<
>

Santiago Giménez uitverkozen tot Johan Cruijff Talent van de maand april

Vanaf eind januari is Santiago Giménez de eerste keuze in de punt van de Feyenoord-aanval. De Mexicaan beloont het vertrouwen van coach Arne Slot dubbel en dwars terug met zijn goals. Giménez scoort vanaf half maart elk Eredivisieduel op rij. Met vier goals en één assist was hij de best presterende speler, die op 1 juli 2022 21 jaar of jonger was.

Het heeft even geduurd voordat Giménez zijn draai wist te vinden bij Feyenoord. De Mexicaanse spits, die in eigen land al vijf potjes had gespeeld en daarin vijf keer trefzeker was, moest even wachten totdat zijn visum geregeld werd. Daardoor miste hij de gehele voorbereiding en moest de in Argentinië geboren aanvalsleider ook de eerste competitiewedstrijd aan zich voorbij laten gaan. Danilo, die al vroeg in de zomer transfervrij werd overgenomen van Ajax, schoot uit de startblokken én paste beter in de drukzetfilosofie van Arne Slot.

Helemaal geaard

Een lastig begin dus. Giménez voelt zich nu een stuk beter in Nederland nu hij wat meer gewend is aan het land. “De cultuur is anders, net als het voetbal. Het is moeilijk om jezelf snel aan te passen. Fysiek was ik er niet klaar voor toen ik hier naartoe kwam en ik speelde nog niet zo goed. Nu voel ik me erg comfortabel, want de coach, mijn teamgenoten en de performance coaches geven me zelfvertrouwen. We werken hard en zijn klaar om te strijden. Nu voel ik me erg goed en op mijn plek.”

Tot het moment dat de 10-voudig Mexicaans international vast in de basis begon te spelen, had hij maar vier keer in de Eredivisie vanaf de aftrap meegedaan. Er volgde een periode van dertien wedstrijden, waarin de spits in negen verschillende wedstrijden tot scoren kwam. Inmiddels heeft Giménez al zes Eredivisieduels op rij gescoord. De laatste speler die dat deed was Dušan Tadić (september ‘19, 8 op rij).

Daarnaast evenaarde hij een prestatie die al elf seizoenen niet meer was behaald. Giménez, die op 18 april 22 jaar werd, werd de eerste Feyenoord-speler met meer dan tien Eredivisiedoelpunten in een seizoen voor zijn 22e verjaardag sinds John Guidetti in 2011/12 (20 goals).

April was dus een feestmaand voor de clubtopscorer van Feyenoord. ‘De perfecte overstap’, bevestigt de in Buenos Aires geboren afmaker voor honderd procent. “Ze willen het beste voor je. Het is een club die alles uit je wil halen en heel de staf wil dat je de beste bent dus dat heeft me enorm geholpen.” Dat blijkt ook wel uit de cijfers. Ten opzichte van alle spelers die op 1 juli 2022 21 jaar of jonger waren, was hij op vrijwel alle vlakken de beste. Alleen qua assists, presteerden er vier spelers net iets beter. Wat betreft doelpogingen en schoten op doel was alleen Million Manhoef bedrijviger (19 schoten, 9 op doel) afgelopen maand.

De Coolsingel

Mede door de constante prestaties van de spits kan Feyenoord komend weekend al kampioen worden. Inmiddels hoef je Giménez niet meer te vertellen waar de huldiging plaats zal vinden, maar verder wil hij er niets van weten. “We hebben nog vier wedstrijden, waarvan we er twee moeten winnen. Het is nog niet zeker. Dat we zo dicht bij zijn, voelt wel geweldig. We verdienen het. We zijn dus ook blij dat we op de eerste plek staan en we moeten zo doorgaan, want dit zijn de laatste stappen. Het is net als een marathon. We zijn nu op veertig kilometer, maar we moeten er nog twee. We moeten zo goed mogelijk finishen.”

Feyenoord speelt zondagmiddag 14:30 uur tegen Excelsior. Deze wedstrijd is LIVE te zien op ESPN 1.

Acht clubs vertegenwoordigen het Eredivisie Elftal van de Maand april

Het Eredivisie Elftal van de Maand bestaat uit spelers van maar liefst acht verschillende clubs. Opvallend is dat in april met name de aanvallers uitstekend presteerden: naast Luuk de Jong en Santiago Giménez kunnen ook Michiel Kramer en Igor Paixão terugkijken op een sterke maand. Feyenoord is met drie spelers hofleverancier.

Het Eredivisie Elftal van de Maand april: Stijn van Gassel (Excelsior); Jorge Sánchez (Ajax), Damon Mirani (FC Volendam), Michael Pinto (Sparta); Guus Til (PSV), Orkun Kökcü (Feyenoord), Tijjani Reijnders (AZ); Igor Paixão (Feyenoord), Michiel Kramer (RKC Waalwijk), Luuk de Jong (PSV) en Santiago Giménez (Feyenoord).

FC Volendam nieuwe koploper in het Fair Play Klassement

De nummer veertien in de Eredivisie gaat FC Groningen (koploper vorige maand) voorbij met een score van 12,5 punten, gevolgd door de Groningers (12,4) en Excelsior Rotterdam (12,2). In dit klassement, bepaald op basis van objectieve wedstrijddata, scoort het team van trainer Wim Jonk hoog door onder meer een combinatie van relatief weinig overtredingen (298) en weinig kaarten (40 in totaal). Afgelopen seizoen was PSV de eerste club die op de Eredivisie Awards gehuldigd werd met een Fair Play Award. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt in samenwerking met ESPN en Holland Casino, responsible betting partner van het Nederlands betaald voetbal.

Over de verkiezing

De Eredivisie Speler van de Maand en Johan Cruijff Talent van de Maand wordt gekozen op basis van statistieken (StatsPerform) en stemmen van voetballiefhebbers (KPN Man of the Match). Deze onderdelen wegen ook mee voor de Eredivisie Speler van het Jaar- en Johan Cruijff Talent van het Jaar-prijzen, die na het seizoen 2022/23 worden uitgereikt tijdens de Eredivisie Awards.

De verkiezing is een initiatief van de Eredivisie CV in samenwerking met ESPN en EA Sports. De Johan Cruijff Talent van de Maand is een initiatief van de Eredivisie CV in samenwerking met ESPN, de Johan Cruyff Foundation en VriendenLoterij.