<
>

Coëfficiëntendroom Nederland na nederlaag AZ voorbij

Pro Shots

De absolute coëfficiëntendroom van Nederland is over. Hoewel de Nederlandse ploegen geweldige zaken deden door Portugal te passeren, was het nog mogelijk om ook Frankrijk op de ranglijst voorbij te gaan. Als AZ alle wedstrijden binnen 90 minuten had gewonnen in de Conference League, was de vijfde plek voor Nederland. In het geval dat het wel was gelukt, dan had Nederland er met ingang van het seizoen 2024-2025, een extra ticket voor de groepsfase van de Champions League bij.

Frankrijk is Europees uitgespeeld en Nederland had nog 1.400 punten bij elkaar kunnen voetballen. Het verschil op de ranglijst tussen Nederland en Frankrijk was voor de wedstrijd van AZ tegen West Ham United nog maar 1.264 punten. Omdat AZ verloor, kan Nederland het verschil niet meer overbruggen en moeten de Eredivisieclubs het doen met een zesde stek.

Als Nederland de vijfde plek in handen had gekregen, kreeg de Eredivisie twee vaste Europa League-tickets in plaats van één. Daartegenover had het een ticket minder gekregen voor de voorronde van de Conference League. Daarnaast had het sowieso twee tickets voor de groepsfase van de Champions League een één voorronde-ticket verdiend.

Dat alles gaat dus niet door en daarom blijft Nederland op plek zes staan.