed en daar heeft hij goed over nagedacht. Dan maakt hij die keuze. Dan ben ik niet degene die gaat zeggen: denk er nog een keer over na en doe het niet. Hij belde me en vond het lulliger voor mij omdat we een goede relatie hebben. Ik heb hem natuurlijk naar FC Barcelona gehaald. Ook bij het Nederlands elftal in de periode daarvoor was het een belangrijke jongen. Dus hij vond het ook moeilijk om juist met mij als bondscoach die beslissing te nemen. Maar ik zei: 'We gaan verder. Graag of niet.' En zo sta ik er ook in. Je moet blij zijn dat je opgeroepen wordt en dat moet je uitstralen. En als dat niet zo is dan moet je hard gezegd thuisblijven."

Van Vincent Janssen is Koeman eerder geschrokken. "Ja, daar had ik het niet van verwacht. Ook niet qua leeftijd. Dat hij die keuze maakte. Maar nogmaals, ik ken hem niet persoonlijk. Ik heb hem niet meegemaakt bij het Nederlands elftal. Dus dat is zijn keuze. Dus daar heb je dan als bondscoach met een speler die je minder goed kent, dan sta je daar ook niets anders in. Hij zou in ieder geval bij de voorselectie hebben gezeten."

Maandag 15 mei wordt de voorselectie voor de Nations League bekend, waarin Nederland in eigen land aantreedt tegen Kroatië. Spanje en Italië spelen de andere halve finale.

Van Dijk
Aanvoerder Virgil van Dijk is nog altijd onomstreden bij de bondscoach. "Nog steeds wel. Ik vind dat Van Dijk ook wel een mindere periode heeft gehad. Ik denk ook dat het een onderdeel is van heel Liverpool dat minder is en was dan ze ooit waren. Waardoor hij veel meer in de problemen komt in verdedigend opzicht. Maar daarbij kan hij ook nog agressiever en nog attenter zijn vanuit zijn positie. Maar ik heb nog steeds geen enkele twijfel omtrent Virgil."

Het duo Wijnaldum en Depay wordt er niet jonger op, maar vooralsnog ziet Koeman geen reden om hen te passeren. "Op een gegeven moment moet je toch doorselecteren. Dan moet je hopen dat er andere spelers aan de deur kloppen waardoor je ook kan veranderen. Maar ik heb nog steeds binnen de groep die we hebben dat we met deze groep succesvol kunnen zijn. Als beiden fit zijn en ritme van spelen hebben en vorm hebben is dat voor mij nog steeds een geweldig koppel. Dat verandert niet. En als dat niet zo is dan zullen we gaan kijken hoe we dat kunnen veranderen."

Naast Frenkie de Jong
De plek naast Frenk de Jong - rechts op het middenveld - is nog altijd een vraagteken voor veel Nederlanders. Kraay jr. vraagt de trainer van het Nederlands elftal of Marten de Roon nog steeds de eerste keuze is voor die positie. "Anders dan het was in mijn vorige periode en dat ligt aan dat er nu ook andere spelers zijn die de rol van Marten over kunnen nemen. Wieffer, Koopmeiners, je zou Veerman kunnen noemen. Dus er is wel meer concurrentie, ook op zijn positie. Maar het groeide zo goed omdat Marten een speler is die tactisch heel goed is. Die ook ondergeschikt is en met de rol die Frenkie had, was dat een geweldig koppel. En dat is nog steeds een heel goed koppel. Maar ik denk dat een speler als Wieffer dat over zou kunnen nemen en dat heeft tijd nodig en interlands nodig om uiteindelijk de juiste keuze te kunnen maken."

Koeman ziet in Wieffer een goede toevoeging aan zijn spelersselectie. "Ook het feit dat hij - vind ik - tactisch een goed vermogen heeft. Hij is vast in zijn balbezit. Er was wel eens een periode dat hij te veel risico nam. Maar dat is ook ervaring van wanneer wel en wanneer niet. Maar dat heeft Marten ook wel eens. Dat je denkt: wacht nou even. Maar ik vind dat Wieffer met hoe hij zicht ontwikkelt en hoe hij speelt bij Feyenoord, dat hij die plek kan overnemen."

Malen
Mocht Memphis Depay niet fit genoeg zijn dan ziet Koeman in de spits Donyell Malen als alternatief. "Nee, het verbaast me niet", antwoordde Koeman op de vraag of hij de vorm van de Borussia Dortmund-speler zag aankomen. "Donyell heeft zijn debuut gemaakt in mijn eerste periode, als spits uit bij Duitsland. Hij scoorde zelfs nog. Ik was blij dat hij aan de rechterkant ging spelen bij Dortmund. Voor ons is het een oplossing dat Malen daar speelt en gewend is aan die positie als rechtsbuiten. We hebben ook Gakpo, Xavi Simons en Bergwijn, maar zij spelen het liefst aan de linkerkant. Dan is het prettig om een rechtspoot op rechts te hebben. Hij heeft veel diepte en snelheid. Het is super dat hij op die positie goed speelt en dat bij een club als Dortmund."

Feyenoord
Elf keer werd Koeman kampioen in zijn carrière. In zijn tijd in Rotterdam-Zuid loodste Koeman zijn ploeg van de tiende naar de tweede plaats in de Eredivisie en leek de weg omhoog weer ingezet, ondanks de beperkte financiële middelen. Een van de dingen de de bondscoach veranderde, was dat de spelers van Feyenoord niet meer een weg over moesten om bij het trainingsveld te komen. Dit jaar ging de bondscoach nog op bezoek in Rotterdam. "Ik ben eerder al geweest, ook in mijn vorige periode. Dick Advocaat was toen nog trainer. Toen zaten ze al op het nieuwe complex: Varkenoord. Het was heel professioneel, wat past bij een club als Feyenoord. Wat mij opviel bij Feyenoord. En dat viel me ook wel bij AZ op. De professionaliteit van de spelersgroep. De manier waarop er getraind werd. Ik kende Mats Wieffer niet en Quilindschy Hartman niet. En ik proefde veel honger bij de spelersgroep. Dat straalde er wel af. En dat voelde ik ook wel bij AZ. Ik zeg niet dat - omdat ik AZ en Feyenoord noem - dat het bij de andere clubs niet het geval is, maar het was wel anders."

En bij Feyenoord vond de bondscoach een nieuwe assistent in de vorm van Sipke Hulshoff. "Ik zocht een veldtrainer, ondanks dat je niet veel traint bij het Nederlands elftal. Ik schroom nooit om nieuwe gezichten in mijn staf te benoemen. Ik vind dat je ook moet kijken naar andere karakters en een andere opleiding van een trainer. En dan moet je ook zoeken naar iemand die wat aanvult. In mijn eerste periode bij het Nederlands elftal kwam ik uit bij Dwight Lodeweges. Omdat je je ook laat informeren. Deze keer ben ik in gesprek gegaan met Sipke Hulshoff. Dan krijg je een beeld. In het geval van Sipke was het wat moeilijk omdat hij bij Feyenoord natuurlijk volledig actief is. Bij Feyenoord heeft hij een zeer belangrijke rol. Ook in veldtraining."

Gestaakte wedstrijden
Dit weekend werden er al zes wedstrijden gestaakt in het Nederlands betaald voetbal doordat er spullen op het veld werden gegooid. Koeman pleit voor een Engelse aanpak, waarbij fans geen drinken mee kunnen nemen op de tribunes zelf. "Vroeger zeiden we: waar gaat het over. Tolerantie in Nederland was ver doorgeslagen. Nu gaan we het aanpakken en gaan we dit doen. Dan moet je daar aan vasthouden. Anders wordt het niet beter. In Engeland kan je volgens mij een biertje drinken buiten het stadion, maar als je op je plek gaat zitten neem je geen glas mee, geen beker mee, geen flesje mee. Dat is volgens mij direct de oplossing. Dan gebeurt het niet meer. In een land waar alles getolereerd wordt, gaan we nu zeggen je mag geen plastic glaasje over het hek heen gooien."

Lionel Messi
De bondscoach werkte met Lionel Messi als trainer van FC Barcelona, maar maakte ook mee dat de Argentijnse superster de Catalaanse ploeg achter zich liet. "Ik wist dat hij heel goed was, maar dan zie je op een training zoveel momenten dat hij twee ogen aan de voorkant heeft en ook twee ogen aan de achterkant. Hij heeft zoveel rust. Alles om hem heen scant hij en weet hij. Dat was een genot om anderhalf jaar met hem te werken. Tuurlijk hebben we allemaal een beeld van Messi hoe goed hij is en was. Maar ook op training moest hij wel eens verdedigen. Dat kon hij ook geweldig. Met een sliding, want het is wel een Argentijn die met een mes tussen de tanden kunnen spelen. Maar het hele zijn en het gevoel en het zien van situaties: ik heb geen betere gezien."

Of Koeman de Argentijn terug zou halen, als hij het voor zou zeggen bij de koploper van La Liga? "Nee, ik denk het niet. Maar dat ligt puur aan de financiën. Want het verbaast me dat alles maar doorgaat. Ze gaan het stadion renoveren. Ze gaan volgend jaar heel het seizoen in het Montjuïc, het olympisch stadion, spelen. Het verbaast mij wat de club nog steeds financieel kan doen. Terwijl ze zoveel schuld hebben. En spelers moeten inleveren, spelers moeten contracten accepteren die normaal veel hoger zijn bij Barcelona. En Messi zal niet voor honderd euro terugkomen. En ik verwacht ook niet dat hij gaat terugkomen. Sergio Busquets gaat nu weg. Jordi Alba is volgens mij ook niet zeker of hij blijft. En dat zijn wel hele goede vriendjes van elkaar. Dus het zou mij niet verbazen als ze met elkaar naar Inter Miami - dat wordt genoemd - of Saudi-Arabië - dat wordt genoemd - dat hij dan toch niet terugkomt. En de president wil zijn gezicht weer redden, want die heeft hem laten gaan."

Heitinga
John Heitinga gaf afgelopen week aan dat hij trainer van Ajax is tot hij een ander bericht krijgt. Koeman heeft daar zijn eigen visie op. "Johnny is aangesteld met het idee dat het volgens mij ook wel richting de toekomst zou moeten zijn. En dan vind ik niet dat als je die gedachte hebt, maar er zijn ook weer allerlei veranderingen binnen de organisatie van Ajax. Een nieuwe technisch directeur gekomen. Die heeft ook zijn ideeën. Maar volgens mij als je hem aanstelt als trainer van Jong Ajax bij het eerste elftal is dat het met het idee dat het toekomst is. Dan vind ik niet dat je hem mag verwijten, zoals Ajax op dit moment is, dan je dat op het bordje van een jonge coach als Johnny Heitinga mag leggen. Met de beslissingen die zijn genomen, de veranderingen die zijn gebeurd, de aankopen die zijn gebeurd."

Met aardig wat Ajax-spelers die uitkomen voor het Nederlands elftal is dat wel een probleem. "Dat heeft wel impact. Impact op vorm, op vertrouwen van spelers. Er zijn weinig spelers die dit seizoen het niveau hebben gehaald wat ze wel kunnen halen. En dat is wel een probleem voor het Nederlands elftal."

FC Groningen
Als clubicoon van FC Groningen heeft de degradatie pijn gedaan bij Koeman. "Je zag het op een gegeven moment wel aankomen. Je zag te weinig vanuit het elftal dat ze het gaan veranderen of het toch redden. Dat gevoel had ik niet als je wedstrijden van FC Groningen zag. Maar ook wederom, vanuit de organisatie intern zijn er keuzes en beslissingen die niet goed zijn geweest." Zelf is hij niet gebeld door de club. "Hans Nijland wilde nog wel eens bellen en Erwin wilden ze nog wel eens bellen. Erwin is nog meer als ik altijd betrokken geweest bij FC Groningen, maar er zijn te veel veranderingen die de club niet veel goed hebben gedaan."