<
>

Luuk de Jong verdubbelt doelpuntenproductie in april en is Eredivisie Speler van de maand

De trouwe volgers van de Eredivisie speler en/of het Johan Cruijff Talent van de maand zullen niet verbaasd zijn dat opnieuw een PSV’er uitverkozen is. Ditmaal is het de beurt aan Luuk de Jong, die na een zeer stroeve start aan zijn tweede periode in Eindhoven weer helemaal de oude is. In de maand april scoorde hij zes keer, even vaak als in alle maanden hiervoor dit seizoen.

PSV zette groots in afgelopen zomer. Onder leiding van de nieuwe coach Ruud van Nistelrooij waren de ambities torenhoog. Over de komst van Luuk de Jong naar PSV zei hij: “Dat is een buitencategorie spits voor ons. Daar doen we echt alles aan. Het is niet realistisch dat hij komt, maar het kan wel. Ik heb er heel veel geloof in, maar ik geloof ook in de ambities die we hebben.”

Met inmiddels twee prijzen en een ticket voor voorronde Champions League-voetbal in de hand kan de balans rustig aan opgemaakt worden of die ambities daadwerkelijk waargemaakt zijn. Lange tijd is het onrustig geweest, waarin PSV aan de ene kant grote successen kende in de Eredivisie, maar ook diepe dalen. Tot op heden zijn de Eindhovenaren de enige die in de Eredivisie van Feyenoord wisten te winnen, maar behoren ook tot een van de weinige die verloren van Cambuur en Groningen.

Inmiddels is PSV bezig aan een reeks van dertien wedstrijden zonder verlies en lijkt iedereen een stuk beter te presteren. Bij Luuk de Jong zie je dat het beste, die na verschillende blessures alweer een tijdje fit is. "Doelpunten maken is als een ketchupfles", zei Van Nistelrooij ooit over het vak van goalgetter. “Het is schudden totdat er wat uitkomt, maar dan blijft het stromen.” Dat de theorie hout snijdt zagen we in april. Met zijn zes goals afgelopen maand evenaarde de spits zijn doelpuntenaantal uit alle andere Eredivisieduels (16) dit seizoen.

Eind februari maakte De Jong tegen FC Twente zijn zesde competitietreffer. Dat betekende destijds dat hij toetrad tot de Club van 100 van PSV. In de clubhistorie zijn er slechts vijf andere spelers die in dienst van de Brabanders zo veel goals maakte. Dankzij een hele goede maand achterhaalde de kopspecialist Hallvar Thoresen en ging hij Mateja Kezman voorbij op de all-time Eredivisietopscorerslijst van PSV.

Zijn doelpunten en één KPN Man of the Match uitverkiezing hebben hem zijn allereerste Eredivisie Speler van de maand-bokaal opgeleverd. Er was niemand die zo vaak scoorde, al kwamen Michiel Kramer en Sydney van Hooijdonk (allebei 5) wel in de buurt. Inclusief assist is De Jong tenminste bij twee goals méér betrokken dan welke andere speler dan ook in de Eredivisie in april. Opvallend is dat er maar liefst 22 spelers waren die vaker schoten dan de Jong, maar alleen Van Hooijdonk (10 op doel, 18 schoten) en Million Manhoef (9 op doel, 19 schoten) dwongen vaker een keeper tot een redding. De Jongs vizier stond dus flink op scherp, aangezien hij slechts één keer miste.

De Opta statistieken, plus de Man of the Match-uitverkiezingen hebben ervoor gezorgd dat de PSV-spits nét voor RKC-spits Michiel Kramer en Excelsior-doelman Stijn van Gassel is geëindigd. Met zijn totaal van twaalf treffers is de spits nog volop in de race om aan het eind van het seizoen topscorer van de Eredivisie te worden. Hij staat nu op gelijke hoogte met Vangelis Pavlidis van AZ. Alleen Tasos Douvikas (14, FC Utrecht), Sydney van Hooijdonk (15, sc Heerenveen) en ploeggenoot Xavi Simons (15) scoorden vaker dan De Jong.