<
>

AZ geeft geweldige uitgangspositie weg en moet aan de bak volgende week

AZ heeft de uitwedstrijd in Londen tegen West Ham United met 2-1 verloren. De Alkmaarders kwamen door een doelpunt van Tijjani Reijnders op voorsprong, maar gaven de voorsprong in de tweede helft weg. Saïd Benrahma zorgde met een strafschop voor de 1-1 en Michail Antonio was niet veel later verantwoordelijk voor de 2-1. AZ had lang zicht op een geweldige uitgangspositie, maar zal volgende week thuis moeten winnen van de nummer 15 van de Premier League om de finale van de Conference League te bereiken.

Bij AZ nam Myron van Brederode, net als de laatste duels, de plek in van de geblesseerde linksbuiten Jesper Karlsson. Mees de Wit was op linksback de vervanger van de geschorste Milos Kerkez. Verder was de ploeg van Pascal Jansen met de gebruikelijke elf namen aan de aftrap verschenen.

Vanaf die aftrap had AZ vrijwel meteen moeite met het hoge tempo dat West Ham hanteerde. De Engelsen kregen AZ snel onder druk en zochten de aanval. Voor AZ stond het begin vooral in het teken van tegenhouden. Matthew Ryan, doelman van AZ, had het tegenhouden in ieder geval goed begrepen. In de dertiende minuut had hij een uitstekende redding in huis op een gevaarlijk schot van Saïd Benrahma.

West Ham bleef de betere ploeg, maar de defensie van AZ stond goed en hield de rijen gesloten. Zelf bleef het loeren op die ene kans, en die kwam er. Tijjani Reijnders schoot van afstand richting de goal Alphonse Aréola. De bal leek houdbaar, maar het schot van Reijnders was de ervaren doelman te machtig: 0-1. Met die voorsprong ging AZ ook de kleedkamers in.

Na de rust probeerde AZ de wedstrijd dood te maken. Door slimme overtredingen, handigheidjes en slordig spel van West Ham bleef AZ overeind. Toch bleef West Ham de betere ploeg en zocht het de aanval. Via bijvoorbeeld Jarrod Bowen. Hij schoot de in de 61ste minuut een halve meter naast de goal van Ryan.

De Londenaren bleven drukken en kregen in de 66ste minuut een uitgelezen mogelijkheid om de stand gelijk te trekken. De bal kwam hoog in het zestienmetergebied van AZ, Ryan kwam uit, maar sloeg Bowen wat wild op het hoofd. Voor scheidsrechter Halil Meler was het voldoende om de bal op de stip te leggen. Benrahma ging achter de bal staan en schoot de 1-1 onberispelijk tegen de touwen.

De 1-1 gaf West Ham meer leven en de Premier League-ploeg was overduidelijk niet tevreden met een gelijkspel. Het bleef dus volop de aanval zoeken en kwam ook nog op 2-1. Na een hoekschop bleef de bal hangen in het strafschopgebied van de Alkmaarders, die de bal maar niet weg kregen. Uiteindelijk kwam de bal via Yukinari Sugawara bij Michail Antonio die van heel dichtbij scoorde.

Binnen 10 minuten was de prachtige uitgangspositie van AZ een stuk minder geworden, maar het was in de eindfase vooral voorkomen dat die positie nog slechter werd. Ondanks enkele hachelijke momenten bleef AZ een derde tegentreffer bespaard, waardoor het bij 2-1 bleef.

In Toscane stonden Fiorentina en FC Basel tegenover elkaar. In een uitverkocht Stadio Artemio Franchi werd het 1-2 Fiorentina kwam op voorsprong door een doelpunt van Arthur Cabral. Basel, waar Wouter Burger in de basis begon, kwam echter terug en maakte via Andy Diouf 1-1. In de absolute slotfase zorgde Zeki Amdouni toch nog voor de 1-2. Daarmee hebben de Zwitsers een prima uitgangspositie voor als de ploegen het volgende week in Basel tegen elkaar opnemen.

In eigen huis was Fiorentina de grote favoriet tegen Basel. Toch waren het de bezoekers die beter aan de wedstrijd begonnen. De Zwitsers leken ook op 0-1 te komen toen Zeki Amdouni en Jean-Kevin Augustin alleen op de doelman afstormden en Augustin de kans beheerst afmaakte. De spitsen van Basel stonden echter in buitenspelpositie bij de dieptepass en daarom ging het feestje niet door.

Fiorentina werd duidelijk wakkergeschud door de afgekeurde goal. Het spel werd beter en onder leiding van Sofyan Amrabat domineerden de Italianen het middenveld. La Viola kwam dan uiteindelijk verdiend op 1-0. Arthur Cabral, oud-spits van Basel, deed zijn oude ploeg pijn door alert binnen te koppen.

In de tweede helft kwam Basel goed uit de kleedkamer. Hoewel Fiorentina meer balbezit had, waren de Zwitsers gevaarlijk. Uiteindelijk maakte Basel dan ook de 1-1. Andy Diouf had een fraaie actie in huis in de as van het veld en schoot beheerst binnen.

De Italianen waren niet tevreden met deze stand en begonnen weer te voetballen. Ze zochten de aanval creëerden nog wat kansen, maar kreeg de bal niet tussen de palen. Basel leek het allemaal wel prima te vinden, maar kwam tegen alle verwachtingen in toch nog op 1-2. Zeki Amdouni kreeg de bal voor zijn voeten na een vrije trap en zorgde voor de verrassende eindstand van 1-2.