<
>

Een bezoek aan stamkroeg AZ: "We zitten klaar voor de grote letters van het voetbalalfabet"

Het is 11 mei, 20.00 uur 's avonds. Gelegen aan de pittoreske Platte Stenenbrug in het midden van het centrum van Alkmaar bevindt zich Gunney's Irish Pub. Hier komen vandaag voetballiefhebbers bij elkaar om samen de wedstrijd op tv te volgen van 'hun cluppie' AZ, de club die over een uur de wedstrijd speelt tegen West Ham United.

Binnen in de kroeg wordt al snel duidelijk dat de tap vanavond overuren maakt. Het bier vloeit er namelijk rijkelijk. In de kroeg krioelt het van de mensen met rood-witte shirtjes aan. Luidkeels worden er clubliederen meegezongen. Alle elementen voor een succesvolle voetbalavond zijn aanwezig, het moet alleen op het veld nog gaan gebeuren.

Clubliefde
Jur Braakmans is AZ-supporter in hart en nieren en komt met regelmaat over de vloer bij Gunney's om de grote wedstrijden van zijn club te volgen. Het AZ-logo op zijn shirt is net zichtbaar onder zijn jas. Het is duidelijk dat Braakmans zijn clubvoorkeur dolgraag wil laten zien, ook als het koud is buiten.

"Het wordt 1-1", zegt hij voordat hij naar binnen loopt. "We zitten klaar voor de grote letters van het voetbalalfabet! Vanavond wordt een pittig potje, maar als AZ thuis speelt maken die Engelsen geen kans."

In de kroeg wordt veel gelachen. Het is duidelijk dat de sfeer er goed inzit bij de AZ-supporters. Je voelt de saamhorigheid. Als groot collectief wordt er ''COME ON AZ'' door de kroeg geschreeuwd. Alle ogen richten zich op het grote scherm. De feeststemming die eerst zo duidelijk aanwezig was, slaat om in opperste concentratie. Het fluitsignaal klinkt, de wedstrijd is begonnen.

Verrassende voorsprong
Het duel is nu al langer dan een halfuur bezig en echte hoogtepunten zijn er nog niet. Hannah Breslin is barvrouw van Ierse komaf en heeft een dienblad met minimaal vijftien glazen bier in haar handen. Ze staat op het punt om zich door een mensenmassa te banen om deze grote bestelling af te leveren.

''If they score now I'm f*cked'', zegt Breslin met een knipoog tegen haar collega. Ze werkt al jaren bij Gunney's en weet hoe uitbundig de bezoekers kunnen reageren als AZ een doelpunt maakt.

Alsof Breslin het zag aankomen, valt net na het afleveren van haar bestelling een goal. Het is nu 1-0 voor AZ na een mooi schot van Tijjani Reijnders. En inderdaad, de openingstreffer zorgt voor complete ontlading bij de bezoekers. Breslin zoekt oogcontact met haar collega, die ook beseft dat ze net op tijd terug is gekeerd uit de menigte.

Overgehouden kater
De sfeer slaat om in de aanloop naar de 1-1. Verschillende scheldwoorden vliegen over de tafel wanneer West Ham United een penalty krijgt toegekend. Deze wordt benut door Saïd Benrahma, niet veel later is het Michail Antonio die voor de tweede treffer tekent en daarmee West Ham United op voorsprong zet.

Het blijft 2-1. Toch probeert men in de kroeg optimistisch te blijven. ''We pakken ze in eigen huis wel'', zeggen groepjes onderling tegen elkaar.

Alle elementen waren aanwezig om de avond te laten eindigen in een waar voetbalfestijn. Helaas hebben de bezoekers van Gunney's niets anders aan de wedstrijd overgehouden dan een letterlijke en figuurlijke kater.

De return van AZ tegen West Ham United kijk je donderdagavond 18 mei om 21.00 uur LIVE op ESPN 2.
En om 20:00 uur starten we met voorbeschouwen in Studio Europa op ESPN 1.